Çavuşoğlu: İsrail kırmızı çizgiyi geçerse sonuçları olacağını göstermeliyiz

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail'in Filistin topraklarını ilhak planlarını değerlendirdi. Çavuşoğlu, "İşgalci güç (İsrail) kırmızı çizgiyi geçerse bunun sonuçları olacağını göstermeliyiz" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Filistin topraklarını ilhak planlarını görüşmek üzere düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nda konuşma yaptı.

Türkiye'nin girişimi ve Filistin'in isteği üzerine bu toplantıyı düzenlediği için İİT Genel Sekreterliğine teşekkür eden Çavuşoğlu, ayrıca Ürdün'e iş birliğinden dolayı minnettar olduğunu dile getirdi.

'BU SONU ÖNLEMEK İÇİN ORTAK TUTUM SERGİLEMELİYİZ'

Çavuşoğlu, İsrail'e yasa dışı ilhak planlarını durdurması için net bir uyarı göndermek ve Filistin'le tam bir dayanışma içinde olduklarını göstermek için toplandıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"İsrail'in Ürdün Vadisi'nin ilhakı ve yasa dışı yerleşimleri uluslararası hukukun ihlali olacaktır. Orta Doğu'da kalıcı bir barış için tüm umutları yok edecektir. Bu durum iki devletli çözüm vizyonunun sonu demektir ve İsrail'i ırkçı bir devlete dönüştürecek olan tek devlet çözümüne gidecektir. Bu sonu önlemek için amaç birliği ve ortak tutum sergilemeliyiz."

ABD ve İsrail'in açıkladığı "Yüzyılın Anlaşması"nı da eleştiren Çavuşoğlu, "Eğer işgalci güç (İsrail) kırmızı çizgiyi geçerse, (İslam ülkeleri olarak) bunun sonuçları olacağını göstermeliyiz. Sözde 'Yüzyılın planı' İsrail’in ilhak planıdır. En başından beri bunun bir barış planı değil, ilhak planı olduğunun altını çizdik" diye konuştu.

'Yüzyılın tokadı': Trump'ın Ortadoğu planı ne anlama geliyor?'Yüzyılın tokadı': Trump'ın Ortadoğu planı ne anlama geliyor?

İİT'nin geçen Şubat ayında plana sert bir şekilde itiraz ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Gücümüz birliğimizden geliyor ve beraber hareket ettiğimiz sürece fark yaratabiliriz. Bugün bir kez daha mesajımızı dünyaya açık ve net bir şekilde vermeliyiz. Bir kez daha uluslararası topluma İsrail’in yasa dışı uygulamalarına karşı öncülük etmeliyiz" dedi.

Çavuşoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 19 Mayıs’ta yaptığı çağrıyı desteklediklerini söyleyerek, "Filistin önderliğindeki yol haritasını hem sözlü olarak hem de eylemde desteklemeliyiz. Ayrıca Filistin halkının durumu hakkında uluslararası bir farkındalık yaratmak için çabalarımızı küresel arenaya taşımalıyız. İsrail’in saldırganlığını engellemek için uluslararası toplumun diğer üyeleriyle koordinasyon ve yakın temas halinde olmalıyız" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI KONFERANS İÇİN DESTEK TOPLAMALIYIZ'

"Filistin’in uluslararası barış konferansı önerisi için destek toplamalıyız. İİT, Avrupa Birliği (AB) gibi diğer aktörlerle beraber bu konferansın organizasyonunda aktif yer almalıdır" diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Son olarak, İsrail’in sorumsuz tutumu ve yeni hükümetinin açıklamaları göz önüne alındığında, BM (Birleşmiş Milletler), AB, Afrika Birliği, ve Rusya gibi uluslararası aktörlerin katılımıyla İİT Olağanüstü Zirvesi düzenlememiz gerekecek gibi gözüküyor. Malcolm X’in dediği gibi, 'Özgürlük için güç, baskı için güçten daha yücedir, çünkü gerçek güç eylem üreten inançtan gelir.' Bu nedenle, bu kritik safhada rehavete yer yok. Bu bizim İslam ümmeti ve gelecek ile geçmiş Filistin nesillerine bir borcumuzdur." (ANKARA/AA)