Yavaş: Çomak sokan herkese cevabı verilecek

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi sosyal mesafe kuralları gözetilerek olağanüstü toplandı. Meclis, lise ve üniversite sınavlarının yapılacağı gün öğrenci, veli ve sınavda görevlilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması kararı aldı. ASKİ’nin altyapı çalışmaları için kredi kullanılması talep edilen önerge AK Parti’nin itirazı sonrası ertelenirken, belediye başkanının borçlanma sınırı da 100 milyon TL ile sınırlı tutuldu. Mansur Yavaş karara, "Bunun bir sorumluluğu olacak. Otobüs ve billboardlarda bunların açıklaması, daha önceki yıllarda nasıl krediler verilmiş şimdi de uygulama nediri billboardlarda göreceksiniz. Buna çomak sokan herkese de gerekli cevabı verecektir” diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ve MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın yaptığı olağanüstü toplanması başvuru üzerine toplandı. Sosyal mesafe kuralları gözetilerek yapılan toplantıda belediyenin bütçesine ve salgın sürecinde atılacak adımlara ilişkin öneriler görüşüldü.

Meclis toplantısının açılışında konuşan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, "Korona salgını, ülkemizdeki olağanüstü şartlar nedeniyle aslında toplanmak istemedik ama acil bir iki konu olduğu için toplanmak durumunda kaldık" dedi.

Olağanüstü gündemle toplanan mecliste, belediye sınırları içerisinde toplu taşıma hizmeti yapan özel halk otobüsü, minibüs gibi taşıma yapanlara gelir desteği verilmesi önergesi oy birliğiyle kabul edildi. Öte yandan belediye ve bağlı idarelerin tasarrufunda bulunan ve kiralanan her türlü gayri menkullerin kiralarının ertelenmesi, ASKİ Genel Müdürlüğü’nce tahakkuka bağlanan ve ertelenen faturalara gecikme zammı ve faiz uygulanmaması kararları da oy birliğiyle kabul edildi.

YÜZDE 10 BORÇLANMA YETKİSİNE AK PARTİ GRUBUNDAN İTİRAZ

Yüzde 10 limitini aşmamak şartıyla borçlanma kararı alınması ve işlemlerin yürütülmesi konusunda belediye başkanına yetki verilmesi önerisi de mecliste görüşüldü. Yüzde 10 limitin bütçeye göre belirlendiğini belirten Yavaş, 700 milyon TL civarında bir rakamın kullanılacağını ifade etti. Yapılan yardımları desteklediklerini belirten AK Parti grubu ilk etapta sadece 100 milyon TL’nin kullanılmasını önerdi.

Yavaş bu önerinin ardından, "100 milyon lirayla ilgili bir gerekçeniz var mı? 1 milyara yakın bizden önceki yönetimlerin borcunu ödedik. Şu an da 970 milyon lira faizli borcu var. Her ay da 50 milyon ödüyoruz. Bizim borcumuz değil. Ama bizim borcumuz değil diye ödemeyeceğiz demiyoruz. Bu yetkiyi her zaman belediye başkanına tanınmış" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, 100 milyon TL ile sınırlı kalmak şartıyla borçlanma yetkisi verilmesini önerdi. Bu öneriyi değerlendiren meclis oy çokluğuyla borçlanma limitinin 100 milyon TL ile sınırlı tutulması kararı aldı. Bu kararın ardından Yavaş, "Bunun bir sorumluluğu olacak. Siyasi sorumluluğu olacak. Otobüs ve billboardlarda bunların açıklaması, daha önceki yıllarda nasıl krediler verilmiş şimdi de uygulama nediri billboardlarda göreceksiniz. Ankara halkı bizi yetkilendirmiş. Buna çomak sokan herkese de gerekli cevabı verecektir” dedi.

SINAVLARDA ÖĞRENCİ VE VELİLERİNE ULAŞIM ÜCRETSİZ

Belediyenin maske ve dezenfektan yardımı yapması, başka ülke belediyelerine maske ve dezenfektan gibi malzeme yardımı yapılması da oy birliğiyle kabul edildi.

