Anadolu su kurbağasının soyu tükenebilir

Türkiye yıllık yaklaşık 36 milyon kurbağa ihraç ederken, Çukurova'da yaşayan Anadolu su kurbağalarının aşırı hasadın devam etmesi halinde 2050 yılına kadar yok olabileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Stony Brook Üniversitesi işbirliğinde yürütülen yeni bir araştırmaya göre, Çukurova deltasının yerli su kurbağaları aşırı tüketim nedeniyle otuz yıl içinde yok olma tehlikesi altında.

Euronews'in haberine göre, Seyhan ve Ceyhan deltalarında 2013-2015 yılları arası su kurbağası nüfusunun yılda yüzde 20 oranında azaldığını gösteren araştırmada, su kaplumbağalarının 2050'ye kadar yüzde 90 ihtimalle Çukurova'dan silineceği uyarısı yapıldı. Çalışmada, aşırı hasatın aynı eğilimde devam etmesi halinde 2032 yılında türün tamamen yok olabileceği belirtildi.

Oryx dergisinde yayımlanan çalışmada uzmanlar, su kurbağalarının da içinde bulunduğu amfibil nüfusundaki azalmanın ekosistem ve insan hayatı açısından ciddi yıkıcı sonuçları olacağını ifade etti.

ÇOĞUNLUKLA AB ÜLKELERİ VE ABD'YE İHRAÇ EDİLİYOR

Türkiye'de yılda 4 milyon dolar değerinde kurbağa hasadı yapılıyor. Türkiye'den başta Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD olmak üzere pek çok ülkeye yıllık 36 milyon kurbağa ihraç ediliyor. İhracat yapılan ülkelerdeyse kurbağalar gıda olarak tüketiliyor.

Uzmanlar, hasat oranının azalması halinde su kurbağası popülasyonunun hayatta kalabileceğini belirtiyor. Bunun içinse çiftleşme dönemlerinde kurbağa hasadının yasaklanması ve 30 gramın altındaki kurbağaların avlanması ve ihraç edilmesine son verilmesi öneriliyor.