Sağlıkçılar 1 Mayıs'ı kutladı: Alkış değil, haklarımızı istiyoruz

Sağlık emekçileri İzmir'de 1 Mayıs'ı kutladı. "Yaşamak ve yaşatmak" istiyoruz diyen sağlıkçılar çalışma şartlarının iyileştirilmesini, 3600 ek göstergenin sektörün tüm çalışanlarına verilmesini ve gece nöbetine ilişkin düzenleme yapılmasını talep ettiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1 Mayıs İzmir'de çok sayıda işyerinde, korona virüsü salgını şartları altında kutlandı. Sağlık emekileri SES, Sağlık İş ve Tabip Odası'nın çağrısıyla Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim Araştırma, Ege Üniversitesi Hastanesi, Çiğli Bölge Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ile Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Mayıs'ı kutladı.

1 Mayıs etkinlikleri, hastanelerde pandemide yaşamını yitiren tüm sağlık emekçileri için 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Evrensel'de yer alan habere göre Katip Çelebi Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde SES, Sağlık İş, Tabip Odası bir araya gelerek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Pandemi sürecinde sağlık emekçilerin yaşadığı sorunlara değinilen konuşmalarda eşit işe eşit ücret, 3600 ek gösterge, ek ödemelerden sağlık işçilerinin de yararlanması gibi acil talepleri sıralandı. 1 Mayıs yasağına rağmen iş yerlerinde kutlamalara devam edileceği ifade edildi.

Talepler ise şöyle sıralandı: 

  • Tüm sağlıkçılara 5 günde 1 test yapılmalı,
  • Kovid-19 iş kazası olarak kabul edilmeli, Kovid-19 meslek hastalığıdır,
  • Yıpranma payı tüm sağlık çalışanına 5 yılda bir verilsin, sağlık çalışanlarının erken emeklilik hakkı olsun,
  • Gece nöbetleri 2 mesai sayılsın ve ücreti ona gore ödensin,
  • 3600 ek ödeme tüm sağlıkçılara verilsin,
  • Sağlıkta personel açığı giderilsin, uzun mesailer son bulsun,

GÜRKAN: SAĞLIK PATRONLARA KURBAN EDİLEMEZ

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi SES ve Tabip Odası olarak 1 Mayıs'ı kutladı. Tüm dünya işçi ve emekçilerine, özellikle covid 19 ile mücadele eden sağlık emekçilerine selam gönderen sağlıkçılar, salgında vefat eden meslektaşlarını da andı.

.

SES İş yeri temsilcisi Edge Başak Gürkan yaptığı konşumada şunları söyledi: “Yanımız organize sanayi ve hala çarklar dönüyor. Halkımızın sağlığı patronların kar hırsına kurban edilemez. Evde kal çağrısı için gerekli evde kalma koşulları sağlansın, zorunlu izolasyon ilan edilsin. Çalışanlara ücretli izin verilsin, işsizlere korona desteği sağlansın. Bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır ki kapitalizm sağlığa zararlıdır. Sağlık emekçilerinin koruyucu ve kaliteli ekipman sağlansın uygun barınma koşulları kaliteli yemek sağlansın. Performans sistemi adaletsizdir ve tüm sağlık çalışanlarına pandemi boyunca ayrımsız çift maaş ödenmesini istiyoruz” diyerek talepleri sıraladı.

TABİP ODASI: SAĞLIK HİZMETİ EKİP İŞİDİR

İzmir Tabip Odası Yöneticisi Nergül Çördük ve SES İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise konuşmasında, “Covid-19 ile mücadelemiz başladığında hepiniz alkışlamaya başladınız, o gün hepimiz çok duygulandık. Ancak sadece o gün duygulandık. Biz alkış istemiyoruz. Bir tarafta sağlıkçılar kendilerini koruyamadı diyen idareciler varken, diğer tarafta şiddet devam ederken hiçbir yöneticiden ses gelmezken biz böyle bir alkış istemiyoruz. Biz tüm sağlık çalışanları olarak sağlık bir ekip işidir diyoruz” dedi.

TÜMTİS 1 Mayıs'ı işyerlerinde kutladıTÜMTİS 1 Mayıs'ı işyerlerinde kutladı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Sağlık-iş, SES, İzmir Tabip Odası, Eğitim-Sen 3 No’lu Şube, Tez-Koop İş’in katılımı ile 1 Mayıs kutlandı.

Sağlık-İş İzmir Şube Başkan Yardımcısı Savaş Erdoğan’ın okuduğu basın metninde çıkarılan kanun ve yönetmeliklerin emekçilerden değil sermayeden yana olduğu, emekçileri 1170 lira ile yaşamaya mahkum edildiğinin altı çizildi. Sağlık ve sosyal hizmet alanlarında çalışan işçilerin pandemi süresince gece gündüz demeden fedakarca çalışmaya devam ettiklerini, ailelerini korumak amacıyla uzak kalırken ek ödemelerden sağlık işçilerinin yararlanamamasını eşitsizlik olduğu bu eşitsizliğin giderilmesi talep ettiklerini belirtti.

İzmir'de 1 Mayıs kutlamasıİzmir'de 1 Mayıs kutlaması