Malatya’da 15 sağlık çalışanı işten çıkarılıyor

Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda görevli 15 sağlık çalışanı işten çıkarılacak. Kararın hedefinin daha fazla kâr etmek olarak açıklandığını aktaran laboratuvar sorumlusu Pınar Zorver, "Bu laboratuvarda asgari ücretle 15 şirket elemanı çalışıyor, maliyet dedikleri bu. Yani devlet 15 kişiye vereceği asgari ücretle mi kâr edecek? Bu kadar yıl emek vermiş 15 kişiyi böyle bir zamanda harcıyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda görev yapan 15 sağlık çalışanı ihalenin feshedilmesi sebebiyle işten çıkarılıyor. Gazete Duvar’a konuşan laboratuvar sorumlusu Pınar Zorver, "Bu kadar yıl emek vermişiz, 15 kişiyi böyle bir zamanda harcıyorlar" dedi.

2011 yılında kurulan Malatya Halk Sağlığı Laboratuvarı, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü’nün aldığı kararla yarın kapatılıyor. Laboratuvarın yaptığı işler ise Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne devrediliyor.

Uygulamanın amacı maliyetleri azaltmak ve ve kârı arttırmak olarak açıklanıyor. Kurulduğu tarihten beri kurumda çalışan laboratuvar sorumlusu Pınar Zorver, “Bu laboratuvarda asgari ücretle 15 şirket elemanı çalışıyor, maliyet dedikleri bu. Yani devlet 15 kişiye vereceği asgari ücretle mi kâr edecek?" diye soruyor.

'SADECE BİZ DEĞİL HALK DA MAĞDUR EDİLİYOR'

Laboratuvar, her gün binden fazla hastaya hizmet veriyordu. Zorver, laboratuvarın özellikle Malatya’nın kırsal kesimlerine verdiği hizmetlerin önemine dikkat çekiyor:

"İlçelerden, köylerden bize sürekli kan geliyordu. İnsanlar, hiçbir araç kullanmadan evlerine en yakın sağlık ocağında kan veriyorlar ve ertesi gün aynı yere gidip sonuçlarını alıyorlardı. Ama şu an bu hizmetler aksıyor. Ayrıca bazı testleri hastane çalışmıyor, bizim çalışıp onların çalışmadığı testler var. Sadece biz değil, halk da mağdur ediliyor.”

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü, günde bin 200 kişiye hizmet veren laboratuvarın kapatılması ve burada yapılan işlerin hastaneye devredilmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve kârlılığın artacağını öngörüyor. Laboratuvar sorumlusu Pınar Zorver ise yaptıkları araştırmalara göre bunun mümkün olmadığını söylüyor:

“Laboratuvarın kapatılmasıyla tek bir cihaz ihalesi yapılacağını ve maliyetin düşeceğini söylüyorlar. Fakat yaptıkları şey kesinlikle bu değil çünkü maliyet çok daha arttı. Mesela Malatya'da bulunan 80’in üzerindeki sağlık ocağına çok sayıda cihaz almak zorunda kaldılar, kalıyorlar. Bunu ne akılla yaptılar artık bilemiyorum. Ben laboratuvar sorumlusuyum, hangi durumlarda maliyet artar bilirim. Bunu yetkilere de söyledik ama şu cevabı aldık: Biz kâr edeceğiz. Bu işi inceleyen kurcalayan bir müfettiş yok, hiç kimse yok. İncelenseydi, onlar da durumu anlardı."

'DEVLET 15 KİŞİYE VERDİĞİ ASGARİ ÜCRETLE Mİ KÂR EDECEK?'

“Bu laboratuvarda asgari ücretle 15 şirket elemanı çalışıyor, maliyet dedikleri bu. Yani devlet 15 kişiye vereceği asgari ücretle mi kâr edecek? Şimdi yeni sistemle 15 eleman çıkarıldı. Onun için de devlet kâr etti, maliyet düşürüldü mü diyeceğiz? Biz en çok şuna üzülüyoruz: On yıldır çalışıyoruz emek vermişiz bu laboratuvara. Diplomalı, kalifiye elemanlarız ama tüm bunları göz ardı ediyorlar. Geçerli bir sebep yok bunu yapmaları için. Bu kadar yıl emek vermiş 15 kişiyi böyle bir zamanda harcıyorlar açıkçası.”

'SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN SON ÇARE VİDEO ÇEKTİK'

Laboratuvarda çalışan beş biyolog, beş laborant, dört kurye ve bir mutfak personelinin işsiz kalmamak için verdikleri mücadele 8 aydır devam ediyor. Zorver, ihale süresinin Ekim 2019’da bittiğini fakat eğitim ve araştırma hastanesinin hazır hale gelmesi için 8 ay daha beklendiğini söylüyor.

Bu 8 aylık süreçte seslerini duyurmak için Sağlık Bakanlığı’na, Çalışma Bakanlığı’na elektronik posta ve faks yoluyla ulaşmaya çalıştıklarını ancak sonuç alamadıklarını anlatıyor: “Hatta ilimizdeki milletvekillerimize durumu aktardık, fakat hiçbir şekilde bize dönüş yapılmadı. Tweet'ler attık yazılı olarak sesimiz duyulsun istedik ama yine olmadı. Sesimizi duyurmak için en son çare olarak Twitter’da gördüğünüz videoyu çektik.”

'4/D KADROSUNA GEÇEMEYEN 30 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI GENELGEYLE KADROYA ALINABİLİR'

Kurumun kapanmasıyla 15 sağlık çalışanını büyük bir maddi sıkıntı bekliyor. Zorver, özellikle eşi çalışmayan personellerin zor durumda kalacağını söylüyor: “Bir asgari ücretle zar zor evini geçindiren arkadaşlarımız var. Şu an onlar asgari ücret bile alamayacaklar. 1000 TL’lik bir işsizlik maaşı olacak belki ama kime neye yeter. Pandemi sürecinde iş bulmak imkansız. Normal bir zamanda olsa belki kalifiye iş bulunmaz ama dışarıda herhangi bir iş bulunurdu. Ama şu anda hiçbir yerde iş yok.”

Zorver ve laboratuvarda görevli 14 sağlık çalışanının talebi taşeron yasasında yüzde 70 barajına takılan on binlerce kişiyle aynı: 4/D kadrosuna geçmek: "2017 yılında taşeron yasası çıktı ama biz yüzde 70 barajına takılıp kadro dışı bırakıldık. Sadece biz değil hastanelerdeki röntgen teknisyenleri, anestezi uzmanları, radyologların da içinde bulunduğu 30 bin civarı insan dışarıda kaldı. Yani devletimiz bu 30 bin sağlıkçı için bir genelge çıkarıp bizi taşeron kadrosundan yararlandırabilir. Hele ki böyle bir dönemde.”