Mezarlık saldırıları AB ve BM'ye taşınacak

ÖHD Diyarbakır Şube yöneticilerinden Avukat Baver Mızrak, Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Yolçatı Mahallesi’nde 250 mezarlığın tahrip edildiğini raporlaştırdıklarını açıkladı. Mızrak, "düşmanlık hukuku" olarak yorumladığı saldırılara ilişkin Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve BM'ye başvuracaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) heyeti, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Yolçatı (Sîsê) Mahallesi’ndeki mezarlığa dönük saldırılara ilişkin rapor hazırladı. Heyette yer alan ÖHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Av. Baver Mızrak, 250 mezarın tahrip edildiğini söyledi.

Avukat Mızrak, cenazelere yapılanların "düşmanlık hukuku" bağlamında değerlendirilebileceğini ifade etti. Mızrak, “Diyarbakır’da Lice ve Silvan’da, Van Erciş’te, Hakkari Yüksekova’da, Bingöl’de, Muş Malazgirt’te, Batman Hasankeyf’te cenazelere ve mezarlıklara yönelik saldırıların olduğunu tespit ettik. Muhtemelen haberimizin olmadığı ve tespit edemediğimiz daha birçok durumla karşı karşıya kalacağız” dedi.

'YÖNETMELİKTE BÖYLE BİR UNSUR YOK'

Silvan’da mezarlıklara ilişkin ailelerin karakola çağırdıklarını, karakola giden ailelerin tehdit ve hakaretlere maruz kaldıklarını, mezarlıkların yıkılmasını istediklerini söyleyen Mızrak, “Bu süreç sonucunda savcılığın bütün mezarlık sahiplerine örgüt propagandasından dolayı soruşturma başlattığını görüyoruz. Soruşturmalara bakıldığı zaman mezarlıklara ilişkin yönetmeliklerden bahsediliyor. Yönetmeliğe aykırı mezar başlığı olduğundan bahsediliyor. Ancak yönetmeliğe baktığımız zaman böyle bir unsur da söz konusu değil” diye konuştu.

AİLELERE ÇAĞRI

Lice’de 29 Mayıs’ta saldırının yapıldığı mezarlıkta yaptıkları incelemelere değinen Mızrak, Sîsê Mezarlığı'nda yaptıkları incelemede, 250 mezarlığın hepsinin çevresinin, başlıklarının kırılmış olduğunu gördüklerini açıkladı. Mızrak, bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını ve önümüzdeki süreçlerde konuya ilişkin Avrupa parlamentosu, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara başvuru yapacaklarını vurguladı. Mızrak, “Buradan ailelere de çağrımızdır; Eğer bu sürecin takipçisi olmak istiyorlarsa, ailelere sonuna kadar destekte bulunacağız. ÖHD olarak başvuruları almaya hazırız. Ayrıca tüm sivil toplum örgütü, sendika, aydın, yazar tüm kesimlere de çağrımızdır; Bu insanlık dışı, hiçbir dinde ve inançta yeri olmayan uygulamalara son vermek için dayanışmalarını bekliyoruz” çağrısı yaptı. (MA)