Maske düğümü çözülemedi

İnsanlar maske alabilmek için defalarca yetkili birimlere başvurmasına rağmen maske alamıyor. Haftalardır maske almak isteyen kişiler eczanelerin yolunu tutuyor. Ancak kendilerine bakanlıktan SMS gönderilmediği için elleri boş dönüyorlar. Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak maske düğümünün çözülmesi için önerilerde bulunurken ücretsiz maskeyle birlikte, "Sabit ücretle maske sağlanmalı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle ülkemizde yaşanan en büyük sorunlardan biri maskeye ulaşmak. Milyonlarca insan hâlâ maskelere ulaşamıyor. Kendilerine Sağlık Bakanlığı'ndan kod gönderilmemesine rağmen insanlar, maske alabilme şansını deneyebilmek için eczanelerin yolunu tutuyor. Ancak bu durum virüsün bulaşma riskini artırırken eczacıların da iş yoğunluğunun artmasına neden oluyor. Maskeye ulaşamayan başka bir kesim de ülkemizde yaşayan mülteciler. Türkiye, ABD başta olmak üzere toplam 55 ülkeye maske gönderdiğini açıkladı. Buna rağmen kendi ülkesinde yaşayanlara hâlâ maske temin etmemesinin tartışmaları sürerken Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

55 ÜLKEYE MASKE, HALKA YOK!

Korona virüsünün ülkemizde yayılmasının devam ettiği günden beri insanlar çeşitli platformlarda maske bulamadıklarını dile getirmeye devam ediyor. E-PTT ve E-Devlet aracılığıyla maske için başvuruda bulunanlar haftalardır kendilerine maske gönderilmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 55 ülkeye maske gönderildiğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Ayrıca maske konusu Meclis'te de tartışmalara neden oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda 11 Nisan'daki oturumda AK Parti ve CHP arasındaki bu tartışmada gündem oldu. CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, hükümetin maske konusundaki eksikliğini, "Her dakika bir maske değiştiriyorsunuz. Gidin çöp kutularına bakın, içi maske dolu. Vatandaşa geldiği zaman 'Bir gün boyunca maskeyi takın' diyorsunuz, kendiniz her saat maske değiştiriyorsunuz" sözleriyle eleştirdi.

YENİ DÜZENLEME ÇARE OLUR MU?

Eczacılar da yaşanan maske krizinden şikayet ediyor. İnsanlara, bakanlıktan SMS gönderilmemesine rağmen binlerce kişi eczanelere giderek maske almak istiyor. Ancak eczaneler kod gelmediği için bu insanları eli boş göndermek zorunda kalıyor. Yine aynı aileden bir kişiye kod gönderilirken diğer aile bireylerine aradan haftalar geçmesine rağmen SMS gönderilmedi. Son olarak İstanbul Eczacı Odası maske konusunda yeni bir açıklama yaptı. Buna göre kamu çalışanlarına maskeleri valilik dağıtacak. Özel sektörde çalışanlar ise taleplerini iş yerine iletecek. Valilik başvuruda bulunan iş yerlerine maskeleri gönderecek. Bu düzenleme eczacıların iş yükünü azaltmak için yapıldı ancak insanların maskeye ulaşmaya ne kadar çare olacağı gelecek günlerde belli olacak. Uzmanlar ise bu işin işbirliği ile çözüleceğini, belediyelerin de dağıtım yapmasını söylemesine rağmen hükümet buna izin vermiyor.

'GÜNDE 30-40 KİŞİ BİR ECZANEDEN ALABİLSİN'

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, insanların maskeye ulaşamamasının büyük bir sorun olduğunu vurgularken şu soruyu sordu: "Zorunlu nedenlerden dolayı dışarıya çıkması gerekenler ne yapacak?"

Çolak'a göre maske üretimi üst seviyeye geldiğinde sorunun büyük bir kısmı çözülecek. Çolak şöyle devam etti: "Hastaneye gitmek zorunda kalanların, işe gitmek zorunda kalanların maske alamaması bir sorun. Ancak bu maske sorunu sadece Türkiye'ye özgü bir sorun değil. Devletler, devletlerin maskelerine el koydu. Bu sorun tüm dünyada bir sorun haline geldi. Bu salgın birçok şeyi de ortaya çıkardı. Biz diyoruz ki maske dağıtımına devam etsin. Belirli bir düzen aralığında ve eczanelerin iş yükünü artırmayacak bir şekilde günde 30-40 kişi bir eczaneden maske alabilsin. Örneğin bir yerde bin tane eczane varsa oradaki insanlara 40 bin SMS gönderilsin. Günde 400 kişi bir eczaneye gidip maske sorarsa bir sıkıntı ortaya çıkar, bulaş riski artar. İhtiyacı olanlara sabit ücretle maske sağlanmalı. Maske üretimi bir süre sonra belirli bir noktaya geldiği için bu sorun çözülecek."

'MÜLTECİLERE DE TEMİN EDİLMELİ' 

Mülteciler de maskeye ulaşamıyor. Ayrıca kendilerine belki hiçbir zaman SMS bile gitmeyecek. Çolak bunun için de şunları söyledi: "Bu konuya da çözüm bulunmalı. Mültecilere de kendi vatandaşımıza yaptığımız gibi mültecileri için de bir çözüm olmalı. Onlar da yaşam mücadelesi veriyor. İhtiyaçları var, hastaneye gidiyor, markete gidiyor, dışarıya çıkıyor... Bu ihtiyaçların giderilmesi için onlara da maske temin edilmesi gerekiyor."

Çolak son olarak bir uyarıda da bulunuyor: "SMS gelmeden eczanelere gitmek bu riski artırmaktan başka bir işe yaramaz. Türkiye'de virüsle ilgili göstergelere baktığımızda ferahlatıcı bir tablo görüyoruz. Bu başarı izolasyonun ve önerilerin vatandaş tarafından kabulüyle ilgili bir şey. Vatandaş buna azami bir özen göstermeli. Sokağa çıkma konusunda bir refleks olmamalı. İnsanlar buna riayet etmezse bu salgınla baş etmek çok zor olacak."