Murat Yetkin yazdı: Soylu ve Akar siyasi beğenide Erdoğan'ı yakalıyor

Korona virüsü salgını öncesi ve mayıs ayı sonu itibariyle yapılan siyasi beğeni anketini analiz eden gazeteci Murat Yetkin, Milli Savunma Bakanı Akar ve İçişleri Bakanı Soylu’nun yükselişine dikkat çekti. Yetkin, tablonun AK Parti saflarında neler olduğu sorusunu akla getirdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, MetroPoll'ün mayıs ayı sonu beğeni araştırmasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yükselişine dikkat çekti.

Yetkin, 'Soylu ve Akar, siyasi beğeni listesinde Erdoğan’ı yakalıyor' başlıklı yazısında, Türkiye'yi siyaset sahnesinde hareketli günlerin beklediğini işaret etti. Pandemi başladığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ayda yüzde 14'lük artışla yüzde 57 popülerlik düzeyine yükselmiş olduğunu hatırlatan Yetkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ay önce 14 puan artışla yüzde 57,2 olarak ölçülen beğeni oranı 7 puan düşüşle Mayıs sonunda 50,7 olarak ölçülmüş. Bu beklenmeyen bir gelişme değil. Çünkü siyaset bilimciler, savaş, kıtlık ve salgın hastalık gibi kriz durumlarında, kitlenin sevsin ya da sevmesin ülke liderine güvenmek istediğini, kriz geçip de diğer sorunlar öne çıkınca eski durumuna dönebileceğini söylüyordu. Nitekim İtalya gibi Covid krizinin en çok vurduğu ülkelerden birinde dahi Başbakan Giuseppe Conte’nin beğenilirliği o dönem artışta görülüyordu. Dolayısıyla normalleşme başlayıp insanların işsizlik, hayat pahalılığı gibi sorunları öne çıktıkça Erdoğan’ın beğeni düzeyinde irtifa kaybı doğal.

Ancak MetroPoll’ün beğeni listesine Nisan ayında 4’üncü sıradan giren Soylu, Mayıs’ta 3’üncü sıraya yükselmiş, Mayıs’ta sorulan Akar ise 5’inci sıradan giriş yapmış durumda. Bu da AK Parti saflarında neler olduğu sorusunu ister istemez akla getiriyor.

Soylu ve Akar biri iç güvenlik, diğer dış güvenlikten sorumlu iki siyasetçi. Bir başka ortak noktaları ise, ikisinin de “kökten Erdoğancı”, ya da “kökten AK Partili” olmaması.

YAZININ TAMAMI