Güney Amerika'ya kurtarma uçuşu yapılacak

Gözde Orgun'un Arjantin'de yaşadıklarını anlatan haberimizin ardından Türkiye, Güney Amerika'ya kurtarma uçuşu yapma kararı aldı. Karar Orgun ve Buenos Aires’ten dönmeyi bekleyen arkadaşları arasında sevinç yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika seyahati sırasında korona salgını nedeniyle başına gelmedik kalmayan ve Türkiye’ye dönebilmek için günlerdir uğraşan Gözde Orgun’dan iyi haber geldi. Gazete Duvar'da dün yayınlanan haberin ardından Orgun ve Güney Amerika’daki diğer Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için 6 Mayıs’ta kurtarma uçuşu yapılması kararı alındı.

Güney Amerika’da 21 aydır karavanla seyahat eden Gözde Orgun, gezisini bitirip ailesinin yanına dönmesine iki ay kala korona virüsü salgını nedeniyle Arjantin'de zor durumda kalmıştı. Türkiye Konsolosluğu’nun çağrısı üzerine, bu ülkedeki 27 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 17 Nisan’da Buenos Aires’te toplanmış, ancak şehre ulaştıklarında hayal kırıklığı yaşamıştı. Türkiye’nin düzenlediği tahliye uçuşu listesinde Arjantin’in olmadığını öğrenen Gözde Orgun ve arkadaşları, o günden beri ne yapacaklarını bilemeden umutla haber bekliyordu. Gazete Duvar'da dün yayınlanan haberin ardından, Türkiye, Güney Amerika'ya kurtarma uçuşu yapma kararı aldı. Gözde Orgun kararı, “wandererswithoutborder” isimli Instagram hesabından bugün şöyle duyurdu:

Arjantin tatilinde korona kabusu: Gözde ne olacak?Arjantin tatilinde korona kabusu: Gözde ne olacak?

“Sesimiz duyuldu, çok teşekkürler hepinizin desteği için. 6 Mayıs’ta düzenlenecek kurtarma uçuşu ile döneceğiz Türkiye’ye. Bu arada ‘Tahliye uçuşları ücretsiz, devletimize yük olmayın, kalın olduğunuz yerde’ diyenlere notum: Bilet fiyatları 1600 USD! Dolar olmuş 7 TL, aramızda bunu veremeyecek olanlar var.”

'ARKAMIZDA KİMSEYİ BIRAKMAK İSTEMİYORUZ'

Gelişmeleri öğrenebilmek için, Gözde Orgun’u aradık. Günlerdir bu haberi bekleyen sesi, daha önceden bileti olduğu için herhangi bir fark ödemeden Türkiye’ye gelebilecek olmasına rağmen biraz buruktu. Çünkü o ve arkadaşları, ekonomik durumu iyi olmayan arkadaşlarını arkalarında bırakmak istemiyorlardı:

“Biz kurtarma uçuşlarının ücretli olacağını zaten biliyorduk. Ama Hindistan’dan, Amerika’dan yapılan uçuşlar için biletlere 700-800 dolar gibi rakamlar ödenmişti. Buradaki insanlar, aileleriyle de görüşerek kendilerini bu fiyatlara hazırlamışlardı. Sonuçta bu süreci hiçbirimiz beklemiyorduk. Kimse ‘Ben Arjantin’e gelip de 45 gün hiçbir şey yapmadan bir eve para vereceğim’ diye bilemezdi. Hâl böyle olunca zaten ekonomik olarak zor durumdaydılar. Bir de beklediğimizin iki katı bir fiyat geldi. Bu rakamı çok zorlanarak karşılayacağız. Bazı arkadaşlarımızın aileleri kredi çekecek. Bizim burada kendi aramızda kurduğumuz bir Whatsapp grubu var. Oraya üç-dört kişi ekonomik olarak bu bilet fiyatını karşılayamayacaklarını ve ne yapacaklarını bilmediklerini yazdılar. Sonuçta asgari ücretin 2 bin 400 TL olduğu bir ülkeden söz ediyoruz. Bir bilet fiyatı 11 bin küsur lira. İnsanların dört aylık maaşı ediyor bu. Bizim annelerimiz, babalarımız da sonuçta çok ahım şahım işlerde çalışmıyorlar. Bu fiyatların, içinde bulunduğumuz sağlık ve ekonomik krizler göz önünde bulundurularak, daha uygun rakamlara çekilmesini istiyoruz. Maddi nedenlerden dolayı kimseyi arkamızda bırakmak istemiyoruz.”

Türk Hava Yolları'nın düzenleyeceği sefer için bu konuda yeni bir düzenleme yapıldığı ve bilet fiyatlarının daha uygun bir seviyeye çekileceği belirtiliyor.