Fahrettin Koca: Şehirler arası seyahatler HES kodu alınarak yapılacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili "Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek" dedi. Bakan Koca, 65 yaş ve üzeri yurttaşlara da seyahat izni vereceklerini belirterek "Memleketlerine gideceklere, 1 ay dönmemek üzere, bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak" diye konuştu. Fahrettin Koca, Covid-19 testleriyle ilgili de "Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Korona virüsü önlemleri kapsamında ulaşımda uygulanacak yeni tedbirleri açıklayan Bakan Koca, "Risk hâlâ dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır" dedi.

Bakan Koca normalleşme sürecinde yapılacak seyahatlerle ilgili "Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirlerarası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. HES uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak. HES kodları kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. Kod sayesinde kimse TC numarası gibi kişisel verilerini paylaşmak zorunda kalmayacak. Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak" diye konuştu.

Bakan Koca, Covid-19 testleriyle ilgili ise "Önümüzdeki dönem sadece semptom gösterenlere değil, belli bölgelerde herkese yapılabilir bir algoritmaya döneceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

- Yeni vaka sayısı binin altına düştüğünde bu rakam nihai başarının işaret fişeği olacaktır.

- Dünya virüsten tam olarak kurtulacağımız tarihi bilemiyor. Uzmanlar böyle bir varsayımda bulunamıyor. İnsan organizmasını istila eden son virüsün ne zaman etkisiz hale getirileceğini bilmek mümkün değildir. Hayatı yeniden planlıyoruz.

- Covid-19 salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü.

- Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz, bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı. Bayram kutlamalarını ziyaretlere giderek yapmayalım.

- Kontrollü sosyal hayat herkesin katkısı ve çabasıyla kurulabilecek, bize serbestlik sağlayacaktır.

- Tedbirlere uyarak yaşayacağız, evimiz yine bizim için en güvenli yer olacak. Kontrollü sosyal hayat olacak. Virüsün yayılımına izin vermemek için tedbirlerimizi alacağız. Her yerde kontrollü sosyal hayat kurallarına uyarak ilerleyeceğiz.

- Erken umut tedbirleri önemsiz kılmasın. Hâlâ binlerce sağlık personelimizin evlerine döndüklerinde çocuklarına sarılamadıklarını unutmayın.

- Çilesiz tedbir olmaz, yeri geliyor çileye de katlanıyoruz. Ev hayattır; ev hastalığa karşı hayat olmaya devam edecektir.

- Risk hâlâ dolaşımdadır. Yeni hasta sayısının azalması güvence değildir. Sokağa maskesiz çıkılmamalı, sosyal mesafe kuralına uyulmalıdır.

- Eğer kurallara uyarsak önümüzdeki dönemde ikinci dalganın olması söz konusu olmaz.

'İŞ YERLERİNE AFİŞLER ASILACAK' 

- 20 Mayıs'tan sonra iş yerlerinin girişinde kuralları gösteren afişlerle karşılaşacaksınız. İş yerlerinin girişlerindeki asılı afişlerde, mekan durumu, çalışma saati, bir arada bulunabilecek azami insan sayısını göreceksiniz. Detaylı çalışma rehberleri de bulunacak. Açılabilecek iş yerleri için de rehberler hazırlanıyor. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

- Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı.

'HES UYGULAMASI SERBEST GİRİŞ KARTI OLACAK'

- Bilim Kurulumuz henüz kapalı olup ancak bu normalleşme süreci takvimi için de rehberler hazırlamaktadır. Geçen haftaki buluşmamızda kontrollü sosyal hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamadan bahsetmiştim. Şimdiden kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan uygulama, sizin rehberiniz olacak. Anında tedbir alabileceksiniz. Mobil uygulamanın çok önemli bir fonksiyonu da, bireyler risk taşıyıp taşımadığını da bu uygulamayla gösterebilecek.

- Uçaklarda seyahat ederken bizlerden risk taşıyıp taşımadığımızı bildirmemiz istenecek. Bu uygulamaya önce şehirler arası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.

- Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden HES kodu alınacak. HES kodları kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. Kod sayesinde kimse TC Kimlik Numarası gibi kişisel verilerini paylaşmak zorunda kalmayacak. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması seyahatlerde serbest giriş kartı olacak.

- Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek.

- Yakın zamanda havaalanlarında, yurt dışından gelen yolculara da testin yapılması şeklinde bir çalışmamız var. Gümrük kapıları dahil.

Yeni dönemin pandemi açısından bazı standartlarını belirlemek için Bakanlıklar ile ortak çalışmalar yaptık. Riskli hareketliliğin olduğu kavşak noktalarına, hava alanlarına, organize sanayi bölgelerine test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz.

- OSB'lerde 50 bine yakın kişiye test yapıldı. Bu 50 bin testte pozitif çıkma oranı binde 3,5. Yani çok düşük.

