Mardin'de polisin korkuttuğu çocuğun babası: Kimse bu korkuyu yaşamasın

Mardin Nusaybin'de bahçede oynayan çocukları havaya ateş açarak kovalayan polis, bir çocuğu da kolundan tutarak zorla zırhlı araca götürmüştü. Çocuğun babası Mehmet Erdal oğlunun hala dışarıya çıkmaya korktuğunu belirterek "Oğlum şu an bile dışarı çıkmaya korkuyor" dedi. HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin'in Nusaybin ilçesinde bahçede oyun oynarken bir polisin havaya ateş açarak çocukları korkuttuğu, bir çocuğu da kolundan tutarak akrep tipi zırhlı araca götürdüğü ana ilişkin görüntülere tepkiler sürüyor. Çocuğun babası Mehmet Erdal, yaşadıklarını anlatırken, “Şu an bile dışarıya çıkmaktan korkuyor” derken böyle bir olayı hiçbir çocuğun başına gelmemesi için çağrıda bulundu. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya, “Polis böyle bir cesareti kimden alıyor” diye sordu.

'KORKUDAN DIŞARI ÇIKMAK İSTEMİYOR'

Nusaybin'de 24 Nisan'da yaşanan olayın ardından siyasetçiler aileyi telefonla aradı. Emniyet Genel Müdürlüğü görüntülerden sonra bir açıklama yaparak çocuklara kötü muamele gösteren polisi açığa aldığını duyurdu. Çocuğun babası Mehmet Erdal çocuğunun psikolojisinin bozulduğunu, günlerce korktuğunu söyledi. Erdal şunları söyledi: “Oğlum olayın yaşandığı ilk günlerde çok korkuyordu. Annesi ve ben günlerce uğraştık. Ona bir şey olmayacağını söyledik. Çok çaba gösterdik. Durumu iyi. ama şu an bile korkudan dışarı çıkmak istemiyor. Bazen elinden tutup bahçeye götürüyorum. Allah'a çok şükür bir şey olmadı. Daha da kötüsü olabilirdi.”

'HİÇBİR ÇOCUK BU MUAMELEYİ HAK ETMİYOR'

Yaşanan olaydan dolayı bu ana kadar birçok siyasetçi Erdal ailesini arayarak üzgün olduklarını belirtti. Erdal, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun kendilerini aradığını söylerken, “Sağolsunlar bizi arayıp sordular. Çocuğun durumunu sordular. Olayı takip edeceklerini bundan üzüntü duyduklarını bize ilettiler. Böyle bir olayın yaşanmasını istemediklerini söylediler. Bu ana kadar neredeyse bütün partilerden siyasetçiler bizi aradı. Umarım bu yaşadığımız bir örnek olur ve bir daha böyle bir şey yaşanmaz. Hiçbir çocuk bu muameleyi hak etmiyor.”

SOYLU'YA SORU: POLİS BU CESARETİ NERDEN ALIYOR?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuyu Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gergerlioğlu, Soylu'ya, “Polis memurlarının göstermelik açığa alındığı sonrasında da görevlerine devam ettikleri ve bu cezasızlık halinin diğer polislerin de aynı tavırda olmasına sebep olduğu iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Gergerlioğlu, Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

Meskûn mahalde bu kadar rahat ateş etme cesaretini polis memuru nereden almaktadır?

Polis memurunun: “Nasıl olsa burası Nusaybin bana kimse bunun hesabını sormaz.” dediği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Türkiye’deki illere ve orada yaşayan yurttaşlara göre polislerin davranışlarını belirleyen bir genelge mi vardır?

Polis memurunun kovaladığı çocuğun sağlık durumu nasıldır? Kendisine psikolojik destek sağlanmış mıdır?

Polis memurunun olayın olması sonrası değil de olayın sosyal medyada duyulması ile açığa alındığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa başta yanında görev yapan polis memurları olmak üzere amirleri neden hala görevlerine devam etmektedir?

Son 5 yıl içerisinde bu tarz eylemleri sonrası açığa alınıp memuriyetten atılan kolluk gücü sayısı kaçtır?

Son 5 yıl içerisinde çatışmalar neticesinde hayatını kaybeden 0-18 yaş arası çocuk sayısı kaçtır?