65 yaşın yeni yaşam pratiği: Online sohbet

Korona virüsü salgını nedeniyle 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş ve üzerindekiler, yaklaşık 2 ayın ardından ilk kez dışarı çıkabildi. Özgürlüklerine kavuştuklarını söyleyen yurttaşlar, en çok yürümeyi ve sohbet etmeyi özlemiş. "Hayatı iki aydır pencereden izliyorum" diyen de vardı, yakınlarıyla online görüşebilmek için teknolojiyle daha çak yakınlaştıklarını söyleyen de...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, korona virüsü salgınına ilişkin "normalleşme" takvimini açıklamasının ardından 65 yaş ve üzeri için ilk adım atıldı. 21 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üstü yurttaşlar, yaklaşık 2 ayın ardından ilk kez sokağa çıktı.

Yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına uymak ve maske takmak kaydıyla saat 11.00'dan 15.00'a kadar 4 saat 'sokak izni' verilenler, daha saat 11.00 olmadan sokakları ve parkları doldurmaya başladı.

Sosyal mesafede 2 metre kuralına uyarak birbirleri ile iletişim kurdular, akranlarıyla sohbet ederek güzel havanın tadını çıkardılar, bol bol da spor yaptılar. Sokakta karşılaşanlar, birbirlerine selam vererek sohbet ederken, anneler günü de es geçilmedi. Evde kaldıkları süre boyunca en çok yürümeyi ve sohbet etmeyi özlediklerini anlattılar. Eve dönmelerine kısa süre kala fırınların önünü doldururken, açık market olmamasına ise tepki gösterdiler.

"NEFES ALDIK, AYAKLARIMIZ AÇILDI; YÜRÜMEYİ UNUTMUŞUM"

Ankara'da 'sokak izni' verilmesiyle kızı ile birlikte yürüyüşe çıkan 92 yaşındaki Feriha Anayurt, bugünün kendisine anneler günü hediyesi olduğunu söyledi.

Kızıyla buluşan Feriha Anayurt "Anneler Günü'nde güzel bir hediye oldu" dedi.

.

Korona virüsü salgını başladığı güne kadar yalnız yaşadığını ifade eden Anayurt, "Bir buçuk aydır kızımın yanında yaşıyorum. Evimi, düzenimi özledim. Bu hastalığının bir an önce ülkemizin başından gitmesini temenni ediyorum. İzin verilmesi ile birlikte kızımla evime gidiyoruz; çiçeklerime bakıp, su vereceğim. Anneler gününde güzel bir hediye oldu; nefes aldık, ayaklarımız açıldı, yürümeyi unutmuştum" dedi. Anayurt, konuşurken sık sık uzak durmamız gerektiğini de söylemeyi ihmat etmedi.

"65 YAŞ VE ÜZERİ EVDE ONLİNE OLDU"

Dünyanın tamamına yayılan korona virüsü ülke veya bölge gözetmeksizin toplumsal yaşamı ve alışkanlıkları da kökten değiştirdi. Nitekim, 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, evde kaldıkları süre boyunca yakınları ile online görüntülü sohbet yaptı, birbirlerine fotoğraf ve videolar göndererek yalnızlıklarını paylaştı.

"EKRANDA ONLARI GÖRMEK YALNIZLIĞA MERHEM AMA ÖPEMİYOR OLMAK KÖTÜ"

82 yaşındaki Ayşe Yardımcı, İstanbul ve Aydın'da yaşayan çocuklarının "Anneler Günü"nü kendisini görüntülü arayarak kutladıklarını söyledi.

Ayşe Yardımcı, mecburen teknolojiyle daha içli dışlı olduklarını söyledi.

.

Korona virüsü hayatımıza girene kadar teknolojiden bir haber olduğunu ifade eden Yardımcı, "Bu süreçte evlatlarımızdan ayrı düştük. Görüntülü arama, fotoğraf gönderme, bakma gibi teknolojik durumlar da böylece hayatımıza girdi. Ekranda onları görmek yalnızlığımıza merhem olsa da ekrandan öpemiyor olmak kötü. Öğrenene kadar biraz zorlandım ama onlar arıyor, ben açıyorum. Alıştık; en azından yüzlerini görüyoruz" dedi.

"ÖZGÜRLÜĞÜME KAVUŞTUM"

İki aya yakındır hareketsiz kaldıklarını belirten Yardımcı, eldiven ve maske gibi önlemler alarak kendisini evinin yakınlarındaki Ahmetler Parkı'na attığını ve bu zamanı spor yaparak geçireceğini söyledi. "Özgürlüğüme kavuştum" diyen Yardımcı, ülkenin bir an önce bu salgından kurtulmasını istediğini ifade etti.

"KORONA VİRÜSÜ SAYESİNDE TEKNOLOJİYİ ÇÖZDÜK"

Sokağa çıkma yasağının esnetilmesi ile eşiyle birlikte evinin yakınlarındaki Ahmetler Parkı'na gelen 76 yaşındaki Kutay Aksay da, burada buluştuğu arkadaşı ile kamelyada uzun süre sohbet etti. İki çocuğunun da sağlıkçı olduğunu, hem kendileri hem de onlar için zor bir süreçten geçtiklerini belirten Aksay, "Onlar için çok endişeleniyoruz; ama onlar da bu salgına karşı savaşıyor. Görüntülü konuşuyoruz; birbirimize video gönderiyoruz. Bu süreci bu şekilde anlatıyoruz. Korona virüsü sayesinde teknolojiyi de çözdük" diye konuştu.

"HAYATI İKİ AYDIR PENCEREDEN İZLİYORUZ"

Korona virüsü tedbirleri kapsamında uzun zamandır evde olduklarını ifade eden Aksay, şunları söyledi:

"Hayatı, 2 aydır pencereden izliyoruz. Bugün dışarıya çıktık; hava da mis gibi. Yürüyüp, arkadaşlarımız ile sohbet edip eve döneceğiz. Ama bir önerim de olacak; madem hafta sonu dışarı izni verildi. Yalnız yaşayanlar için alışveriş yapabileceğimiz bir yerler de açık olsaydı. Hiçbir yer açık değil."

Etiketler yasak 65 yaş korona