HDP üyeliği suç kabul edilen Bülent Uyguner'e tahliye yok

Parti faaliyetlerini yürüttüğü için tutuklanan eski HDP PM üyesi Bülent Uyguner hakkında mahkeme tutukluluğa devam kararı verdi. Uyguner yaptığı savunmada iddianamede yazılmış olan, 'HDP'de üst konumda' ifadelerine tepki göstererek, “Tarihe kara bir leke olarak geçecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kocaeli'de Kasım 2019'da tutuklanıp cezaevine gönderilen HDP PM üyesi Bülent Uyguner bugün hakim karşısına çıktı. ‘Örgüt üyeliği’, ‘örgüt propagandası’, ‘zincirleme olarak terör örgütü propagandası yapmak’, ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ iddialarıyla suçlanan Uyguner hakkında hazırlanan iddianamede HDP üyesi olması suç delili sayılmıştı. Tutukluluğunun devamına karar verilen Uyguner iddianameye tepki gösterirken, “Siyasi partilerin faaliyetlerine getirilen her türlü kısıtlama ve cezalandırma ülkemiz demokrasi tarihi açısından geriye doğru atılmış kara bir leke olarak tarihe geçecek” dedi.

'HEP AYNI SAFTAYDIM'

Uyguner, korona virüsü nedeniyle mahkemeye SEGBİS yoluyla katıldı. Sözlerine 6 aydır tutuklu bulunmasından dolayı mağduriyetler yaşadığını belirterek başlayan Uyguner, siyasi faaliyetlerden dolayı bugün tutuklu olduğunu söyledi. Uyguner savunmasında şunları söyledi: “45 yıldır bu ülkede eşitlik, barış, adalet, özgürlük, demokratik ekoloji, cinsiyetsiz bir toplum için mücadele ediyorum. Olağan dönemlerde suç olmayan anayasal haklarım olağanüstü dönemlerde suç durumuna dönüştürüldü. Barış dönemlerinde suçlu ve sanık değildik, olağanüstü dönemlerde devletin politikası değişti. Bizler suçlu, sanık ve terörist olduk. Oysa ben hep aynı yerde, aynı saftaydım. Uzun gözaltılar, işkence gördüm. Bizim gibi ülkelerde sol olmak, devrimci ve sosyalist olmak zor zanaattır. En son geldiğin yer ya ölüm, ya sürgün ya da hapishane olur.”

'DEVLET HDP'YE TUZAK KURMAKTAN VAZGEÇMELİ'

Uyguner iddianame içeriğinde siyasi faaliyetlerde bulunmasının suç unsuru olarak kabul edilmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek şöyle dedi: “İddianameyi okuduğumda ne kadar taraflı olduğunu gördüm. Yaptığım tüm çalışmalar yasal bir partinin çalışmaları. Savılık, hakkımda illegal bir örgütü çağrıştırır gibi 'HDP Kocaeli yapılanması' demiş. Sayın savcı bu tespiti yaparken HDP Meclis Grubu başkanımız Meclis oturumunu yönetiyordu. Devlet yetkilileri HDP çalışanlarına tuzak kurmaktan vazgeçmeli.”

Hakkında verilecek kararın hukuk çerçevesinde olmasını isteyen Uyguner son olarak, “Bu günler de geçer. Saltanatlar yıkılır, zulüm elbet sona erer. Geriye adalet, vicdan ve hukukun üstünlüğü kalır. Vereceğiniz kararın yıllar sonra da geriye dönüp bakıldığında demokrasiye, insan haklarına hizmet eden bir karar olmasını dilerim” dedi.

TUTUKLULUĞA DEVAM

Uyguner'in avukatlarının tahliye talebi mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, Uyguner'in tutukluluğuna devam kararı vererek bir sonraki duruşma tarihini 9 Temmuz olarak belirledi.

İDDİANAMEDEN...

Kocaeli'de siyasi faaliyetler yürüten eski HDP PM üyesi Bülent Uyguner hakkında Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkerim Aktaş imzalı iddianamede Uyguner'in miting ve parti çalışmaları suç olarak görüldü. Savcılık, Uyguner için, 'HDP'de üst konumda yer aldı, il teşkilatına talimat veren konumda' ifadelerini kullandı. Ayrıca savcılık HDP'nin üç büyükşehir belediyesine atanan kayyımlardan sonra halkın verdiği tepki için de, “PKK faaliyeti” dedi.