İşçiye korona testi için 'ihalesiz' 30 lira

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Sağlık ve Sanayi Bakanlıkları öncülüğünde kurulan Gebze’deki Covid-19 test merkezinde işçi başına işverenlerden 30 TL ücret alındığını, numune toplayan firmaya da işin ihale yapılmadan verildiğini açıkladı. İşverenlerden 30 TL’nin alındığını doğrulayan numune toplayan şirketin yönetim kurulu başkanı, ihale yapılmadan işin kendilerine verildiği itirazlarına dair ise, “Biz milli mücadelenin içerisinde global bir salgınla mücadele ederken bunların konuşulması bile yazık, günah” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kocaeli Sanayi Odası’nın organizasyon desteğinde Gebze’de, günlük 5 bin test kapasiteli bir laboratuvar kurduklarını 2 Mayıs tarihinde duyurdu. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, bu laboratuvarda işçilere uygulanacak Covid-19 testlerinin ücretli olduğunu ve işin sahada numune toplayan Aker Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) adlı şirkete ihale edilmeden verildiğini açıkladı. Aker OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Işık da işçi başına 30 TL’lik ücretin işverenlerden alındığını doğruladı. Numune toplama işine dönük itirazlara dair ise Işık, “Biz milli mücadelenin içerisinde global bir salgınla mücadele ederken bunların konuşulması bile yazık, günah” dedi.

‘HER İŞLETME İŞÇİ BAŞINA 30 TL ÖDEMEK ZORUNDA’

Covid-19 testleri için Gebze’de kurulan test merkezine numune toplayan şirketin ücret talep etmesine tepki gösteren CHP’li Tahsin Tarhan, “Sanayiciyi bunu yapmaya mecbur tutuyorlar. Bu bölgede binlerce işçi çalışıyor ve bütün sanayiciler bu testleri yaptıracak. Her işletme işçi başına 30 TL ödemek zorunda. Bu rant da sadece bir firmaya gidecek. Bakanlık odalar birliğiyle birlikte bedava yapacağız diyor ama fiili uygulama farklı. 'Test bedeli' adı altında 30 TL alınıyor” dedi.

Bölgede faaliyet gösteren diğer Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) firmalarının itirazlarının olduğunu, numune toplama işinin bir firmaya verilmesine tepki gösterdiklerini söyleyen Tarhan, “Bu firmaları hiçbirinin bu süreçten haberi yok. Bu iş eğer böyle yapılacaksa bu firmalar vasıtasıyla da yapılabilirdi. Bu firmaların hepsi tek bir firmaya işin verilmesi nedeniyle itiraz ediyor” diye konuştu.

Yapılan uygulamayı “rant” olarak niteleyen Tarhan sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Bu bölgede nereden baksanız 800 bin kişi çalışıyor. 800 bini 30 TL ile çarptığınızda bir rant ortaya çıkıyor. Bugünkü virüs döneminde buradan da rant elde etmeye çalışıyorlar. Eğer Kocaeli Odalar Birliği parayla bu işi yaptırıyorsa açık açık ihaleyle yapılabilirdi. Bakan, odalar birliğinin sponsorluğunda buradaki testlerin bedava yapılacağını söylerken arkasından farklı şeyler çıkıyor.”

ŞİRKET SAHİBİ: İŞVERENDEN ALINIYOR

İşçilere yapılacak test için sahada numune toplayan tek firma olan Aker OSGB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Işık ise, işçiler adına test başına ödemenin işverenler tarafından yapıldığını, bunun da 30 TL olduğunu belirterek şunları söyledi:

“30 lira ücret dediğiniz nedir biliyor musunuz? Bizim sahadaki 60 tane personelimizin araçları, altyapısı yatırımı, bunların tamamının numune alma birleşimi. Şimdi şöyle düşünün siz SGK’lısınız ve özel hastaneye gidiyorsunuz. Katılım ücreti olarak 12 TL ödemiyor musunuz? Aynı şey, bu kadar. Bu işverenden alınıyor.”

‘MİLLİ MÜCADELENİN İÇERİSİNDE BUNLARIN KONUŞULMASI BİLE GÜNAH’

İhale süreci yapılmadan bir firmaya numune toplama işinin verildiğine dönük itirazlara dair ise Işık, “Bununla ilgili benimle değil de yetkili kurumlarla görüşürseniz çok daha iyi olur. Burada herhangi bir problem sıkıntı yok. Bu sadece iddiadır, iftiradır. Biz şu anda milli mücadelenin içerisindeyiz ve kimse bilmez sabah beşlere kadar toplantılar yapıp iki, üç saatlik uykularla sahadayız. Dolayısıyla bunlar çok çirkin şeyler. Biz milli mücadelenin içerisinde global bir salgınla mücadele ederken bunların konuşulması bile yazık günah” dedi.

Etiketler Kocaeli test korona