Emniyet'te işkence iddiası Meclis gündeminde

Diyarbakır Bağlar'da bir polisi öldürmekten gözaltına alınan M.E.C.'nin Emniyet'teki fotoğrafları paylaşıldı. Çıplak şekilde yüzüstü yatırılan ve üzerine bir polisin ayağıyla bastırdığı M.E.C.'nin işkence gördüğü iddia edildi. Diyarbakır Emniyeti yaptığı açıklamada M.E.C.'ye karşı 'orantılı güç' kullanıldığı ve 'ince aramadan' geçirildiğini ileri sürdü. Diyarbakır Barosu işkence iddialarına yönelik araştırma başlattı. HDP de iddiaları Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - MHP milletvekili Olcay Kılavuz’un danışmanı Emre Soylu twitter hesabından, Diyarbakır Bağlar ilçesinde bir polisin ölümüne neden olduğu iddia edilen M.E.C.’ye ait fotoğrafları, “Hain, emniyetin şefkatli kollarında” notuyla paylaştı.  Soylu’nun paylaştığı birinci fotoğrafta M.E.C’nin polis aracında iki polisin ortasında oturduğu görülüyor. İkinci fotoğrafta ise M.E.C., bir odada yüzükoyun yere yatırılmış ve üzerinde kıyafetlerinin olmadığı görülüyor. Fotoğraf kadrajında polis copunun da olduğu görülürken, odada sadece ayakları görünen 3 kişi bulunuyor. Bu üç kişiden birinin M.E.C.’nin sırtına bastığı da görüntüde yer alıyor.

Paylaşılan fotoğraflara birçok sosyal medya kullanıcısı tepki gösterince Kılavuz hesabını kapattı. Şüpheli M.E.C.'ye işkence yapıldığı iddiaları üzerine Diyarbakır Barosu ise olayla ilgili araştırma başlattığını açıkladı.  Baro’dan yapılan açıklamada, “Bugün itibariyle kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda, Diyarbakır Emniyetinde meydana gelen işkence vakasına ilişkin Diyarbakır Barosu olarak detaylı bilgiler elde edildikten sonra hukuki süreci başlatacağımızı ve işkence vakasının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” denildi.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden ise fotoğraflarla ilgili yapılan açıklamada ise 'ince arama' yapıldığı ve 'orantılı güç' kullanıldığı ileri sürüldü:

"Bazı sosyal medya hesaplarında ve internet haberlerinde, 30 Mayıs 2020 günü şehit olan meslektaşımız Polis Memuru Atakan Arslan'ı şehit eden M.E.C. isimli şahsın yakalanması sonrasına ait olduğu bildirilerek çeşitli görüntülerin paylaşıldığının görülmesi üzerine konu hakkında açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Olayın faili M.E.C. isimli şahıs yakalandıktan sonra ilgili adli birime intikal ettirmek üzere elleri önden kelepçelenmek suretiyle ekip otosuna bindirilmiş, şüpheli şahsın araç hareket halinde iken ağzından çıkardığı jilet ile görevli personelimize saldırması ve tehdit etmesi üzerine görevlilerimizce artan oranda maddi kuvvet uygulanmak suretiyle bahse konu jilet muhafaza altına alınmıştır. İlgili adli birime intikal ettirilen M.E.C. isimli şüpheli şahsın, ekip otosunda ağzından jilet çıkarmasıyla oluşan makul şüphe nedeniyle, kendisinin ve görevlilerimizin güvenliği sağlamak adına ince arama yapılacağı esnada direnmesi üzerine orantılı güç kullanılarak kıyafetleri çıkartılmış ve iç çamaşırının bel bölümünki lastik kısmında bir adet jilet daha bulunmuştur. Gerçekleştirilen tüm işlemler ve adli inceleme gerçekleştirmek üzere muhafaza altına alınan kesici aletler yakalama arama tutanağında yer almaktadır. Bazı sosyal medyada hesaplarında paylaşılan görüntü üst arama işlemi esnasında çekilmiş olup konu ile ilgili idari tahkikat, tespit edildikten hemen sonra başlatılmıştır.”

İŞKENCE İDDİASI MECLİS GÜNDEMİNDE 

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, M.E.C.’nin coplu tecavüz ve işkenceye maruz kaldığı iddialarını Meclis'e taşıdı.  Remziye Tosun önergesinde şu soruları sordu:

* Gözaltına alınan M.E.C'nin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceye maruz kaldığı iddiaları doğru mudur?

* Gözaltında tutulan M.E.C’nin coplu tecavüz ve  işkenceye maruz kaldığı  iddia edilmektedir. Buna iddialara ilişkin bir araştırma yapılacak mıdır?

* İşkence ve kötü muamele iddiaları doğru ise Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca insanlara insanlık dışı veya onur kırıcı muamele edilemez. Maddesine istinaden yetkililer hakkında  soruşturma başlatılacak mıdır?

* Söz konusu fotoğrafları Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin Milletvekili Olcay Klavuz’un danışmanı Emre Soylu’ya kim hangi amaçla göndermiştir?

* Gözaltına alınan ve işkenceye maruz kaldığı iddia edilen M.E.C’nin sağlık durumu nasıldır? (DUVAR)