Sevda Noyan'ın sözleri RTÜK'e taşındı: Görmezden gelinemez

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, Esra Elönü'nün sunduğu "Arafta Sorular" programında Sevda Noyan'ın sarf ettiği sözlerle ilgili RTÜK Başkanlığı’na dilekçe verdi. Taşçı yayının, 6122 sayılı Kanunda yer alan, "Irk, dil, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" ilkesine aykırı olduğunu savundu. RTÜK Üyesi Ali Ürküt de dilekçe vererek "Böyle bir söylemin cezasız bırakılması düşünülemez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Esra Elönü’nün Ülke TV‘de sunduğu ‘Arafta Sorular’ programına konuk olan yazar Sevda Noyan’ın tepki çeken ifadelerinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanlığı’na dilekçe verdi. Yayın hakkında “derhal” değerlendirme raporu düzenlenmesini talep eden Taşçı, ilk üst kurul gündemine de konunun alınmasını istedi.

‘ELÖNÜ ‘ÖLÜM LİSTESİ’ SÖZLERİNE AÇIKÇA DESTEK VERDİ’

Programa konuk olan Sevda Noyan’ın yayında sarf ettiği, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, vallahi yapamadık istediklerimizi. Birazcık şeye denk geldik… Boş bulunduk. Yanlış anlaşılmasın doğru anlaşılsın. Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür yani, onu söyleyim yani. Biz çok donanımlıyız bu konuda, maddi ve manevi olarak. Biz liderimizin yanındayız… Ve asla yedirmeyiz bu ülkede, onu söyleyim bir kere… Onun için ayaklarını denk alsınlar. Bizim hala sitede var hâlâ 3-5, benim listem hazır açıkçası...” şeklinde ifadelerini hatırlatan RTÜK üyesi Taşçı dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“Sunucu Esra Elönü ise kan dondurucu bu söyleme karşı çıkması gerekirken, "O zaman şöyle diyelim, ben de söyleyim mesela, ayak az kalır bence, dört ayaklarını denk alsınlar" diyerek konuşmacının “ölüm listesi” sözlerine açıkça destek vermiştir. Yayının kamuoyunca öğrenilmesi üzerine gelen yoğun tepkilerin ardından ise Esra Elönü, konuğunun ifadelerinin “haddini aşan” bölümlerine müdahale etmesi gerektiğini kabul etmiş, bu 'gafletinin' toplumsal barış ve birliktelik aleyhine olduğunu ikrar etmiştir.”

‘RTÜK’ÜN GÖRMEZDEN GELMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ’

Noyan ailesinin tepki ve yayıncı kuruluşun özür açıklamasını hatırlatan RTÜK üyesi İlhan Taşçı, “Zira aklı başında, hukuka saygısı, demokrasiye inancı olan hiç kimse böylesi ağır bir şiddet ve nefret söylemini kabul edemez. Böylesi bir nefret dili ilk başta insanlıktan nasiplenmemişliği, sonrasında ise demokrasiyi içselleştirmemişliği daha da ötesi ahlaki yoksunluğun ve hukuk tanımazlığın göstergesidir” dedi.

6112 Sayılı Yasa uyarınca, yayınlarda toplumun kin ve düşmanlığa tahrik edilmesini veya toplumda nefret duygularının oluşturulmasını önlemek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun en önemli görevleri arasında yer aldığını hatırlatan Taşçı, şiddeti özendirici yayınları da denetlemenin RTÜK’ün sorumluluğunda olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, tehdit edici, tepeden tırnağa şiddet ve nefret söylemine ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Aksi halde, RTÜK’ün Anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır. Yukarıda ayrıntılı olarak yer verdiğim ve irdelediğim söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını; 6112 sayılı Kanunun 8. Maddesi 1. Fıkrası (b) Bendinde yer alan "Irk, dil, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" ilkesine açıkça aykırılık oluşturmaktadır. Yukarıda belirttiğim Kanun maddesi uyarınca söz konusu yayın için derhal değerlendirme raporu düzenlenerek, ilk Üst Kurul gündemine alınması hususunda gereğini arz ederim.”

ÜRKÜT: CUMHURİYET SAVCILARI GEREĞİNİ YAPMALI

Noyan’ın sözlerine ilişkin RTÜK Başkanlığı’na bir dilekçe de RTÜK Üyesi Ali Ürküt verdi. Noyan’ın sözlerinin kutuplaştırıcı, tehdit edici, şiddet ve nefret içerdiğini, toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini savunan Ürküt dilekçesinde, “Zor günler geçirdiğimiz bu günlerde böyle bir söylemin cezasız bırakılması düşünülemez. Cumhuriyet savcıları hiç vakit kaybetmeden gereğini yapmalıdır” dedi.

Dilekçesinde, “RTÜK üzerine düşeni yapmalı, böyle bir söylemi yayınlayan hatta Sunucusu tarafından onaylayan ÜLKE TV logolu yayın kuruluşuna, ilk toplantısında en ağır yaptırımı uygulamalıdır” ifadelerine yer veren Ürküt de yayın için rapor düzenlenmesini talep ederek, ilk üst kurul toplantı gündemine alınmasını istedi. (DUVAR)