'Türkiye Hafter’i masada istiyor'

Murat Yetkin: Hafter içinse Sarrac ile masaya oturmak, bütün bir ömür peşinden koştuğu Libya’nın tek hâkimi olma projesinin sonu demek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Libya'da gerçekleştirdiği askeri operasyonların cephede ve siyasette durumu değiştirdiği değerlendirmesini yapan Murat Yetkin, amacın Hafter'i Sarrac'la aynı masaya oturtmak olduğu yorumunu yaptı.

Yetkinreport.com'da yayınlanan, "Libya raporu: Hafter, destekçilerini üzmeye başladı" başlıklı yazısında şunları yazdı:

"Türkiye Hafter’i masada istiyor. Çünkü Hafter geriletilmiş olsa bile, tıpkı Sarrac hükümeti gibi dış desteğe muhtaç olsa da, Hafter’in de Libya da iki günde ortadan kalkmayacak bir güç olduğu, dolayısıyla uzlaşma gerektiği ortada. Aslında Rusya, Çin ve Fransa da Hafter'i masada istiyor. Putin’in Ocak başında Hafter’i ateşkes imzalamaya razı etme girişimi başarısız kalmıştı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in girişimiyle 19 Ocakta Berlin’de toplanan Libya Konferansı da bunu sağlayamadı.

Çünkü BAE ve Mısır, ki bu koalisyona Suudi Arabistan’ı da katmalıyız, Hafter’in sonuna dek gitmesini Libya’nın tamamını almasını istiyorlar; dertleri uzlaşma değil. O cephede kilit ülke Mısır. Çünkü Mısır tutum değiştirdiği zaman, BAE’nin Libya’da fiziki dayanağı zayıflayacak. Örneğin Hafter’e hava desteği veren BAE jetleri Mısır’da üsleniyor. Hafter’in kara ikmal hatları da Mısır üzerinden geliyor.

Hafter içinse Sarrac ile masaya oturmak, bütün bir ömür peşinden koştuğu Libya’nın tek hâkimi olma projesinin sonu demek.

Türkiye, Libya’da çok riskli bir hamle yaptı, riskler hâlâ geçerli, ama bu hamleyi yapmamış olsaydı, şimdi Trablus muhtemelen Hafter’in kontrolünde, dolayısıyla Orta Doğu ve Akdeniz dengelerinde Türkiye’nin rakiplerinin etkisi altında olacaktı."

YAZININ TAMAMI

Etiketler libya hafter Sarraç