'Baroların derdi seçim değil geçim' mesajı

Baroların seçim sistemi ve faaliyet yapısında değişiklik öngören teklifin geri çekilmesi şartıyla müzakere çağrısı yapan baro başkanları, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti ve CHP yöneticileri ile görüştü. İktidar yetkilileri ile itirazlarını paylaşan baro başkanları, henüz ortada somut bir teklif değil fikirler olduğunu söylerken, 'bizim derdimiz seçim değil geçim' mesajı iletildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu öncülüğünde aralarında Adana, Mersin, İzmir, Bursa barolarının da bulunduğu 31 baro başkanı, baroların seçim sisteminde ve faaliyet yapısında değişiklik öngören yasa teklifinin geri çekilmesi konusunda Ankara’da hükümet yetkileri ve muhalefet partileriyle bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin 'müzakere' anlamı taşımadığına dikkat çeken barolar, süreci sonlandırmak için itirazlarını dile getirdiklerini ifade ettiler.

ADALET BAKANI İLE 4 SAAT: YETKİ MECLİSTE

İlk görüşmeyi Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile yapan heyet, baroların görüşleri alınmadan hazırlanmakta olan teklife ilişkin sürecin sonlandırılmasını talep etti. Toplantıya katılan 31 baro başkanının itirazlarını teker teker dile getirdiği görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Meclis'in gündemine barolarla ilgili netleşmiş bir kanun değişikliği teklifinin henüz gelmediğini, gelen itirazları ilgili makamlara ileteceğini belirten Bakan Gül, son yetkinin mecliste olduğuna işaret etti.

ORTADA TEKLİF YOK, FİKİR VAR

Baro başkanları daha sonra Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AK Parti Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin ve Cahit Özkan ile bir araya geldi. AK Parti ile görüşmede, barolara dönük 'çoklu baro', 'nispi temsil' gibi farklı fikirlerin üzerinde durulduğu, ancak ortada somut bir yasa değişikliği teklifinin henüz bulunmadığı görüldü. Baroların seçim sistemini kökünden değiştirecek çalışmaya ilişkin TBB ve 80 baronun net olarak karşı olduğunun açıklandığı toplantıda, gerekirse “demokratik hak arama özgürlüğünün tüm gerekleri”nin yerine getirileceği ifade edildi.

BAROLARDAN AK PARTİ'YE: BİZİM DERDİMİZ GEÇİM

AK Parti yöneticilerine avukatların mesleki sorunlarının öncelikli olması gerektiği ifade edildi, 'bizim derdimiz seçim değil geçim' mesajı iletildi. Toplantıda, bir televizyon yayınında “Barolar ile gayri resmi görüşüldü” açıklaması yapan Özlem Zengin'e hangi barolar ile görüşme yapıldığı soruldu. Zengin bu soruya, “Ben görüşüldü demedim, görüşeceğiz dedim. Yanlış anlaşılmış” dediği öğrenildi. Görüşmeye katılan baro başkanlarının üzerinde durulan değişikliğin toplumsal bir talepten doğmadığı, hukuk devletine vereceği zararlar anlatıldı ve sürecin sonlandırılması istendi. AK Parti yöneticilerin ise görüşmeden uzun uzun notlar alarak, fikirlerin değerlendirileceğinin belirtildiği söylendi.

Baro başkanları daha sonra CHP'nin hukukçu milletvekilleri ile görüştü. CHP, teklifin meclise gelmesi durumunda baroları destekleyeceklerini söyledi. Baro başkanları bu hafta İYİ Parti ve MHP ile de bir araya gelerek teklifin sakıncalarını anlatacak.

MERSİN BARO BAŞKANI: TEKLİFİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİMİZİ SÖYLEDİK

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, tüm gün süren görüşmelere ilişkin değerlendirme bulundu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere AK Partili yetkililerin baroların tüm itirazlarını dinlediğini ve notlar aldığını ifade etti. Görüşmelerde barolara yönelik teklifin asla kabul edilemeyeceğini, ısrar edilmesi durumunda demokratik hak arama özgürlüklerini kullanacaklarını ifade ettiklerini kaydetti.

Toplantıların verimli geçtiğini, ortada henüz yasa değişikliğine ilişkin bir metnin olmadığına dikkat çeken Yeşilboğaz, “Bu durum bir nevi sevindirici. Olgunlaşmamış fikirler var ancak bir metin oluşturulmamış. Bize fikirlerini söylediler, biz de sakıncalarını uzun uzun ortaya koyduk. Asıl meselenin avukatların mesleki sorunları olduğunu söyledik. Notlar aldılar ve görüşlerimizden faydalandıklarını söylediler. Görüşmelerimiz sürecek” ifadelerine yer verdi.

Etiketler seçim baro yasa