‘İstanbul seçiminin intikamını demiryolculardan alıyorlar’

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, TCDD bünyesinde çalışan yüze yakın personelin görev yerlerinin değiştirilmesi kararını “sürgün” olarak nitelendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin ardından yeni yönetimle çalışmak istemeyip TCDD’ye geçen bazı kişilerin “intikam duygusuyla” hareket ettiğini ifade eden Bektaş, “Diyarbakır’da sürgün edilen bir arkadaşımız kanser tedavisi görüyor. Yine başka bir arkadaşımızın eşi ve çocuğu engelli oradan taşınması mümkün değil” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde çalışan 95 kişinin ‘rotasyon’ adı altında görev yerleri değiştirildi. Daha önce başka bir yere atama talep edenlerin, terfi ettirilenlerin olduğu ‘rotasyon’ listesinde başka yerde görevlendirilmek istemeyen demiryolcular da yer aldı.

Listede üyelerinin de bulunduğunu belirten Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş alınan kararı ‘sürgün’ olarak nitelendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin ardından yeni yönetimle çalışmak istemeyen kişilerin demiryollarına alındığını ve bu kişilerin demiryolculardan “intikam” aldığını belirten Bektaş, “İstanbul seçimlerinin intikamını demiryolculardan alıyorlar” dedi.

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş

‘ATMAKLA TEHDİT EDİYOR’

Ekrem İmamoğlu'nun kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin ardından devlet memuru olanların direkt, olmayanların ise ‘hülle’ diye tarif ettikleri dışarıdan atama yoluyla TCDD bünyesinde çalışmaya başladığını belirten BTS Başkanı Bektaş, “Yeni gelenler arasında tamamına yakını demiryolculuktan anlamıyor. Gelenlerin bazıları militanvari hareket ediyor” dedi.

İstanbul seçimlerinin ardından geçtiğimiz eylül ayında belediye bünyesinden TCDD Trafik ve İstasyonları Daire Başkanlığı görevine geçen Abdullah Özcanlı’nın atanmasını eleştirdiklerini ve itiraz ettiklerini belirten Bektaş şunları kaydetti:

“Özcanlı’nın atandığı yer demiryollarının en önemli birimi ve özellik isteyen bir yer. Buraya atanmasına BTS olarak itiraz ettik. Buranın önemli olduğunu ve kurumu bilen, dairenin özelliklerini bilen birisinin atanması gerektiğini söyledik. Önyargıyla gelen bu kişi bu itirazımızdan sonra sendikamıza karşı tutum içerisine girdi. Yani bir bakıma, İstanbul seçimlerinin intikamını demiryolculardan alıyorlar. Rotasyon adı altında yaşanan sürgünlerin yüzde 70’i bu birimde yaşandı. Dışarıdan gelen daire başkanının içinde intikam alma duygusu var. Görüştüğümüzde, ‘Siz belediyede olsaydınız ben sizi atardım’ cümlesini kullandı. Atmakla tehdit ediyor. Arkadaşlarımız devlet memuru olduğu için atamadığından sürgün uyguluyor.”

‘SÜRGÜN EDİLEN BİR ARKADAŞIMIZ KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYOR’

“Sürgün” olarak tarif ettikleri ‘rotasyon’ kararına itiraz eden BTS, 9 farklı şubesinde kararların geri çekilmesini talep ederek eylem de yaptı. Yürütmeyi durdurma davası açarak konuyu yargıya taşıdıklarını, muhalefet milletvekillerinin soru önergeleriyle de Meclis’te konunun gündeme getirildiğini ifade eden Bektaş, isteği olmadan ataması gerçekleştirilen demiryolculara dair şunları söyledi:

“Sürgünlere karşı mücadele edeceğimizi bildikleri için bütün dünyada etkisini gösteren pandemi döneminde bunu yapmaları gayrı ahlaki. Sürgün edilen arkadaşlarımızın arasında durumu kötü olanlar var. Diyarbakır’da sürgün edilen bir arkadaşımız kanser tedavisi görüyor. Yine Diyarbakır’da başka bir arkadaşımızın eşi ve çocuğu engelli, oradan taşınması mümkün değil. Zonguldak Çaycuma’daki bir arkadaşımızın eşi yatalak hasta ve bakımını arkadaşımız üstleniyor. Bunun yanında İstanbul’da, İzmir’de 40 yılın üzerinde hizmet etmiş başarılı, hiçbir soruşturma geçirmemiş arkadaşlarımız da sürgün edildi. Tek tek baktığımızda her arkadaşın kendine göre hüzünlü hikayesi var. Öte yandan emekliliği dolan arkadaşlarımızı emekliliğe zorluyorlar. Bazı arkadaşlarımız sürgüne gidemeyecekler ve emekli olmayı düşünüyorlar. Zaten onların da istediği bu.”