EMEP Çevre Komisyonu: Dersim'de madencilik projeleri iptal edilsin

EMEP Dersim İl Örgütü Doğa ve Çevre Komisyonu “Kaz Dağları’ndan Munzurlara ekolojik yaşam saldırı altında” dedi ve Dersim'de atılması gereken bazı adımları sıraladı: Kanalizasyon atıkları Munzur'a akmaya devam ediyor, Ovacık’a derhal arıtma tesisi yapılmalıdır. Dersim coğrafyasında planlanan bütün madencilik projeleri derhal iptal edilmelidir. Ekolojik ve doğal tahribata neden olan taş ve kum ocakları, eleme tesisleri kapatılmalıdır.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Çevre Günü dolayısıyla açıklama yayınlayan EMEP Dersim İl Örgütü Çerve Komisyonu, Dersim'de acilen atılması gereken adımları sıraladı.

Ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı, bütün canlıların yaşam alanlarının daraldığı ifade edilen açıklamada, “Kaz Dağları’ndan, Munzurlara kadar ülkenin dört bir yanında da durum farklı değildir” denildi.

31 Mayıs 2011‘de Hopa’da HES karşıtı mücadelede yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölüm yıl dönümü ve Gezi direnişinin başlangıç günü referans alınarak 31 Mayıs-5 Haziran tarihlerinin “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” olarak anıldığını belirten açıklamada, acilen atılması gerek adımlar ise şöyle sıralandı:

• Ovacık ilçemizde arıtma tesisi bulunmaması nedeniyle kanalizasyon atıkları Munzur Nehri’ne akmaya devam ediyor! Sucul yaşamı önemli ölçüde tahrip eden bu soruna acil önlem alınmalı ve Ovacık’a derhal arıtma tesisi yapılmalıdır!

• Fırat Kalkınma ajansının geçtiğimiz gün ihalesini yaptığı Munzur Gözeleri peyzaj projesi, gözelerin turistik ve ticari bir faaliyet alanı olarak yeniden düzenlenmesidir. Bu proje ve ihale derhal iptal edilmelidir!

• Halvori gözelerinde planlanması düşünülen yapılaşmadan vazgeçilmelidir!

• Dersim coğrafyasında planlanan bütün madencilik projeleri derhal iptal edilmelidir!

• Ekolojik ve doğal tahribata neden olan taş ve kum ocakları, eleme tesisleri kapatılmalıdır!

• Köylüler tarafından kullanılan hazine arazilerinin özel şirketlere peşkeş çekilmesine izin verilmemeli, doğanın ticari faaliyetler için kullanılması engellenmelidir!

'KATİL PROJELER'

Ülke genelinde bütün ekolojik yaşam alanları, maden, enerji, havalimanı, inşaat gibi yıkım projeleri ile sermayenin bitmeyen açlığına feda edilmektedir. Katil projeler ile geri dönüşü asla mümkün olmayacak ekolojik alanlar yok edilerek, insan ve diğer canlılara yaşam alanları bırakılmamaktadır.

Sermayenin yıkım projelerine karşı mücadelenin, sınıf mücadelesi olduğu ilkesiyle, emek güçleri; sermayenin ekolojik yaşam alanlarından çekilerek, doğa gerçek sahiplerine verilinceye kadar bu mücadele devam edecektir! (HABER MERKEZİ)