Erdoğan 'normalleşme planı'nın detaylarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin korona virüsü salgınıyla örnek bir mücadele sergilediğini söyleyerek, normal hayata dönüşü kademe kademe kademe başlatacaklarını belirtti. Erdoğan, hükümetin hazırladığı 3 aylık normalleşme planının detaylarını açıkladı. Plana göre, 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı bireylerin sokağa çıkma yasağı esnetildi. 7 ile giriş-çıkış sınırlaması kaldırılırken diğer 24 ile uygulanan yasak 14 gün uzatıldı. AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlıyor ve maske satışına izin veriliyor. Konuşmasında CHP'yi 'darbecilikle' suçlayan, yurt içinde ve sınır ötesinde güvenlik operasyonlarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan "Ülkemiz içinde sayıları çok azalmış olmakla birlikte hâlâ varlıklarını sürdüren kılıç artığı teröristlerin eylem arayışlarına izin vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizi de etkileyen Covid-19 salgınında önemli bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Türkiye hamdolsun devleti ve milletiyle örnek bir mücadele ortaya koymuştur. Yeni hasta sayımız artık binli rakamlarla ifade edilir hale geldi. İyileşen hasta sayısı katlanarak artıyor" dedi.

Erdoğan normal hayata dönüşü kademe kademe kademe başlatacaklarını belirterek "Salgının daha ne kadar süreceği, ilaçların ne zaman bireylerin kullanımına sunulacağı belli değil. Normale döneceğiz ama bu yeni bir normal olacak. Kalabalık yerlerde maske kullanımı, fiziki mesafeye dikkat devam edecek. Uluslararası seyahatlerin ne zaman tam anlamıyla açılacağı belirsizdir. Önümüzdeki süreci sağlının yurt içi ve dışındaki seyrine bağlı olarak yürüteceğiz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme adımları için 3 aylık plan yaptıklarını söyleyerek, "Bilim kurulunun görüşleri çerçevesinde şekillendi. Bu takvim Mart ayının ilk günlerine geri dönüş anlamına gelmiyor. Sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak mayıs, haziran ve temmuz aylarına yayarak yapıyoruz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, planın mayıs ayına ait bölümüne ilişkin şu detayları verdi:

- İlk müjdemiz; 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızadır. 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması günlerinin birinde ve dört saat süreyle yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkanı getiriyoruz.

- 65 yaş üstüne sokağa çıkma günlerinden birinde 4 saat yürüyüş hakkı geldi. İlk uygulama 10 Mayıs'ta yapılacak. 11:00 ile 15:00 arasında olacak.

- 0-14 yaş grubu hafta içinde 13 Mayıs çarşamba günü, 11.00 ile 15.00 saatleri arasında dışarı çıkartılabilecek. 15-20 yaş grubu ise 15 mayıs cuma günü yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkıp hava alıp dinlenebilecek.

- Bu geceden itibaren 31 ile giriş çıkış sınırlamasını 7 ilimiz için bitiriyoruz. Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya. Her hafta gelişmelere göre karar vereceğiz. Diğer 24 ilimizdeki giriş çıkış yasağı 14 gün boyunca uzatılmıştır.

- Üniversiteler 15 Haziran'da akademik takvime dönebilecek.

- Yüksek Öğretim Kurumları sınavı 27 - 28 Haziran'da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran'da, Askeri Öğrenci Sınavı 14 Haziran'da yapılacak.

- Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, icra iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran'da sona erecek.

- Temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemi ile çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs'ta faaliyete geçebilecek.

- Kurallara uyulması şartıyla AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlayacak.

- Cerrahi maske ve bez maske satışına izin vermeyi planlıyoruz. Maske satışı fiyat sınırıyla serbest.

- İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasını, 5 Mayıs itibarıyla sona erdiriyoruz.

- Bu hafta sonu da sokağa çıkma yasağı uygulamasını sürdüreceğiz.”

- Milli Savunma Bakanlığı'nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik işlemleri 20 Haziran'da yeniden başlayacaktır.

- Salgın hastanelerin sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılacak ve hasta kabulüne başlanacak.

- Çiftçilerimize, hububatta ton başına 230 lira prim ve destek ödemesi yapıyoruz. Ton başına bakliyat alım fiyatlarını da kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik.

'CHP DARBE ÖZLEMİYLE YANIP TUTUŞUYOR'

Erdoğan mayıs ayı planının detaylarını açıkladıktan sonra CHP'ye eleştiriler yöneltti. , CHP’yi “darbecilikle” suçlayan Erdoğan “Bu faşist zihniyet hala vesayet, darbe, cunta özlemiyle yanıp tutuşuyor” dedi. Cumhurbaşkanı konuşmasında şunları kaydetti:

- CHP'li yöneticilerinin güya siyaset diye sergiledikleri tavırlar dünyanın hiçbir yerinde demokrasiyle, hukukla hatta insanlıkla bağdaşmaz. Sürekli yalan söyleyerek siyaset yapılmaz. Sürekli iftira atılarak insanların mahremiyetine girilerek siyaset yapılmaz. Doğru olmadığını çok iyi bildikleri konuları pervasızca ve yol açtığı sosyal, siyasi, ekonomik sonuçlarını tartışmaya açanların yaptıkları işin adı siyaset değildir. Gerçi bunların kasetle göreve gelmiş genel başkanları da yıllardır aynı yöntemleri kullanıyor. Hal böyle olunca yardımcılarına, il başkanlarına diyecek söz bulamıyoruz.

