Adnan Oktar'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Adnan Oktar ve grubuna yönelik 238 sanıklı davada, aralarında Oktar'ın da bulunduğu 78 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adnan Oktar ve grubuna yönelik, 78'i tutuklu 238 sanığın yargılandığı suç örgütü davasında, aylık tutukluluk incelemesi yapıldı.

Davaya bakan İstanbul 30'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, mevcut delil durumu, atılı suçlamanın vasıf ve mahiyeti, müşteki ve tanık beyanları, dosyadaki mevcut raporlar ve öngörülen cezanın alt ve üst sınırları gerekçesiyle aralarında Adnan Oktar'ın da bulunduğu 78 tutuklu sanığın tutukluluklarının devamına hükmetti.

Mahkeme heyeti, 16 Mart 2020'de Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları karşısındaki salonda yaptığı duruşmada, tutuklu sanıkların sayısını çokluğu, sanıkları salona getiren jandarma görevlileri ve müşteki sayısının çokluğu nedeniyle Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Sağlık Bakanlığının korona virüsü salgınıyla ilgili tavsiyesini de dikkate alarak davaya 30 Mart 2020'ye kadar ara verdiklerini açıklamıştı.

Adalet hizmetlerinde başvuru, itiraz, temyiz, ara buluculuk, uzlaştırma gibi yargısal tüm süreler önce 30 Nisan, sonrasında ise 15 Haziran'a kadar uzatılmıştı.

Adnan Oktar/Nereden Nereye? - 1... 'Sadece vücut' çizen resim öğrencisi 'mehdi' oluyorAdnan Oktar/Nereden Nereye? - 1... 'Sadece vücut' çizen resim öğrencisi 'mehdi' oluyor

OKTAR HAKKINDA 871 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı 3 bin 908 sayfalık iddianamede, sanıkların haricinde 26 kişi "mağdur", aralarında eski emniyet müdürü Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 99 kişi ise "müşteki" sıfatıyla yer alıyor.

Mağdur ve müştekilerin yanı sıra 23 tanık ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan 25 kişinin beyanlarına yer verilen iddianamede, sanık Adnan Oktar'ın liderliğinde "silahlı suç örgütü" kurulduğu belirtiliyor.

Adnan Oktar/Nereden Nereye? - 2... Seks iddialarından siyasete: Adnan HocacılarAdnan Oktar/Nereden Nereye? - 2... Seks iddialarından siyasete: Adnan Hocacılar

Oktar hakkında, ''devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma-yönetme'', ''terör örgütüne (FETÖ) üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek'', ''kasten öldürmeye teşebbüs'', ''5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet'', ''resmi belgeyi yok etmek'', ''resmi belgede sahtecilik'', ''nitelikli cinsel saldırı'', ''çocuğun nitelikli cinsel istismarı'', ''Ateşli silahlar kanuna muhalefet'', ''eğitim öğretim hakkının engellenmesi'', ''eziyet etme'', ''şantaj'', ''cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama'', ''dolandırıcılık'', ''Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet Ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu'na muhalefet'', ''hakaret'', ''tehdit'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'', ''suçluyu kayırma'' ve ''kişiler arasındaki konuşmaların dinlenilmesi ve kayda alınması'' suçlarından toplam 420 yıldan 871 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, 11 müşteki-sanık hakkında ''suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma'' suçundan ayrı ayrı 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, diğer sanıklar hakkında benzer suçlardan hapis cezaları talep ediliyor.

Adnan Oktar/Nereden Nereye? - 3... Baş düşman: Darwinizm ve Evrim TeorisiAdnan Oktar/Nereden Nereye? - 3... Baş düşman: Darwinizm ve Evrim Teorisi

EK İDDİANAME DÜZENLENDİ

Yargılama sürerken, aralarında Adnan Oktar ile ana davadan tutuklu bazı sanıkların da bulunduğu 18 kişi hakkında ek iddianame düzenlenmiş, iddianame ana dava dosyasıyla birleşmişti.

Ek iddianamede, 18 sanığın "nitelikli cinsel saldırı", "örgüt üyeliği", "hürriyeti tahdit", "tehdit" ve örgüte yardım" suçlarından değişen sürelerde hapis cezasına çarptırılması isteniyor. (İSTANBUL/AA)