Kayyım protestoları: Bu bir darbedir asla geri adım atmayacağız

HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı parti örgütleri tarafından birçok ilde protestolar düzenlendi. Polis bazı yerlerde basın açıklamalarını engellemeye çalıştı. Eylemlerde, HDP'li Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyım atanması "darbe" olarak nitelendirilip "Ne pahasına olursa olsun geri adım atmayacağız. Eğer ki bu iktidar kazanacağına inanıyor olsaydı, kayyım atadığı yerlerde seçime gitme çağrımıza uyardı. O da kazanamayacağını bildiği için kayyım atamayı tercih ediyor" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'li belediyelere kayyım atanması birçok ilde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Eylemlerde, HDP'li Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyım atanması "darbe" olarak nitelendirilip mücadele çağrısı yapıldı. Protesto düzenlenen iller şöyle:

SİİRT

HDP Kadın Meclisi, Siirt İl Örgütü binasında kayyım atamalarını protesto etti. Açıklamaya, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Dersim Dağ, Ayşe Acar Başaran, Meral Danış Beştaş, Nuran İmir ve Remziye Tosun ile görevden alınan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz'ın yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kayyum atamalarının hukuksuz olduğunu belirterek, gözaltında olan eş başkanların henüz savcılığa çıkarılmadığını hatırlattı.

Görevden alınan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz ise, "Yarın bir seçim olsa bu halk yeniden iradesine oy verecektir. Bunun böyle bilinmesini gerekir" diye seslendi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da kayyım siyasetine karşı kadınların seslerini yükseltmeye devam edeceğini vurguladı. Başaran'ın konuşmasının ardından kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı.

ŞIRNAK

Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP ilçe binası önünde yapılan açıklamaya HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ve çok sayıda kişi katıldı.

Görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ, "Eş başkanlarımızın kapıları kırılarak, gözaltına alınmıştır. AKP-MHP faşizmi sandıkta yenemediğini işgal ederek, kanunsuz, hukuksuz yöntemlerle halkın iradesini yok saymıştır. Ne pahasına olursa olsun geri adım atmayacağız. Bu halk demokrasi mücadelesinde büyük bedeller vermiştir. AKP gibi binlerce yönetimler gelmiştir ve tarihin çöplüğüne gitmiştir, o da gidecektir" diye konuştu.

MARDİN

HDP Mardin İl Örgütü Kızıltepe’de basın açıklaması yaptı. HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın da yer aldığı eyleme "eylem ve etkinlik yasağı" gerekçesi ile izin verilmedi. Polis amiri kitlenin kalabalık ve fiziki mesafeyi korumadığını savunurken HDP’liler polislere, "Siz kendi durumunuza bakar mısınız? Biz sizden daha hazırlıklıyız” dedi. Tepki üzerine maskesiz olan polisler için bir arkadaşlarının maske getirip takması dikkat çekti.

Tartışmanın sürdüğü sırada açıklama yapan HDP Mardin İl Eş Başkanı Salih Kuday, AKP-MHP’nin HDP’li belediyelere nasıl kayyım atayacağının hesabını yaptığına değindi. HDP'li Pero Dündar da "Eğer ki bu iktidar kazanacağına inanıyor olsaydı, kayyım atadığı yerlerde seçime gitme çağrımıza uyardı. O da kazanamayacağını bildiği için kayyım atamayı tercih ediyor. İster kayyım atayın, ister yasaklar getirin biz bu iktidara karşı boyun eğmeyeceğiz. Ne zaman nerede olursa olsun biz hazırız, halkımız da hazırdır. Bilinsin ki; kayyıma karşı duracağız. Kayyım darbedir, AKP darbedir. Biz buna karşı mücadele edeceğiz" diye konuştu.

DİYARBAKIR

HDP Diyarbakır İl Örgütü, kayyım atamalarına karşı Yenişehir'deki parti binası önünde bir araya geldi. Polis engeline rağmen bina önünde açıklama yapan partililer, fiziki mesafe kuralına uydu. Lice, Kocaköy, Kulp ve Hani’de de eş zamanlı protesto eylemleri yapıldı.

Açıklamayı, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları yaptı. Fotoğraf: MA

ADANA

Adana’da HDP Yüreğir İlçe Örgütü önünde yapılmak istenilen açıklama polislerce engellenmeye çalışıldı. Duruma tepki gösteren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yapılanın keyfi olduğunu belirtti. Polis amiriyle yapılan görüşme sonrası bina önünde sınırlı sayıda partilinin katılımıyla açıklama yapıldı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları kayyumları tek adam rejiminin inşası olarak değerlendirdi.

CHP Yüreğir Gençlik Kolları Başkanı Eren Yıldırım'ın tutuklanmasına da tepki gösteren Hatimoğulları, "Adaletsizliğe karşı adaleti savunacağız. Adaletin sesi olmaya devam edeceğiz. Eşitsizliğe karşı eşitliği savunacağız. İşsizliğe, yoksulluğa, özgürlüklerin gaspına karşı biz HDP olarak Türkiye'deki ve dünyadaki bütün kesimlerle dayanışma içinde olup mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HATAY

HDP Dörtyol İlçe Örgütü de binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla kayyım atamalarına tepki gösterdi. HDP Dörtyol İlçe Eş Başkanı Hıdır Simli, iktidarın halkın idaresini gasbetmesine karşı mücadele edeceklerini dile getirdi. (MA)