- CHP'nin bu tavrı yüzünden yeni nesillerin siyasetten soğumasından endişe ediyoruz. Biz kadınları ve gençleri siyasi karar alma mekanizmalarında etkin şekilde yer almaya davet ederken bu tür kötü örneklerin gayretimizi sekteye uğratmasına asla izin veremeyiz. Siyasetin kalitesinin artırmanın yolu bu kirli zihniyeti ülkemizden tasviye etmekten geçiyor.

- CHP yöneticileriyle aynı zihniyetin medyadaki ve diğer mahfillerindeki mensuplarını buradan bir kez daha ikaz ediyorum: Beyhude yere uğraşmayın, Türk milleti sizi ne o sandıktan çıkartır ne de sırtınızı yaslamaya çalıştığınız darbecilere meydanı bırakır.

Çünkü siz kesinlikle milli değilsiniz, milliliğiniz de tartışılır. Çünkü siz bu halkın inancına, tarihine, kültürüne, gönül dünyadaki sızılara saygılı değilsiniz. Çünkü siz bu ülkede ne kadar bozguncu, sapkın ve azgın varsa onlarla birlikte oldunuz, asla milletin safında yer aldınız. Çünkü sizin tarihi, ahlaki nirengi noktanız, omurganız, davanız, kavganız var. Çünkü siz mitolojideki sadece düşmanlıktan, nefretten, acıdan beslenen yaratıklar gibisiniz.

- Bu millete verdiğiniz zararların haddi hesabı yok. Kendi ülkenize ve milletinize husumetinizi açıkça ifade edemediğiniz için her musibeti buna alet ediyorsunuz. Deprem olur, bina yıkıntılarının altında kalan insan sayısını çok göstermek için canhıraş bir şekilde uğraşırsınız. Ekonomimize saldırı olur, siz oradan siyasi rant devşirme peşinde koşarsınız. Darbe girişimi olur, milletimiz elinde bayrağı, dilinde tekbiriyle tankların karşısına dikilirken siz balkonlardan tankları alkışlar, televizyon karşısında kahvenizi yudumlarsanız.

- Atatürk Havalimanı arazisinde 45 gün içinde kurmayı başardığımız hastaneyi dahi; 14 milyar lira uçtu diyerek karalamaya kalkan bu zihniyetin artık sonu gelmiştir. Kullanan herkesin hayranlığını dile getirdiği İstanbul Havalimanını hala hazmedemediklerini görüyoruz. İstanbul'dan üç saatte İzmir'e ulaşırken kullandıkları otoyola attıkları çamurların izi hala kurumadı. Artık bu anlayışın miadı dolmuştur. İnsanlık nasıl kovid19 virüsünü yenecekse, inşallah Türkiye de bu bağnaz zihniyeti bir daha geri dönmemek üzere tarihe gömecektir.Türkiye'nin yeni dönemlerindeki en büyük kazanımlarından birinin de siyasetteki bu değişim olacağını ümit ediyoruz.

'KILIÇ ARTIĞI TERÖRİSTLERİN EYLEM ARAYIŞLARINA İZİN VERMİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgınla mücadelenin yanı sıra yurt içinde ve sınır ötesinde güvenlik operasyonlarının devam ettiğini söyledi. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

- Türkiye olarak bir yandan salgınla ve salgının yol açtığı sıkıntılarla mücadele ederken diğer yandan ülkemizin ve milletimizin güvenliği ile ilgili konuları da yakından takip ediyoruz. Terör örgütü Türkiye'nin salgınla mücadeleye yoğunlaşmasını hem sınırlarımız içinde hem de sınırlarımız ötesinde saldırılarını artırmak için fırsata çevirmeye çalışıyor. Sadece bu tavır bile terör örgütünün ne kadar insanlıktan uzak bir yapı olduğunu göstermeye yeterlidir. Ülkemiz içinde sayıları çok azalmış olmakla birlikte hâlâ varlıklarını sürdüren kılıç artığı teröristlerin eylem arayışlarına izin vermiyoruz. Güvenlik güçlerimiz yılın 365 günü ve günün 24 saati teröristleri kesintisiz bir şekilde takip ediyor, bulduklarında da tepelerine biniyor.

- Irak'ın kuzeyinde ve Suriye'de geniş bir alanda faaliyet yürüten terör örgütü mensuplarının her adımını yakından izliyoruz. Suriye'de güvenli hale getirdiğimiz bölgelere sızmaya çalışan terör örgütü mensuplarına göz açtırmıyor anında imha ediyoruz. Güvenli bölgelerimizin sürekli taciz edilmesine, saldırıların anlaşmalar hilafına artarak sürdürülmesine daha fazla sabretmeyeceğiz. Şayet terör örgütünün ve rejimi onların hamiliğine soyunanlar kontrol edemeyecekse kendi gücümüzle hepsini yola getirmesini biliriz.

'LİBYA'DAN YENİ MÜJDELER ALACAĞIZ'

- Şayet, terör örgütünün ve rejimi onların hamiliğine soyunanlar kontrol edemeyecekse biz kendi gücümüzle hepsini de yola getirmesini biliriz. Gelişmelerin seyrine göre bu çerçevede yeni adımlar atabiliriz. Libya'da ise darbeci Hafter gerileme sürecine girmiştir. Attığı her adımla halkı da karşısına alan Hafteri kurtarmaya, kendisine sınırsız destek sağlayan ülkelerin çabaları da yetmeyecektir.

- İnşallah yakında Libya'dan yeni müjdeler alacağız. (HABER MERKEZİ)