Tekmeci Yerkel'den Floyd yorumu: Kötülüğün sıradanlığı

Soma'da 301 madencinin öldüğü kazadan sonra bir madenciyi yerde tekmeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski müşaviri Yusuf Yerkel, ABD'de öldürülen George Floyd'la ilgili yorum yaptı: "Kötülüğün sıradanlığı.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Manisa Soma'da 2014 yılında meydana gelen ve 301 madencinin öldüğü facianın ardından tepki gösteren bir madenciyi yerde tekmeleyen Yusuf Yerkel, sosyal medya hesabından ABD'de polislerin öldürdüğü George Floyd'la ilgili şu yorumu yaptı:

“ABD’deki protestoların bu kadar büyümesinin altında galiba Floyd’un öldürülme olgusunun etrafında aşikar hale gelen H. Arendt’ın ifadesiyle ‘kötülüğün sıradanlığı’ olgusu yatıyor. Sıradan beyaz bir polisi korkunç bir şeyi ‘her zamanki iş’ gibi yapıyor olması bardağı taşırdı.”

Yusuf Yerkel'in bu paylaşımı, sosyal medyada büyük tepki aldı. Yüzlerce kişi, faciayı protesto ettiği için özel harekat polisleri tarafından yere yatırıldığı sırada Yusuf Yerkel'in tekmelediği madenciyi hatırlattı. Yusuf Yerkel gelen tepkiler üzerine hesap erişimini sınırlandırdı ve tweetlerini korumalı hale getirdi.

NE OLMUŞTU?

2014'te dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müşaviri olan Yusuf Yerkel, Soma Katliamı’nı protesto eden madenci Erdal Kocabıyık’ı yerde tekmelemişti.  Madenci Kocabıyık'a Başbakanlık’ın koruma araçlarına hasar verdiği iddiasayla 631 TL para cezasına kesilmişti. Kocabıyık ayrıca 'kamu malına zarar verdiği' gerekçesiyle 10 ay hapis cezasıyla yargılanarak mahkûm edilmişti.

Yerkel ise attığı tekmeden sonra  bacağının sakatlandığı gerekçesiyle '7 gün iş göremezlik raporu almıştı. Yerkel'e 'tekme attığı sağ dizde kızarıklık ve yumuşak doku şişliği tanısı konulduğu' ortaya çıkmıştı. Hakkında idari soruşturma açılmayan Yerkel, Başbakanlık’ta müşavir olarak çalışmaya devam etmişti.

Yusuf Yerkel, katliamdan 4 yıl sonra, Twitter’dan yaptığı açıklamayla ‘günah keçisi’ ilan edildiğini öne sürerek "Olaydan sonra bizzat Erdal Kocabıyık'ı arayıp kendisinden özür diledim ve helallik istedim. O da hakkını helal etti" demişti.

Kocabıyık, ise Yerkel’i yalanlayarak, “Halen üzgünüm, kalbim kırık. O tekme yalnızca bana değil, tüm madencilere atıldı” demişti. (HABER MERKEZİ)