4 gazeteci, Fahrettin Altun haberiyle ilgili ifade verdi

Cumhuriyet gazetesi çalışanları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un kiraladığı araziyle ilgili haber nedeniyle ifade verdi. Altun'un hedef gösterildiği suçlamasını reddeden gazeteciler, arazideki izinsiz inşaat faaliyeti iddiasını araştırdıklarını ve gazetecilik yaptıklarını söylediler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, İstanbul'da kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yıkılmasına ilişkin haber hakkında açılan soruşturma kapsamında, Cumhuriyet gazetesi Yazı İşleri Müdürü İpek Özbey, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça, muhabir Hazal Ocak ve foto muhabir Vedat Arık İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verdi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, muhabir Hazal Ocak ifadesinde, Kuzguncuk mahallesinde yaşayanlardan gelen mesajlar, fotoğraflar ve videoları inceledikten sonra araştırma yaptığını ve söz konusu yerin yetkililer tarafından Vakıflar Müdürlüğü’ne ait olduğunu, Fahrettin Altun tarafından ise kiralandığını öğrendiğini aktardı.

Araştırmalarının ardından Vedat Arık’ın habere konu bölgeye gittiğini söyleyen Ocak, "Çekilen fotoğrafları inceledikten sonra söz konusu arazinin Boğaziçi Öngörüm bölgesi olduğunu fark ettik. Bir takım inşaat çalışmaların yapıldığını fotoğraflarla belgeledik. İBB yetkilileriyle görüştüm. Bana, bahse konu yerde izinsiz inşaat faaliyetlerinin olduğunu bundan dolayı 13 Nisan 2020 tarihinde şömine ve çardağın görevli zabıta ekiplerince yıkıldığı belirtildi" dedi.

'ALTUN'A TELEFONLA ULAŞTIM, DÖNÜŞ OLMADI'

Daha sonra Fahrettin Altun’a telefondan ulaştığını dile getiren Ocak, "Kendisine bahse konu araziyle ilgili bir takım sorular yönelttim. Dönüş olmadı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi’nden M. isimli bir şahsa daha ulaştım. Ona da sorular yönelttim. Ondan da dönüş olmadı” diye konuştu.

Haberinde Altun’un açık adresini vermediğini vurgulayan Ocak, "Ortada izinsiz bir işlem olduğunda haberin içeriğinde kimin olduğunun bir önemi yoktur. Gazetecilik görevi gereği kamuoyunu bilgilendirmek için bu haberi yaptım. Fahrettin Altun’un adresini açık etmek gibi bir amacım asla olmamıştır. Kamuya açık alanda ve kıymetli bir arazide her kim böyle izinsiz bir faaliyette bulunursa aynı haberi yapardım" ifadelerini kullandı.

ARIK: HİÇBİR KİŞİ YA DA KURUMU HEDEF GÖSTERMEK GİBİ BİR AMACIM OLMADI

Ocak’ın ardından ifade veren foto muhabir Vedat Arık, soruşturmaya konu iki fotoğrafı kendisinin çektiğini söyledi.

Arık, "Rutin yazıişleri toplantısında söz konusu yere giderek ‘çalışma var mı yok mu’ diye bakmam istendi. Fotoğrafım esnasında bana yardım eden olmadı. Kendim çektim. Navigasyon sayesinde vakıflar arazisinde izinsiz işlemin yapıldığı adrese gittim. Ancak araç parkı olduğu için söz konusu yeri yakından çekemedim. Daha uzak bir mesafeden alanı fotoğrafladım. 20 yıldır bu mesleği yapmaktayım hiçbir kişiyi ya da kurumu hedef göstermek gibi bir amacım olmadı" dedi.

ÖZBEY: ADRES ALTUN'A AİT DEĞİL, VAKIF ARAZİSİNE AİT

Cumhuriyet gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça da haberin gazetecilik refleksine dayanarak yapılan bir haber olduğunu belirtti.

Yazıişleri Müdürü İpek Özbey ise ifadesinde haberde yer alan adresin Fahrettin Altun’a ait olmadığını belirtti.

Adresin Vakıflar Genel Müdürlüğü arazisine ait olduğunu vurgulayan Özbey, “Böyle bir haberi kim yaparsa yapsın haber değeri vardır" şeklinde konuştu. "Haber doğal mecrası içerisinde olan bir haberdir" diyen Özbey, “Herhangi bir talimat neticesinde böyle bir haber yapılmamıştır. Gazetecilik amacıyla yapılan bir haberdir” ifadelerini kullandı.