Dini ve milli bayramlarda toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanılması önerisi de mecliste görüşüldü. CHP grubunun, salgın sürecinde yapılacak lise ve üniversite sınavlarına gidecek öğrenciler ile velilerinin de ücretsiz taşımadan yararlanması önerisi değerlendirildi. Öğrenci ve velilerinin yanı sıra sınav günü görevli olacak eğitimcilerin de ücretsiz taşınması gerektiği ifade edilerek oy birliğiyle ulaşımın ücretsiz sağlanması kararı da alındı.

'BUNLAR ACİLİYETİMİZ FANTEZİ DEĞİL'

ASKİ Genel Müdürlüğü’nün altyapı yatırımları için kredi talebini içeren önerge de meclis grubunda değerlendirildi. AK Parti grubunun önergenin ertelenmesi talebi sonrası konuşan Yavaş, “Ben bilgi vereyim de ona göre ertelemeyi oya sunacağım. Bu yatırımların toplam bedeli 3 milyarı geçiyor. Bu işe başlama bedeli. Bu ipe un sermektir. Elimde daha önce belediyeyle ilgili kredi talepleri var. Onlarca defa kredi alınmış. Çok acil bir konu. Biz arızalardan bıktık. Daha önce ilk seçildiğimizde acil dedik iki hat var. Komisyonda karar verilmesine rağmen mecliste reddedildi. Şimdi temmuz deniyor. Pandemi olayının uzayıp uzamayacağı belli değil. Ne zaman insanlar ne kadar zehirli su içmeye devam edecek? Gölbaşı hattı patlarsa bir ay insanlar susuz kalacak. İnşallah patlamaz. Bunlar aciliyetimiz fantezi değil. Ertelenme kararına karşı çıkıyoruz” dedi.

Yavaş’ın sözlerinin ardından geçilen oylamada oy çokluğuyla ASKİ’nin yatırımlar için kredi talebini içeren önergenin görüşülmesi ertelendi.

‘AĞAÇ KOVUĞUNDAN ÇIKMADIK’

"Belediyenin banka kredi borçlarının yapılandırılması" önergesi de mecliste görüşüldü. AK Parti grubunun bu önergenin de ertelenmesi talebi ise kabul edilmedi. Konuya ilişkin konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Toplantı salonu önceki yönetim tarafından yapıldı. Bakın kullanıyoruz. Devlette süreklilik vardır. 30 sene öncesinden gelen borçlar da hâlâ ödeniyor olabilir. Sayın Melih Gökçek yıllarca borç ödedi. Siz de devletteki devamlılık gereği borçları ödeyeceksiniz. Borçların ertelenmesine evet diyoruz ama ilave olarak getirilecek borç yüküne hayır diyoruz” dedi.

Köse’nin ardından kürsüye çıkan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bu ay büyükşehir belediye gelirleri yüzde 50 düştü. İlçe belediyelerine bu ay gelecek para geçen aya göre yüzde ellinin üzerinde değil. Biz işçinin emekçinin maaşını gününde veremezsek bu virüsle mücadele edemeyiz. Temizleyemeyiz şehirlerimizi. Burada siyaset yapılabilir. Herkes fikrini söyleyebilir. Ama bir banka yeniden yapılandırma şeyini bu mecliste tartışılmasını, bu meclisin gündemine gelmesini bile doğru bilmiyorum. Ankara halkının parasını fazla faiz olarak vermek hiçbir meclis üyesinin vicdanına sığmayacağını düşünüyorum” dedi.

Yaşar’ın ardından konuşan Mansur Yavaş, “Siz çoğunluğunuza güveniyorsunuz. Seçildik diyorsunuz. Biz ağaç kovuğundan çıkmadık. Bizi de Ankara halkı seçti" dedi. Tartışmalarının ardından bütün kredilerin 30 ayı geçmeyecek şekilde yapılandırılması kararı alındı.