'Turizm sektörü karanlık, tünelin ucundaki ışığı bekliyoruz'

Korona virüsü tedbirleri kapsamında kapanan turizm sezonu haziran ayında açılıyor. Sektör temsilcileri, sürece ilişkin yaşanan belirsizliğin turizmi vuracağını ifade ediyor, Türkiye ile Rusya arasında patlak veren ‘uçak krizinin’ yaşandığı 2016 yazından daha kötü bir yıl geçeceğini belirtiyorlar. Korona korkusunun her şey dâhil otel tercihlerinde de değişikliğe yol açarak butik oteller, günlük villa ve evlere ilgiyi arttırması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çin’de ortaya çıkan ve dünyanın birçok yerinde ölümlere neden olan yeni tip korona virüsü salgını, ülkeleri toplumsal ve ekonomik anlamda zor durumda bırakırken en çok etkilediği sektörler arasında turizm de bulunuyor.

Türkiye’ye en fazla turist gönderen Almanya, Rusya gibi ülkelerde yaşanan virüs salgını ve karantina uygulamaları ile getirilen seyahat kısıtlamaları, otel ve uçak rezervasyonları başta olmak üzere turist sayısında düşüşe neden oldu. 2019 yılında 51 milyon 700 turist ağırlayarak dünyanın altıncı turizm ülkesi haline gelen Türkiye, korona virüsü salgını nedeniyle bu yıl hedeflenen 57 milyon ziyaretçi ve 40 milyar dolar gelir beklentisini de rafa kaldırmış görünüyor. Covid-19 salgınında vaka ve ölüm sayılarında yaşanan azalma sonrası önümüzdeki günler için açıklanan “normalleşme” takvimi, sektörde yaşanan kayıpların telafisi için umut oldu.

TURİZM İÇİN YOL HARİTASI: ÖNLEM

Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, haziran ayında açılacak turizm sezonuna ilişkin yol haritasında bayramdan sonra iç turizmin, temmuz ayı ile birlikte de dış turizmin hareketlenmesini beklediklerini söyledi. Havaalanlarından otellere, restoranlardan plajlara kadar sosyal mesafe kuralına uyularak önlemler alınacağını kaydeden Ersoy, turist gönderen bütün ülkelere de devlet olarak bir ‘niyet mektubu yazacaklarını duyurdu.

POYD BAŞKANI ATMACA: REZERVASYONLAR İLERİ TARİHLERE ERTELENİYOR

Ülkay Atmaca

Turizm sektörünün, korona virüsü ile birlikte karanlık bir sürece girdiğini ifade eden Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Tünelin ucundaki ışığı bekliyoruz” dedi. Sektöre ilişkin yasakların bitmesini beklediklerini, otellerde, rezervasyon işlemlerinin ileri bir tarihe ertelendiğini ifade eden Atmaca, şöyle konuştu:

“Sektöre ilişkin yasakların kalkmasını, Ramazan Bayramı sonrası iç pazarın hareketlenmesini bekliyoruz. Yani iç turizm en erken 15 Haziran’da başlayacak. Dış pazara ilişkin de 14 Haziran’da Almanya, 1 Temmuz’da İngiltere, ağustos ayında da Rusya’nın seyahat kısıtlaması kaldırılıyor. Otellerde yapılan rezervasyonlar ileri bir tarihe erteleniyor. Sezonun nasıl olacağına ilişkin bir öngörümüz yok. Yasakların kaldırılarak talep oluşturulması gerekiyor. Turizm sektörü şu an karanlık, tünelin ucundaki ışığı bekliyoruz. Rus uçağının düşürülmesi sonrası turizmde yaşanan düşüşün çok daha kötüsünü yaşıyoruz. O dönemde 6-7 milyon turist gelmişti. Şu an sektör tamamen bitik. Antalya Havaalanına yurtdışından en son uçak Mart ayında indi.”

'OTOBÜS VE UÇAK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NEDENİ İLE ÖZEL ARAÇLAR TERCİH EDİLECEK'

İlknur Fidan Kepez

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı İlknur Fidan Kepez’e göre sürece ilişkin yaşanan belirsizlik, turizm sezonu için öngörüde bulunmayı imkânsız kılıyor. Seyahat kısıtlamaları kaldırıldığında uçak ve otobüs fiyatlarında yaşanacak artışa dikkat çeken Kepez, “Şimdiden İstanbul-Antalya otobüs fiyatları 400 lira civarında seyrediyor. Seyahat kısıtlaması kaldırıldığında otobüs ve uçak fiyatlarındaki artış nedeniyle insanlar özel araçları ile seyahat etmeyi tercih edecek gibi görünüyor. Nitekim, şu an bilet ve rezervasyon talepleri iç açısı değil. Her şey o kadar belirsiz ki, öngörü yapmakta da zorlanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

'OTELLER YERİNE BUTİK OTELLER, GÜNLÜK VİLLA VE EVLER TERCİH EDİLECEK'

Turizm sezonunun açılması ile büyük ve her şey dahil otellere karşı alternatif oluşturan butik oteller, günlük villa ve evler de turistlerin ilk tercihleri arasında yer alacak gibi görünüyor. Nitekim SAYD Başkanı Kepez, “İnsanlardaki tedirgin olma durumu bu yılın turizm sezonunu etkileyecek. Otelde kalacak olmanın verdiği tedirginlik ile bu sene iç pazar dahil olmak üzere otellerin doluluk oranı beklentimizin altında kalacak gibi görünüyor. Bu sene butik otel, villa ve ev kiralamaları gündemde olacak. İnsanları, korona virüsü salgınından dolayı yaşadıkları tedirginlik, onları daha küçük, güvenli, kontrollü yerlere yönlendirecek. Bu da butik oteller, günlük villa ve ev kiralamalarının artacağına işaret ediyor. Yani, insanlar otelleri pek tercih etmeyecekler. Sezonun Kurban Bayramı itibari ile hareketlenmesini bekliyoruz. Ama asıl, sezon bir dahaki senenin yazı için daha makul” ifadelerine yer verdi.

Bu dönemde herkesin maddi destek, hibe istediğini belirten Kepez, “İşlerimizi yürütecek, yol haritamızı belirleyecek devlet desteğine ihtiyacımız var. Bu aşamada kredi yerine hibe talebimiz var. Yapılan destekler ile sadece personel maaşlarını ödeyebildik. Rezervasyon yapamıyoruz” dedi.

'VİLLA TURİZMİNE İLGİ ARTTI'

Özgür Önder

Turizm sektöründe faaliyet gösteren Özgür Önder, villa turizmine geçmiş yıllara oranla daha fazla ilgi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Antalya Kalkan'da villa turizmi yaklaşık 10 yıllık bir sektör. Geçmiş yıllarda villa turizmini keşfeden turistler, sezonun ful geçmesini sağlıyordu. Ancak bu sene korona virüsü salgınından dolayı ilgi daha izole, kalabalıktan uzak, temiz, kendine özgü alternatif seçeneklere yöneldi. O yüzden bu sene villa turizmine ilgi, geçmiş senelere oranla daha fazla. Şu an hareketlilik var ancak bu durum satışa henüz yansımadı. Sadece Mersin ve Muğla’dan konuklarımız var. Balayı çiftleri şimdiden ağustos, eylül ayı için yoklamaya başladı. Normal şartlarda villa turizminde şimdiden ağustos sonuna kadar yerler rezerve edilirdi. Korona virüsünden dolayı sadece bu süreç biraz erteleniyor. Seyahat kısıtlaması kaldırıldığında eminin 10 gün içerinde boş yer kalmayacak.”