Murat Yetkin: Yoksa HDP üyelerine virüs bulaşmıyor mu?

Gazeteci Murat Yetkin yazdı: 4 Haziran’da Meclis üyelikleri düşürülen üç milletvekilinden CHP’li Enis Berberoğlu’nun 5 Haziran’da Covid salgını nedeniyle ev iznine gönderilmesi, ancak HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın cezaevinde tutulmasını vicdanların sindirmesi zor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, cezaevinde tutulan siyasetçilerin terör suçuyla yaftalanmasının kimseyi ikna etmediğini yazdı. Murat Yetkin "Yoksa HDP üyelerine virüs bulaşmıyor mu?" başlıklı yazısında CHP'li Enis Berberoğlu'nun Covid salgını nedeniyle ev iznine gönderilirken, HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın cezaevinde tutulmasını da eleştirdi:

ABD’de George Floyd’un beyaz bir polis tarafından gözaltına alınırken öldürülmesi olayını kınıyoruz. Kimilerimiz Türkiye’de ne tür insan hakları ihlalleri olduğuna bakmadan, orayı kınamak kolay olduğu için kınıyor. Kimilerimiz hazır Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD’deki “ırkçı ve faşist” tırmanışı kınadığı için, kınamayı görev biliyor. Kimilerimiz ABD’deki polis şiddeti ve ayrımcılığı Türkiye niyetine kınayıp vicdanını rahatlatıyor. Oysa ayrımcılık sadece ABD’de yok. Dünyanın her yerinde, örneğin Avrupa’da da ve Türkiye’de de var; görmek ve kınamak isteyene. 4 Haziran’da Meclis üyelikleri düşürülen üç milletvekilinden CHP’li Enis Berberoğlu’nun 5 Haziran’da Covid salgını nedeniyle ev iznine gönderilmesi, ancak HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nın cezaevinde tutulmasını vicdanların sindirmesi zor. (Berberoğlu’nun ev iznine gönderilmiş olmasının durumun geneli üzerindeki adaletsizlik tartışmasını bitirmediğini söyklemek gerek.)

CHP’li Berberoğlu, Cumhuriyet’in “MİT TIR’ları” haberinin kaynağı olma iddiasıyla “sivil ve askeri sırları ifşa etme” suçlamasıyla mahkûm edilmişti. HDP’li Güven ve Farisoğulları ise, PKK ile irtibatları iddiasıyla “terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla. Her üç milletvekili de daha önce cezaevinde yatmış ancak milletvekilliklerinin sona ermesi ardından cezalarını tamamlamaları kararı verilmişti.

Milletvekillerinin üyeliklerinin düşürülmesi de tartışmalı olmuştu. CHP ve HDP ayrı ayrı Meclis kürsüsünden Yargıtay kararı okunarak üyelik düşürülemeyeceğini, Komisyon ve Genel Kurul oylaması gerektiğini, yapılanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söylediler. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise Anayasa’nın 84’üncü maddesinin bunu mümkün kıldığı yanıtını verdi. Başkan ayrıca, muhalefetten gelen “Karar okutulmayıp bekletilebilirdi” itirazının da TBMM İçtüzüğünün 136’ıncı maddesine aykırı olacağını söyledi. Oysa örneğin Berberoğlu hakkındaki yazı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından 26 Kasım 2018’de Meclis’e gönderilmişti ve o tarihten bu yana bekletiliyordu.

Gerekçeler vicdanı rahatlatmıyor

Bir buçuk yıldır bekletilen kararın şimdi gündeme getirilmesi siyaset kulisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli desteğiyle siyaseten daha da sert bir çizgiye kayacağı şeklinde yorumlandı.

Ancak burada siyasi değil insani ve vicdani bir sorun da bulunuyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN