Mahpuslara tek maske: Konuşan taksın!

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Bayburt M Tipi Cezaevi'nde korona virüsü salgınına karşı alınan önlemleri Meclis gündemine taşıdı. Cezaevi yönetimi tarafından, sekiz mahpusa bir tane maske verildiğini ve “bu maskeyi aranızdan konuşan kişi taksın” dendiğini söyleyen Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e, “Mahpusların sağlığını hiçe sayan bu uygulamalara yönelik bir soruşturma başlatılacak mıdır?” diye sordu. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle cezaevlerindeki korona virüsü tedbirlerine ilişkin Meclis Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Önergesinde ilgili kurumların açıklamalarına karşın cezaevlerinde korona virüsü salgınına karşı alınan önlemlerin yetersizliğine dikkat çeken Uca, Bayburt Cezaevi'ni örnek gösterdi. Uca, “Bayburt M Tipi Cezaevi'nde Covid-19 salgınına rağmen, mahpusların kaldığı koğuşların düzenli dezenfekte edilmediği, infaz koruma memurlarının mahpuslarla yakın temas içinde olduğu, mahpuslara maske verilmediği, gardiyanlar tarafından, sekiz mahpusa bir tane maske verildiği ve 'bu maskeyi aranızdan konuşan kişi taksın' dendiği öğrenildi. Ayrıca, hijyen ürünlerinin kantinde fahiş fiyatlara satıldığı, koğuşlara verilen yemeklerde de hijyen kurallarına uyulmadığı Bayburt Cezaevi'nde, mahpuslara iki aydır sıcak su da verilmediği edinilen bilgiler arasında” dedi.

Uca, Adalet Bakanı Gül’den şu sorulara yanıt istedi:

  • Aylardır mahpusların sıcak suya erişiminin engellenmesinin sebebi nedir? Mahpusların defalarca dile getirdiği sıcak su sorunun giderilmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
  • Bakanlığınız, gardiyanlar tarafından 8 mahpusa bir maske verildiği ve “bu maskeyi aranızdan konuşan kişi kullansın” dendiğinden haberdar mıdır? Mahpusların sağlığını hiçe sayan bu uygulamalara yönelik bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Bayburt M Tipi Cezaevi'nde koğuşların dezenfekte edilmemesi ve yemek dağıtımlarının hijyen kurallarına dikkat edilmeden yapılmasının nedeni nedir? Mahpusları ölümle burun buruna getiren bu hak ihlallerini durdurmaya yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?
  • Cezaevi kantinlerinde satılan hijyen ürünlerinin ücretlerinin dışarıdaki fiyatlardan oldukça yüksek olmasının gerekçesi nedir? Salgın süresince tüm cezaevlerinde ciddi bir sorun olan dezenfektan ve maske gibi ihtiyaçların ücretsiz ve düzenli biçimde dağıtılmasına dönük bir çalışmanız var mıdır? (DUVAR)

Ölüm döşeğinde tahliye edildi, aynı gün vefat ettiÖlüm döşeğinde tahliye edildi, aynı gün vefat etti