HDP’liler polis şiddetini anlattı: Öldürmeye çalıştılar

Belediyelere kayyım atamalarına karşı açıklama yapmak isteyen HDP’lilere saldıran polis 12 kişiyi gözaltına aldı. Başından yaralanan HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, “Son iki üç yıldır Ankara’daki tüm barışçıl gösteri, yürüyüşlere karşı son derece tahammülsüz olduklarını görüyoruz” ifadelerini kullanırken HDP Ankara Kadın Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, “Birkaç arkadaşımızı öldürmeye çalıştılar” dedi. Gözaltına alınanlardan HDP MYK Üyesi Veli Saçılık ise, “Sanki bir mahalle kavgası yapılıyor gibiydi” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Ankara İl Başkanlığı önünde belediyelere kayyım atamalarına karşı basın açıklaması yapmak isteyenlere polis izin vermedi. 12 kişinin gözaltına alındığı olayda polis binaya girdi, bazı partilileri yerlerde sürükleyerek ters kelepçe taktı. Yaralanan İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak’ın başına dikiş atıldı.

Polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Vezir Coşkun Parlak, en barışçıl gösterilere dahi büyük bir tahammülsüzlük gösterildiğini söyledi, ekonomik krizin HDP üzerinde baskı yaratılarak örtülmeye çalışıldığını kaydetti. Gözaltına alınan HDP MYK Üyesi Veli Saçılık, polisler için, “Kendilerini başka bir formata sokmuşlar. Sanki Osmanlı Ocakları gibi, Ülkü Ocakları gibi” derken il yöneticisi Zeyno Bayramoğlu, “Birkaç arkadaşımızı öldürmeye çalıştılar. Bir an, ‘Gözümüzün önünde herhalde öldürecekler’ dedim” diye konuştu.

Vezir Coşkun Parlak.

‘APARTMANIN GİRİŞİNDE BENİ YERE VURDULAR’

HDP’li belediyelere kayyım atanmasına karşı çarşamba (20 Mayıs) günü Ankara il binası önünde açıklama yapmak istediklerini söyleyen HDP Ankara İl Eş Başkanı Parlak, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Açıklama öncesinde apartmanın hemen girişinde arkadaşlarımız bekleyecekti. Biz de birkaç arkadaşımızla güvenlik şube ile kapıda görüşmeye çıkacağımız sırada polisler içeriye girerek izin verilmeyeceğini söylediler. Valiliğin yasak kararı olup olmadığını sorduk. Ancak ‘ne var ne de yok’ diyebildiler. En azından üç kişi ile dışarıda görüşmeyi kabul ettiler. Fakat o sırada güvenlik şube amiri arkadaşlarımızın üzerine yürümeye çalıştı. Biz de engellemeye çalıştık. Bu sefer yanındaki personeller de doğrudan bize yöneldiler. O tartışmalar içerisinde gözaltına alınmaya çalışıldık ve beni aradan çekiştirmeye başladılar. En son apartmanın kapısında beni yere vurdular ve başımdan yaralandım. Başımdan darbe aldım kötü bir şekilde ve araca götürürken de kaldırır vururcasına araca bindirdiler ve yine darbe aldım.”

‘EKONOMİK KRİZ, HDP ÜZERİNDE BASKI YARATILARAK ÖRTÜLMEK İSTENİYOR’

Gözaltına alınmasının ardından iki buçuk saat şehir hastanesinde tutulduğunu, darp raporu almasının ardından polisler hakkında şikayetçi olduğunu ve suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Coşkun, “Son iki üç yıldır Ankara’daki tüm barışçıl gösteri, yürüyüşlere karşı son derece tahammülsüz olduklarını görüyoruz. Haksızlıklara, hukuksuzluklara kamu kurumlarının imza attığı merkez burası. Burada yapılan her bir eylem içi boşaltılmış kamu kurumlarını daha da teşhir eden bir şey olduğu için tutumları çok sertti” dedi.

