Ankara Barosu’nun ‘Diyanet İşleri’ açıklamasına soruşturma

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+ bireylere yönelik sözlerine tepki gösteren Ankara Barosu hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçu gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise baro yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİQ+ bireyleri hedef göstermesine tepki göstererek açıklama yapan Ankara Barosu hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama’ suçu iddiasıyla başlatıldığını duyurdu.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Ankara Barosu’nun 26.04.2020 tarihli ve “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın İnsanlığın Bir Kesimini Nefretle Aşağılayıp Kitlelere Hedef Gösterdiği Konuşmasıyla İlgili Basın Açıklaması”başlıklı açıklaması nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığımızca, Ankara Barosu hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216/3 maddesi kapsamında, Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Ankara Barosu'yla ilgili açıklama yaparak, "Baronun ifade ettiği hususların, köklü bir hukuk kurumuna yakışmadığını düşünüyor, açıklamayı esefle kınıyorum" dedi.

ERBAŞ VE BARO NE DEMİŞTİ?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Ankara Hacıbayram Camii’nde yaptığı konuşmasında, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti” ifadesini kullanmıştı.

Erbaş’ın LGBTİQ+ bireylere ilişkin sözlerine tepki gösteren Ankara Barosu yaptığı açıklamada, “Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz” ifadelerine yer vermişti.

DİYANET'TEN SUÇ DUYURUSU

Bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı, Ali Erbaş'a yönelik açıklama nedeniyle Ankara Barosu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçede, Ankara Barosu ve yetkili organları hakkında, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek veya aşağılayarak toplumda nefret ve ayırımcılığa yol açarak kamu çalışanına görevinden dolayı alenen hakaret suçundan soruşturma ve kovuşturma başlatılması talep edildi.

(DUVAR)

Ali Erbaş'tan nefret söylemi: Eşcinsellik nesli çürütüyorAli Erbaş'tan nefret söylemi: Eşcinsellik nesli çürütüyor

Ankara Barosu: Cadı diye kadın yakmaya davet etmesi şaşırtmasınAnkara Barosu: Cadı diye kadın yakmaya davet etmesi şaşırtmasın

İbrahim Kalın: Ali Erbaş ilahi hükmü dile getirdiİbrahim Kalın: Ali Erbaş ilahi hükmü dile getirdi