CHP İnfaz Kanunu için AYM’ye başvurdu

CHP, İnfaz Kanunu'ndaki bazı düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP, kamuoyunda “af yasası” olarak bilinen İnfaz Kanunu’nun esas yönünden iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay başvurunun ardından yüksek mahkeme önünde açıklama yaptı. Altay, “Kamuoyunda af yasası olarak bilinen yasanın hakkaniyete uymayan, adalete sığmayan kimi hükümleri için uzun ve çok titiz bir çalışmadan sonra başvurumuzu teslim ettik. Hayırlı olsun” dedi.

Yaklaşık 2 ay önce aynı kanunla ilgili şekil yönünden bir başvuru yaptıklarını hatırlatan Altay, bu başvurunun öncelikle incelenmesi ve karara bağlanması hükmüne rağmen sonuçlanmadığını söyledi.

Şekil başvurusunun sonuçlanma umudu nedeniyle bu başvuruyu geciktirdiklerini anlatan Altay, "Kıldan ince kılıçtan keskin sonuçları bakımından bir durumla karşı karşıyayız. Burada kamu vicdanını, kamuoyunu zedelememe konusunda çok titiz bir çalışma yürüttüğümüzü de belirtmek isterim” diye konuştu.

Altay açıklamasında dilekçe içeriğine girmedi ama başvurunun iki açıdan yapıldığını söyledi. Bunlardan biri denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme gibi af niteliği taşıyan maddeler ve bu maddeler içinde yer aldığı için kanunun genel oylamasında beşte üç çoğunluk aranmaması. Bunun eylemli içtüzük ihlali olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca kanununda içerik ve hakkaniyet bakımından görülen olumsuzluklara dikkat çekildi.

İNDİRİMDEN YARARLANILMASI İSTENEN SUÇLAR

“CHP bu başvuruyla eli kanlı teröristlerin tahliye edilmesini istiyor zannedilmesin” diyen Altay şunları söyledi:

“Biz bu başvuruda Terörle Mücadele Kanunun 7. maddesinin 2. fıkrasına girenlerin de yararlanmasını istedik. TCK’nın 314. maddesinin 3. fıkrasından ceza alanların da denetimli serbestlik ve koşullu salıverilmeden yararlanmasını istedik. TCK 220. maddesi 6., 7., 8. fıkralarından hüküm giyenlerin de yararlanmasını istedik. Yani düşüncesini sosyal medya, görsel yazılı medya yoluyla ifade edenler bundan yararlansın. Hırsız, arsız gaspçı, infaz indiriminden yararlanırken düşüncesini Twitter’dan yayınlayanın bu indirimden yararlanmaması hakkaniyete sığmaz dedik. Miting yapma, toplantıya katılma, kitap yazma, hatta basılmamış kitaptan ceza alanlar bu indirimden yararlansın dedik. Yani hırsızın yararlandığı indirimden gazeteciler yararlansın dedik. Darpçının, gaspçının, arsızın yararlandığı indirimden yazarlar, düşüncesini ifade edenler yararlansın dedik.”

BAŞVURUDA KAPSAM DIŞI TUTULAN SUÇLAR

Altay, CHP adına yapılan başvuruda "terör örgütü kurucusu, yöneticileriyle" ilgili içerik olmadığını belirterek şu suçlarla cezaevinde bulunanlar için bir başvurunun söz konusu olmadığını söyledi:

“Kasten adam öldürme-yaralama, işkence, cinsel saldırı, özel hayatın gizliliği, uyuşturucu imal ve ticareti, devlet sırları ve casusluk suçları denetimli serbestlik ve koşullu salıvermeden yararlanmasın. Bunun dışındaki suçlarda denetimli serbestlik 2/3’den 1/2’ye insin diye başvurduk. Bu suçların indirimden muaf tutulmasını yüksek mahkemeye taşımadık.” (DUVAR)