Kurmaca limon haberine dört gözaltı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, ihracat yasağı gelince ürünü elinde kalan üreticilere destek amacıyla Mersin'den 100 ton limon almasına ilişkin kurmaca habere ilişkin soruşturmada dört kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (BB) Başkanı Ekrem İmamoğlu aleyhinde algı oluşturmak için İBB'nin 100 ton limonu 'CHP'li yandaş bir isimden' aldığı yönünde kurmaca haber hazırlayan kişilere yönelik polis operasyon başlattı.

Söz konusu çekime ilişkin İstanbul Büyükşehir ve AK Parti Mersin İl Başkanlığı'nın çifte suç duyurusu üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Çekimi yapan gazeteci Mahmut Dölek, çiftçi rolündeki AK Parti eski yöneticisi bir mobilya mağazası müdürü Ömer Tuncel ile cep telefonuyla röportajı çektiği öne sürülen DP eski ilçe başkanı Emrah Toraman dün akşam gözaltına aldı. Ayrıca Kumkuyu eski Belde Belediye Başkanı Ömer Sezer'in de gözaltına alındığı öğrenildi.

Sözcü'den Ali Ekber Şen'in haberine göre üç ismin evlerinde arama yapıldığı, cep telefonlarına incelenmek üzere el konulduğu öğrenildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan 3 kişinin gecenin ilerleyen saatlerinde Erdemli Devlet Hastanesi'ne götürülüp sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Erdemli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü belirtildi. Savcılık, üç kişinin banka hesaplarını da incelemeye aldı.

NASIL YAYILDI?

İddiaya göre kurmaca haber şöyle yapıldı: Çiftçi rolündeki Ömer Tuncel ile Mahmut Dölek, yakın arkadaşları Burhan Arslan'a ait limon bahçesine gitti. Yerel gazetecilik yapan ve AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Mahmut Dölek, kamerası ile çiftçi rolüne büründürdüğü arkadaşı Ömer Tuncel ile limon ağaçlarının önünde röportaj yaptı.

Bu sırada, bahçede bulunan DP'nin eski ilçe başkanı Emrah Toraman ise cep telefonu ile röportajın görüntüsünü çekti. Emrah Toraman, arkadaşı olan Mahmut Dölek'i çekimi durdurup, limon satın alınan kişiler için özellikle ‘Yandaş” vurgusunu yapması yönündeki uyarısını da içeren cep telefonu görüntüsünü daha sonra aralarındaki WhatsApp grubunda paylaştı.  WhatsApp grubunda yayınlana bu görüntü başkalarına da gönderilince, kurmaca haber henüz yayınlanmadan ortaya çıktı.

İBB'nin tepki gösterdiği 'limon'lu kurmaca haberin oyuncuları ortaya çıktıİBB'nin tepki gösterdiği 'limon'lu kurmaca haberin oyuncuları ortaya çıktı

İmamoğlu ile ilgili kurmaca haberi yapan gazeteci: Mizah yaptımİmamoğlu ile ilgili kurmaca haberi yapan gazeteci: Mizah yaptım