Meclis'te vekillere ve personele özel test

TBMM’de milletvekili ve sayıları 6 bine yaklaşan personel için PCR testi yapılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Normalleşme” adımları çerçevesinde 1 Haziran’da mesaiye başlayan TBMM’de ilk haftaya özel tedbirler damga vurdu. Korona virüsü nedeniyle verilen 48 günlük arada, mesailerine Meclis kampusu dışında devam eden milletvekili ve personel, PCR testi yaptırmaya başladı. Seçim bölgesinde çalışma yürüten milletvekili ve danışmanlar başta olmak üzere Meclis’in aralıklarla testten geçeceği belirtildi. Milletvekilleri ve personelin talep ettikleri anda kampus içinde bulunan hastanede test yaptırabildiği öğrenildi.

TBMM Başkanvekili Sürreya Sadi Bilgiç’in açıkladığı son rakamlara göre; TBMM’de görev yapan personel sayısı toplam 5 bin 763. Buna göre Meclis'te, 4/A statüsünde 2 bin 3, 4/B statüsünde 989, 4/D statüsünde 961 çalışan bulunurken, kamuoyunda zaman zaman tartışma konusu da oluşturan sözleşmeli işçi statüsünde bin 810 kişi çalışıyor.

MASKE KALİTESİ DEĞİŞTİ 

Mart itibariyle salgına karşı yüksek önlem alınan Meclis’in girişinde milletvekillerine "isterlerse", personel ve basın mensuplarının ise hepsine ateş ölçümü yapılıyor. TBMM’de Genel Kurul görüşmelerine verilen arada personele yönelik dağıtılan koruyucu maskeler de 1 Haziran itibariyle değiştirildi. Yeni dağıtımına başlanan mavi maskelerin son iki ayda dağıtılan maskelerden daha kaliteli olması dikkat çekti. Milletvekillerine haftada 20, personele ise haftada 10 maske dağıtıldığı öğrenildi. Ayrıca milletvekillerine özel kutularda antibakteriyel el dezenfektanı da dağılıyor.

MİSAFİR YASAĞI SÜRÜYOR 

TBMM'deki hijyen önlemleri kapsamında ayrıca tüm koridorlarda dezenfektan bulunuyor. Yemekhanelerde sosyal mesafe kuralları uygulanıyor ve masalara tek kullanımlık plastik su bırakılıyor. Personel yemekhanesinde tabldot yerine çalışanlar paket olarak da yemeklerini talep edebiliyor. Komisyon toplantılarında kolonya dağıtımı yapılıyor. Misafir girişlerinin hâlâ yasak olduğu Meclis’te çay ve kahveler ise çoğunlukla tek kullanımlık karton bardakta ikram ediliyor. Sadece özel olarak talep edildiği durumda cam bardakta servis yapılıyor.

Yoğun önlemlerin alındığı TBMM’de komisyon toplantılarında sosyal mesafe korunsa da Genel Kurul görüşmelerinin gerildiği ve tartışmaların arttığı dakikalarda sosyal mesafe unutuluyor. Meclis’te son olarak dün CHP’li Enis Berberoğlu ve HDP’li Leyla Güven ve Musa Farisoğuları’nın milletvekilliğinin düşürüldüğü oturumda, sosyal mesafenin en çok unutulduğu görüşme oldu. (ANKA)