Okan Üniversitesi emekli profesörleri ücretsiz izne çıkarttı

Okan Üniversitesi emekli profesörleri ücretsiz izne çıkarttı. Duruma tepki gösteren bir profesöre ise disiplin soruşturması açıldı. Üniversite yönetimi araştırma görevlilerini de ücretsiz izne çıkartmak istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Vakıf üniversitesi statüsünde olan İstanbul Okan Üniversitesi, araştırma görevlilerine ücretsiz izin dayatması yapıyor. Ancak araştırma görevlileri bunu kabul etmeyince üniversite yönetimi kadro değişikliği teklifine gitti. Öte yandan emekli olmuş profesörler ise ücretsiz izne gönderildi. Buna tepki gösteren Profesör Levent Sevgi'ye disiplin soruşturması açıldı.

ÖNCE ÜCRETSİZ İZİN SONRA KADRO DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle hükümetin açıklamış olduğu kısa çalışma ödeneğine Okan Üniversitesi de başvurdu. Üniversitenin bu talebi olumlu karşılandı. Bir süre sonra üniversite yönetimi profesör olan akademisyenleri ücretsiz izne çıkarttı.

Üniversite yönetimi daha sonra ise resmi yazı belirtmeksizin dekanlıklar aracılığıyla araştırma görevlilerine önce 1 yıllık ücretsiz izin baskısı yaptı. Ancak araştırma görevlileri bu duruma tepki gösterince üniversite, bu sefer başka bir teklifle geldi.

Yine dekanlıklar aracılığıyla araştırma görevlilerine, başka bir kadrodaki pozisyon önerdi. Bu pozisyonda ise araştırma görevlilerinin almış olduğu maaşın yarısından az bir maaş teklif edildi. Eğer kadro değişikliğine gidilirse araştırma görevlileri hiçbir bilimsel çalışmada da yer alamayacak.

Okan Üniversitesi Rektörü Mustafa Koçak, emekli olan profesörlere de geçtiğimiz günlerde bir yazı gönderdi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Covıd-19 virüsünün neden olduğu salgın hastalığın olumsuz etkilerinin önlenmesine yönelik gerek YÖK kararları, gerekse uygulamaya alınan mevzuat çerçevesinde idari ve akademik çalışmalar halen uzaktan eğitim ve kısmi çalışma düzeniyle sürdürülmeye çalışılmakta. Bilindiği üzere 17.04.2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7244 Yeni Koronavirüs Salgının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'n 9. maddesiyle 4857 sayılı İş Kanunu'na eklenen geçici 10. maddede, iş kanunu kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş ve hizmet sözleşmelerini kapsar biçimde getirilen geçici fesih yasağı ile ücretsiz izne ayırmaya dair düzenleme yer almakta. Yaşanılan bu zorlu süreçte kamu yararı ve hizmet gerekleri gözetilerek alınan karar doğrultusunda ücretsiz izne ayrılmanız uygun görülmüştür."

PROFESÖRE SORUŞTURMA: KURUMU AŞAĞILADINIZ

Üniversitede görevli Prof. Dr. Levent Sevgi de Yükseköğretim Kurulu'nun 17 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu hatırlatarak Cumhurbaşkanlığı, YÖK ve Meclis Başkanlığı'na bir mektup gönderdi.

Sevgi mektupta, kanunla birlikte üniversitelere bütçe ayrıldığını, vakıf üniversiteleri öğretim üyelerinin maaşlarının devlet üniversitesindeki maaşlarla eşdeğer olacağını söyledi. Bunu sosyal medya hesabından paylaşan Sevgi'ye kısa bir süre sonra üniversite tarafından bir e-posta gönderildi. Disiplin soruşturmasında Sevgi'nin bu paylaşımı üniversite yönetimi tarafından 'hukuksuz' olarak nitelendirildi. Üniversite, Sevgi'nin kurumu aşağıladığını iddia ederek bu paylaşımların kaldırılmasını istedi.

Konuyla ilgili üniversitenin belirlemiş olduğu iletişim numaraları üzerinden yetkililere ulaşmaya çalıştık. Ancak üniversitenin iletişim adreslerinde yer alan telefon numaralarından yanıt alamadık.