Köylülerin kömür madenine karşı ’toprak’ mücadelesi

Antalya Korkuteli ilçesi Dereköy Mahallesi'nde bin 500 dönümlük tarım arazisi üzerinde açılması planlanan kömür madenine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Aylardır düzenledikleri eylemler ile madeni protesto eden çevre kuruluşları ve köylüler, bu kez de Tarım Topraklarını Koruma Kurulu’na madeninin açılmaması için 3 ayrı itiraz dilekçesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Antalya’nın Korkuteli ilçesine bağlı Dereköy Yayla mevkiinde açılmak istenen kömür madenine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. 11 bin dönüm tarım arazisi olan köyde 1500 dönümlük alana kurulmak istenen kömür madeninin su kaynaklarının yanı sıra tarıma ve hayvancılığa zarar vereceğini ifade eden köy halkı, daha önce madene karşı 356 kişinin imzaladığı itiraz dilekçesinin ardından, bu kez de çevre platformları ile birlikte Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım Topraklarını Koruma Kurulu’na itiraz dilekçesi verdi. Madenin açılmaması için verilen 3 farklı dilekçe, Dereköy Köylüleri başta olmak üzere Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu, (A Platformu) Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Dereköy Sulama Kooperatifi tarafından verildi.

KÖMÜR MADENİ YÜZÜNDEN TARIMSAL ÜRETİMİN ÜSTÜNE TOZ ÇÖKECEK

A Platformu ve bölge halkı tarafından verilen dilekçede, söz konusu alanının tarım arazisi olduğu vurgulandı, 'madencilik yapılamaz' denildi. Bölgede, tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin devam ettiği hatırlatılarak, dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Kömür madeni açılmak istenen Dereköy Yayla Mevkiinde toplam tarım alanı 1500 dönümdür. Burada sulu tarım yapılan alan 300 dönümdür. Geri kalan tarım alanlarında ise buğday ve nohut ekilmektedir. Ancak köylüler Yayla mevkiinde hızla meyve bahçesi yapmaya başlamışlar. Dolayısıyla kömür madeni açılmak istenen yer tam anlamıyla tarım arazilerinin ortasıdır. Tarım arazilerinin tam ortasına açılacak kömür madeni yüzünden tarımsal üretimin üstüne adeta toz çökecektir. Dereköylüler olarak bizler; tarım arazilerimizin ortasında aşağıdaki nedenlerle kömür madeni açılmasını istemiyoruz.”

“KÖYLÜLER ARASINDA HUSUMETE SEBEP OLAN FİRMANIN ÇALIŞMALARI DURDURULSUN”

Dereköy ’de 300 üyeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ise itiraz dilekçesinde, “Dereköy ‘de günlük 2 ton süt üretimi yapılmaktadır. Köyde 300 büyükbaş ve 10 binin üzerinde küçükbaş ile hayvancılık da yapılmaktadır. Küçükbaş hayvancılık yapanların hayvanlarını besleme ve yayılma alanı, kömür madenciliği yapılmak istenen alanın sınırındaki mera alanıdır. Büyükbaş hayvanların da, arpası, buğdayı, otu ve samanı maden açılmak istenen Dereköy Yaylasında üretilmektedir. Köyümüzün ehil çiftçileri yaylada meyve üretimini de arttırmış, 250 dönüme çıkarmıştır ve hızla da artmaktadır. Bu nedenle kömür madeninin açılmasını istemiyoruz” denildi.

Dereköy Sulama Kooperatifi ise, “Dereköy ’ün yüzde 80’i tarımla uğraşmaktadır. Yayla Mevkii’ndeki tarım alanları içerisinde, kamu yararına ait olmayan ve şahsa ait şirket kömür madeni açmak isteyerek ekili alanlara zarar vermek istemektedir. Alanda, köyümüze ait ve sulamada kullanılan kapalı sistem sulama yapılmaktadır. Köylüler arasında husumete de sebep olan firmanın çalışmalarının durdurulmasını ve tarım alanlarının korunmasını talep ederiz” ifadelerine yer verildi. (DUVAR)