'Birçok cezaevinde hastaneye sevkler durduruldu'

Dört dernek korona virüsü salgını sonrası cezaevlerindeki duruma ilişkin bir açıklama yaptı. Tüm hapishanelerde yemek öğünlerinin azaltıldığı, birçoğunda hastaneye sevklerin durdurulduğu belirtilen açıklamada, "Hapishanelerin birçoğunda maske ve eldiven dağıtılmadığı gibi kantinde de satılmıyor. Bazılarında bir mahpusa 10 günde bir maske temin ediliyor ve cezaevi idaresi 'Maskeleri yıkayarak tekrar kullanın' diyor" ifadelerine yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, MED Tutuklu Ve Hükümlü Aileleri Hukuki Ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği cezaevlerindeki durumla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada cezaevlerinde kalan hasta ve engelli mahpusların durumuna özel yer ayrıldı. Açıklamaya göre şizofreni hastası, kalp hastası, felçli, kalp hastası, cezaevinde kalamaz raporlu ve 65 yaş ve üstü mahpuslar hâlâ cezaevlerinde tutuluyor.

Cezaevlerinde korona virüsü önlemleri alınsa da eksiklerin sürdüğü ifade edilen açıklamada, "Cezaevlerinde yemek öğünlerinin azaltıldığı, bazı cezaevlerinde 10 kişiye 4 kişilik yemeğin verildiği" belirtildi. Korona virüsüne karşı maske sıkıntısı yaşandığının altı çizilen açıklamada, cezaevi iradelerinin mahpuslara bir mahpusa 10 günde bir maske verdiği, yıkayarak tekrar kullanması tavsiyesinde bulunduğunu aktarıldı.

Açıklamada cezaevlerinde su ve hijyen sıkıntısının bulunduğuna da dikkat çekilerek, revire çıkış işlemlerinin durdurulduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca bazı mahpusların fiziksel ve sözel şiddete maruz kaldığı da belirtildi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “4 ayrı cezaevinden 120 tutuklu ve hükümlüye Covid-19 tanısı konuldu, tamamı hastanelerde tedavi altında, sağlık durumları iyi” demişti.

'HAVALANDIRMAYA BİLE İZİN VERİLMİYOR'

Mahpuslara yapılan görüşme sonucu cezaevlerindeki eksikler şöyle aktarıldı:

-12 cezaevinde temizlik ürünlerine erişim yok. Bazı cezaevlerinde kantin üzerinden ücretli olarak ulaşılabiliyor. Tarsus T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde sabun ya da temizlik ürünleri para verilmesine rağmen sınırlı satılıyor.

-Bazı cezaevlerinden dezenfeksiyon çalışması yapıldığı ancak yeterli sayıda değil.

-Korona virüsü nedeniyle spor, sohbet gibi tüm ortak etkinlikler kısıtlandı. Bazı cezaevlerinde de havalandırmaya izin verilmiyor.

'MASKELERİ KULLANIP TEKRAR YIKAYIN'

-Bandırma 2 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’nin haftada 2 maske veriliyor, Elbistan E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde kişi başı bir eldiven ve üç maske dağıtıldı. Menemen T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise maske ve dezenfektan verilirken, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Hapishanesi’nde ise bir kişiye 10 günde bir 1 tane maske düşüyor.

-İdareler ‘maskelerin kullanılıp yıkanıp tekrar kullanılmasını’ telkin ediyor. Geriye kalan hapishanelerde ise maske ve eldiven dağıtılmadığı gibi kantinde de satılmıyor.

-Koğuşların kalabalıklığı, temiz (içme) suyunu sadece kantinden alınabilmesi, revir ve hastane sevklerine kısıtlama getirilmesi ve yemek problemi ise ayrımsız tüm hapishanelerde yaşanıyor. Aynı zamanda hücre ve koğuşların durumu da sağlıklı yaşam sürdürmeye elverişli değil.

-Mahpusların revire çıkma, muayene olma, hastaneye götürülme gibi konularda korona virüsü sonrası ciddi sıkıntılar mevcut; çoğu hapishanede hastane sevkleri durduruldu.

-Tüm hapishanelerde yemek öğünleri azaltıldı. (MA)