Diyarbakır'da STK'lerden ortak açıklama: Seçmen iradesi gasp edildi

Diyarbakır emek, meslek ve hak örgütleri, HDP’li vekiller Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun cezaevine konulmasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Muhalefet partilerine üye üç milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi ile halkın seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiş, seçmen iradesi yok sayılarak gasp edilmiştir" denildi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP milletvekilleri Leyla Güven ve Musa Farisoğulları ile CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında milletvekilliğinin düşürülmesi işlemi yapılarak cezaevine konulmasına ilişkin Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşları (STK) ortak açıklama yaptı. Diyarbakır Eğitim Sen 1 No'lu Şubede yapılan ortak açıklamayı, DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu okudu.

Milletvekillerinin cezaevine konulmasını, “Türkiye’de devam eden otoriter sistem uygulamaları” olarak değerlendiren açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2016 yılında Anayasa'ya eklenen geçici bir madde ile dokunulmazlıkların kaldırılmasının yolu açılmasından bu yana 13’ü HDP’li 1’i CHP’li toplam 14 parlamenterin milletvekillikleri düşürülmüş oldu. Muhalefet partilerine üye üç milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesi ile halkın seçme ve seçilme hakkı ihlal edilmiş, seçmen iradesi yok sayılarak gasp edilmiştir. 2016 yılından itibaren çoğunluğu HDP/DBP yönetiminde bulunan belediyelere yönelik olan kayyım atama uygulamaları ile süregelen antidemokratik uygulamalara milletvekillerinin vekillik sıfatı düşürülmesi ile devam edilerek kayyım rejimi uygulaması olağan hale getirilmek istenmektedir.”

'YARGININ İÇİ BOŞALTILDI'

Siyaset alanının daraltıldığına vurgu yapılan açıklamada, 3 vekil hakkındaki cezaların seçilmelerinden önce verildiği ve tutuklu olarak cezaevinde kaldıkları hatırlatıldı.

"Ceza miktarı ile tutuklulukta geçirmiş olduğu süreler karşılaştırıldığında cezaların infazının neredeyse tamamlandığı açıktır" denilen açıklamada, "Gerek anayasa hükmü gerekse teamüller gereği ilgili vekillerin almış oldukları cezaların infazını tamamlamaları için yasama döneminin sonunun beklenmesi gerekirken apar topar bir şekilde vekilliklerin düşürülmesi ve akabinde milletvekilleri hakkında yakalama kararı çıkarılması ve son zamanlarda kadın kurumlarına baskı ve tutuklamalarla beraber iktidarın toplumsal muhalefete olan tahammülsüzlüğünü bir kez daha göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

Yargı sisteminin "içinin boşaltıldığı" eleştirisi yapılan açıklama şöyle devam etti:

"Biz aşağıda imzası bulunan örgütler olarak siyasi iktidarın yargı eli ile gerçekleştirmiş olduğu bu müdahalenin demokratik siyasette onarılması çok zor zararlar verdiğini ve toplumsal barış çabalarını zayıflattığını ifade etmek istiyoruz. Yargı mekanizmasının siyasi iktidarın müdahaleleri sonucu içinin boşaltıldığı sürecin sonucu olarak vekillerin yargılandıkları dosya hakkında verilen yargı kararlarının da tarafsızlığının ve bağımsızlığının takdirini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Seçme ve seçilme hakkına, demokratik siyaset temsilcilerine yönelik bu müdahaleyi kınıyoruz. Meclisi tümden işlevsizleştirmeye, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmaya yönelik sistematik yönelim ve baskılara son vermeye çağırıyoruz."

Açıklamaya imza atan STK’ların isimleri şöyle:

- DİSK DİYARBAKIR BÖLGE TEMSİLCİLİĞİ DİSK GENEL İŞ 1 NOLU

- DİSK GENEL İŞ 2 NOLU

- DİYARBAKIR HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR İÇ MİMARLAR ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ

- DİYARBAKIR İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR MİMARLAR ODASI

- DİYARBAKIR ŞEHİR PLANCILARI ODASI

- DİYARBAKIR ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR BAROSU

- DİYARBAKIR BES ŞUBE

- DİYARBAKIR BTS ŞUBE

- DİYARBAKIR ÇEVRE MÜHENDİSLERİ İL TEMSİLİCİLİĞİ

- DİYARBAKIR DİŞ HEKİMLERİ ODASI

- DİYARBAKIR EĞİTİM SEN 1 NOLU ŞUBE

- DİYARBAKIR EĞİTİM SEN 2 NOLU ŞUBE

- DİYARBAKIR EĞİTİM SEN 3 NOLU ŞUBE

- DİYARBAKIR ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR ESM ŞUBE

- DİYARBAKIR HABER SEN ŞUBESİ

- DİYARBAKIR İHD ŞUBESİ

- DİYARBAKIR KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI İL TEMSİLCİLİĞİ

- DİYARBAKIR MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

- DİYARBAKIR MEZOPOTAMYA PSİKOLOGLARI İNİSİYATİFİ

- DİYARBAKIR PEYZAJ MİMARLARI İL TEMSİLCİLİĞİ

- DİYARBAKIR PSİKOLOGLAR DERNEĞİ

- DİYARBAKIR SES ŞUBE

- DİYARBAKIR SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ

- DİYARBAKIR TABİP ODASI

- DİYARBAKIR TARIM ORKAM SEN ŞUBE

- DİYARBAKIR YAPIYOL SEN ŞUBE

- HAK İNİSİYATİFİ DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ

- MEBYA DERROSA KADIN DERNEĞİ

- TUAY DER

- TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI DİYARBAKIR TEMSİLCİLİĞİ