Müslüm Doğan: Ovacık'taki arazilerin kiralanması kanuna aykırı

Dersim’in Ovacık ilçesinde köylülerin mera olarak ortak kullandığı arazilerin 49 yıllığına özel bir şirkete kiralanmasına tepkiler sürüyor. Köylüler ve STK'lar kararın iptali için imza kampanyası başlattı. Eski HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan karar tepki göstererek, "Bu karar Mera Kanunu’na aykırıdır! Kiralamada ve tahsiste yerli meskun halkın talebine öncelik verilmek zorundadır. Bu nedenle bu kiralama işlemi yargıdan döner!" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim’in Ovacık ilçesinde tarım arazilerinin 49 yıllığına bir şirkete tahsis edilmesine tepkiler sürüyor.

Ovacık ilçesine bağlı Köseler köyü sınırları içerisinde bulunan 508 ve 510 parsel numaralı 2 milyon 297 bin 700 metrekarelik alan Koç Mercan şirketine 49 yıllığına kiraya verildi.

Köylülerin yıllardır mera olarak ortak kullandığı arazilerin özel şirkete kiralanmasının, ilçenin en büyük tarım ve hayvancılık nüfusuna sahip köylerini de etkileyeceği belirtiliyor. Arazilerin kiralanmasına tepki gösteren köylüler ve sivil toplum örgütleri ise arazi tahsisisin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

Eski HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan sosyal medya hesabından konuyu yeniden gündeme getirdi. Doğan paylaşımında, "Bu karar Mera Kanunu’na aykırıdır! Kiralamada ve tahsiste yerli meskun halkın talebine öncelik verilmek zorundadır. Bu nedenle bu kiralama işlemi yargıdan döner!" dedi.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü geçen hafta, Ovacık'taki arazilerin özel bir şirkete kiralanmasını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine getirmişti. Önlü soru önergesinde, "Bu projeyle tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan insanlara bu topraklarda artık yaşayamazsın denilmektedir. Köylülerin mera ve tarımsal üretim için kullandıkları hazine arazilerinin kontrolsüz bir biçimde büyük şirketlere verilmesinin yaratacağı olumsuz sonuçlarda düşünüldüğünde bu ihalenin iptal edilmesi ve toprakların asıl sahipleri olan köylülere verilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullanmıştı.

'ÜRETİCİLER ÖZEL MÜLKİYETİNE GİDEMEYECEK'

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu bölge Ovacık’ın ana tarım bölgesinin ortasında bir yer. Ovacık’ın en büyük üreticileri Koyungölü, Köseler, Çakmaklı, Paşadüzü ve Ovacık’tan oluşuyor. Bu bölge bu 5 bölgenin orta kısmında yer alıyor. Buradaki temel sıkıntılardan biri de bu bölgenin kapladığı alan diğer üreticilerin özel mülkiyetlerine gideceği alanları da kapatıyor. Bir süre sonra burası kapatılırsa üreticiler özel mülkiyetine gidemeyecek, hayvanını yayamayacak. Burası daha önce köylüler için mevsim mevsim, ay ay kullanılan bir alan durumundaydı” demişti. (HABER MERKEZİ)