İTHİB: Yeni maskeler çok kullanımlı ve yıkanabilir olacak

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, satılacak maskeler için tasarım ve fiyatının bu hafta belli olacağını, kumaş tedarikinde sorun olmadığını açıkladı. Öksüz, "Maskeler çok kullanımlı yıkanabilir olacak ve en geç 10 gün içinde üretime başlanacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bugüne kadar piyasada satışına izin vermediğimiz cerrahi maske ve bez maske satışına halkımızın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planlıyoruz. Bir üst fiyat belirleyeceğiz" açıklamasının ardından üreticiler maske fiyatı ve şekli için çalışmalara başladı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, maskelerin çok kullanımlık yıkanabilir olacağı ve en geç on gün içerisinde üretime başlanacağını açıkladı. İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Dokumada Türkiye’nin büyük kapasiteleri var. Bu tezgahların da hepsi boş. Çok kullanımlı maskelerin fiyat ve tasarımı toplantıdan sonra belli olacak. Fiyat ve tasarımda işin sonu yok. Biz ameliyat maskesi gibi koruyucu özelliğe sahip çok kullanımlı bir ürün tasarımını bakanlıklarımızla ortak çalışarak çıkarmak istiyoruz. Üretim hemen tezgahlarda kumaş dokunarak bir hafta on gün içerisinde üretme başlayabilir” dedi.

Maske üretimi için kullanılacak kumaşta Türkiye’nin kendine yetecek kapasitesi olduğunu ifade eden Öksüz, "İhracattta dokuma ve örme maskeleri ön plana çıkarmak istiyoruz. Bu anlamda Türkiye kendine yeter. Burada dışarıdan kumaş ithalatı olmuyor. Şu anda üretimimiz kendimize yetecek gibi görünüyor" diye konuştu.

'YIKANIP TEKRAR KULLANILACAK'

Eczaneler tarafından dağıtılan maskelerde burnu kavrayan metal kısmın olmaması eleştiri konusu olmuştu. Öksüz bu konuyla ilgili ise şu açıklamada bulundu: "Maskelerde eleştiri konusu olan burnu kavrayan metal kısım ile ilgili; metal kısım otomatik makinelerde takılıyor. Bunun beslemesi var. Piyasada çok fazla çeşit var. Maskenin bir standardı yok. Her türlü mal var. Kalitelisi de var orta kalitede olanı da var. Bizim buradaki amacımız çok kullanımlık olan maskeler. Yıkanabilen ve tekrar tekrar kullanabilen bu maskeler maddi anlamda da avantaj sağlıyor. Ayrıca kullan-at maskeler çevreyi kirletiyor. Çok kullanımlılarda ise böyle bir sorun yok."

'MASKE FİYATLARI DÜŞÜYOR'

Maske üretimi için bir adet üretme bir adet ihracat izni verildiğini hatırlatan Öksüz maske fiyatlarının dünyada düşmeye başladığını belirtti. Öksüz, “Sosyal sorumluluk düşünen bir kitlenin yanında ticari olarak düşünüp giren de var. Çok ticari düşünmek pek de mantıklı olmayabilir. Çünkü bu sistemde bir tane bedava üretip bir tane ihracat yapıyorsunuz. Bir de ihracat kolay değil. Standartların yüksek olması lazım. Uluslararası fiyatlar da hep böyle gitmeyecektir. Biraz gerilemeler başladı. Bazıları bu alana tamamen ticari kaygılarla girerken bazıları sosyal sorumluluk olarak giriyor” dedi. (ANKA)