Kayyım atamalarının Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendirdiğini ifade eden Coşkun, “HDP şahsında bütün belediyeleri gasp ediliyor ancak atanan kayyımların geçmişine bakıldığında bu halkın vergilerini büyük ölçüde doğru düzgün harcamadıklarını görüyoruz. Bu mesele Türkiye’deki her yurttaşı yakından ilgilendiriyor. Ciddi bir ekonomik kriz yaşanıyor ve HDP üzerinde baskı yaratılarak bu örtülmek isteniyor. Biraz da toplumu inançsızlığa, umutsuzluğa itmeye dönük tutumlar olarak yaptıklarını değerlendiriyoruz. Demokrasi, özgürlük ve barış söylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

‘MAHALLE KAVGASI YAPILIYOR GİBİYDİ’

HDP Ankara İl Başkanlığı önünde gözaltına alınanlar arasında HDP MYK Üyesi Veli Saçılık da vardı. Daha önceki basın açıklamaları sırasında binanın dışında tartışmaların yaşandığını bu kez ise apartmanın içerisine polisin girdiğini belirten Saçılık yaşananlara dair, “Yüz kişiye yakındılar biz de 30 kişi kadar vardık. Sosyal mesafe falan diyorlar ya hiç öyle bir şey yoktu. Dakikalarca tartışma gürültü derken İl Başkanımız Vezir Coşkun Parlak’ı tartaklayarak aldılar. Biz ‘arkadaşımızı geri verin’ dedik. Arkadaşımız gelmeden gitmeyeceğimizi söyledik ve bu bir saat sürdü. Bu sırada hastaneden Vezir’in fotoğrafı geldi. Biz buna tepki göstermek üzere ‘ne yaptınız siz’ dediğimiz anda polis müdürü bize saldırttı” dedi.

Polisin geçmişte de şiddet uyguladığını fakat son açıklama sırasındaki tutumun daha farklı olduğunu ifade eden Saçılık, “Sanki bir mahalle kavgası yapılıyor gibiydi. Başı bozuk, lümpen, insanlarla dalga geçen bir tutum vardı. Bu kadar ciddiyetsiz ve birbiriyle yarışan polis yapısı görmedim. Ben daha iyi laf sokarım diye yarış içerisindeler. Yukarıya giderse ‘Ben HDP’lilere şunu söyledim’ demek için kameralara oynuyorlar. Eskiden amiri memuru vardı. Şimdi hangisi amir, hangisi memur belli değil. Polisliği hiçbir zaman sevmedim ama her mesleğin bir tarzı vardır. Kendilerini başka bir formata sokmuşlar. Sanki Osmanlı Ocakları gibi Ülkü Ocakları gibi.”

Zeyno Bayramoğlu.

‘BİRKAÇ ARKADAŞIMIZI ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTILAR’

Gözaltına alınan HDP Ankara eski İl Eş Başkanı ve HDP Ankara Kadın Sözcüsü Zeyno Bayramoğlu, polisin şiddetini 'vahşet' olarak nitelendirdi. Bayramoğlu, “Son derece caniceydiler. Hiç umurlarında değillerdi. Birkaç arkadaşımızı öldürmeye çalıştılar. Özellikle avukat Ali Şahin. Bir an, ‘gözümüzün önünde herhalde öldürecekler’ dedim. Aracın içerisine aldıkları zaman tehditler, tacizler yaşandı. Can güvenliğimizden endişe ettim. Daha önce Ankara Güvenlik Şube’nin bu kadar pervasız, bu kadar saygısız, bu kadar vahşice davrandığına şahit olmamıştım” diye konuştu.

Gözaltı sırasında olumsuz bir şey yaşanmadığın, şehir hastanesine götürüldükleri sırasında tesadüfen yaralanan il başkanı Parlak’ı gördüklerini ve şok yaşadıklarını belirten Bayramoğlu, kayyım atamalarına ilişkin ise şunları kaydetti: “Kayyımlarla ilgili dün ne düşünüyorsak bugün de onu düşünüyoruz. Özelde Kürt halkına, genelde de Türkiye halklarının seçme ve seçilme iradesine AKP’nin darbe yaptığını düşünüyorum. İyice köşeye sıkışmış AKP iktidarı kendini şiddetle, zorla var etme çabası içerisinde. Bunu kendince yapabildiği kadar yapacak ama birileri de direnmeye, mücadele etmeye devam edecek.”