'65 YAŞ VE ÜSTÜNE MÜJDEMİZ OLACAK'

- 65 yaş üzeri büyüklerimiz bu dönemde çok büyük fedakârlık gösterdiler. Bu dönemde en çok uyum ve hassasiyet gösteren büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de oldu. 83 milyon bu dönemde hassasiyet noktasında olması gerekeni yaptığı kanaatindeyim. 65 yaş üzeri büyüklerimizle ilgili sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üzeri büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Bilim Kurulu'nda görüşmüş olduk. 65 yaş üzeri büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında sabit bir yere gittiğinden emin ise, sağlık durumları aile hekimleri açısından bir sorunları yoksa ilgili Kaymakamlıktan yanlarında zorunlu gerektiğinde bir veya iki kişi olmak suretiyle 1 aylık bir zaman zarfında dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bunu söylemek istiyorum. Bununla ilgili duyuru ayrıca İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olur" dedi.

- (65 yaş üzeri vatandaşlara verilecek seyahat izni) Gidilen yerin sabit olmasından ve o sabit noktada evden dışarı çıkmayacaklarından emin olmalıyız.

- Aşı konusu hassas bir konu. Umudumuzu koruyalım. Somut bir şey geliştiğinde paylaşırız

65 yaş ve üzeri için seyahat izni genelgesi65 yaş ve üzeri için seyahat izni genelgesi

BAŞAKŞEHİR ÇAM VE SAKURA HASTANESİ YARIN AÇILIYOR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, bu süreçte sağlık turizmini de kontrollü olarak yapmayı amaçladıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Sağlık turizmi sezonunu erken başlattık yani bugünden itibaren. 31 ülke için başlatılmış oldu. Şu an uluslararası uçuşların olmadığını da biliyoruz. Gerektiğinde talebe göre charter seferleri düzenlenebilir olacak. Üniversite, özel, sektör, kamu kurumlarına müracaat eden kişiler tespit ediliyor. Yoğunluğa göre seferler düzenlenmiş olacak. Bugün Libya Sağlık Bakanı ile görüştüm, çok memnun oldular. Bulundukları bölgede testlerini son iki gün içinde yapmış olduklarını önemsemekle birlikte Türkiye gelişlerinde bu testlerin yapılmasını şart koşuyoruz. Dolayısıyla bu çerçevede Kovidli değil hangi hasta gruplarını, branşlarını belirlemiş olduk. İstanbul için kamu anlamında biz yarın açılışını sayın Cumhurbaşkanımızın Japonya Başbakanı'nın telekonferansla katılacağı Çam Sakura Hastanemiz olacak. Yine şu an bitimi yakın noktadayız. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılmış olacak. Hem Sancaktepe hem Yeşilköy'de yapılan acil durum hastanesi olarak adını koyduğumuz hastanelerimizi sağlık turizmi açısından ayrıca planlıyoruz. Bu iki hastanenin 400 yatağı yoğun bakım yatağı olarak planlandı. Kalıcı çok amaçlı acil durum hastanesi olarak fonksiyon görecek. İstanbul'da diyaliz hastalarıyla ilgili sorun olduğunu biliyoruz. Her bir hastanenin en az 80-100 yatağı diyaliz hastaları için olacak. Her iki bölgede 400'er yoğun bakım yatağının devreye girişiyle ciddi anlamda İstanbul'un yoğun bakım sorununu çözeceğiz. Kamunun 482 yataklı Başakşehir Hastanesi olacak. Bu hastaneler Covid döneminde şu dönemde yoğun bakım ihtiyacında kullanmayı hedeflediğimiz daha sonra da yoğun bakım ihtiyacımızı gidermek için devrede olacaklar. Ayrıca sağlık turizmi için de aktif ciddi bir fonksiyon görmüş olacaklar."

'VİRÜSÜN BULAŞMA HIZI 1,56'DAN 0,72'YE DÜŞTÜ'

Korona virüsünün yayılım hızıyla ilgili bilgi veren Bakan Koca, "Yer yer halk sağlığı hekimlerimiz arasında da tartışılagelen ama bu anlamda da önemli olduğu ifade edilen daha çok burada önemli olan hastalığın yayılım hızını gösteren bir katsayı. Bu kabaca R değeri olarak. R 0 değeri, RT değeri var. Burada kabaca R değeri olarak söylediğimizde geçen bir oran vermiştim. Bugüne kadar ortalaması olan R değeriydi. Bugün itibarıyla R 0 veya R değeri 0,72 olduğunu söyleyebilirim. Her geçen gün oranın düştüğünü, giderek bulaşıcılık hızının azaldığını, sayıların düşmeye devam ettiğini gösteren bir oran" dedi.

'İMTİHAN ANINDA MASKE ÇIKARILABİLİR'

Sınavlarda alınan tedbirlere ilişkin bir soru üzerine Bakan Koca "Biz bu konu ile ilgili bir rehber hazırlıyoruz. Bütün öğrencilerin maske ile sırasına oturması istenecek. İmtihan anında mesafe korunabilirse maskeyi çıkarabilecekler" ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca, korona virüsü aşısına ilişkin çalışmalar hakkında ise "Aşı konusu hassas bir konu. Umudumuzu koruyalım. Somut bir şey geliştiğinde paylaşırız. Aşı, 8-10 aylık dönemden önce kullanılacak hale gelemez. Türkiye'de süreç var ancak süreç uzun" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)