Türkiye'ye mahkumiyet getiren geri gönderme kararı Türkçeye çevrildi

İHAM'ın, Türkiye'de bulunan Rus bir ailenin geri gönderme sürecinde hak ihlali yapıldığı yönündeki mahkumiyet kararı Türkçeleştirildi. Kararda üç çocuk ve annelerinden oluşan ailenin başvurusu değerlendirilerek Türkiye'nin, "insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını ihlal ettiği" belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi'nin (İHAM) 17 Ekim 2019'da aldığı "G.B. ve Diğerleri v. Türkiye" (Başvuru No: 4633/15) kararı Türkçe'ye çevrildi. Üç çocuk ve annelerinden oluşan ve birlikte Kumkapı ve Gaziantep Geri Gönderme merkezlerinde tutulan Rusya vatandaşı sığınmacı başvurucuları ile ilgili kararda geri gönderme sürecindeki koşulların hak ihlali olduğu belirtildi.

anayasagundemi.com  tarafından yayınlanan çeviriye göre, İHAM'ın kararında başvurucuların, geri gönderme merkezlerindeki tutulma koşullarının özellikle çocuklar açısından 3. maddede düzenlenen insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını ihlal ettiğine hükmediliyor.

Mahkeme ayrıca tutulma koşullarına ilişkin olarak 13. maddede düzenlenen etkili başvuru hakkının, 5/1 maddesinde düzenlenen keyfi gözaltı yasağının ve 5/4 maddesinde düzenlenen kısa bir sürede karar verilmesi hakkının da ihlal edildiğini belirtiyor.

Kararda Türkiye toplam 28 bin euro para cezasına çarptırılmıştı. (HABER MERKEZİ)