Dersimlilerden terteleyi anma çağrısı

DEDEF, korona virüsü nedeniyle Dersim için evlerde anma çağrısı yaptı: 4 Mayıs’ın Dersim37-38 Tertelesi günü olarak kabul edilmesini ve ölülerimize saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Arşivler açılsın, Dersim adı iade edilsin.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Dersim halkının 'tertele' diye nitelediği katliamların 83’üncü yıl dönümünde evlerde mum yakıp ve ağıtlar söyleyerek yaşamını yitirenleri anmaya çağırdı.

4 Mayıs 1937’deki Bakanlar Kurulu’nun “Tunceli Tenkil Harekatı” kararının yıl dönümü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, katliamın bir bölge halkının planlı ve sistemli olarak yok edilmesi olduğu vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi: “Alınan kararla resmi rakamlara göre 16 bin, resmi olmayan rakamlara göre ise 70 bin insan katledildi. Yine on binlercesi yerlerinden yurtlarından sürgün edildi. Biz Dersimliler için 4 Mayıs kara gündür. 4 Mayıs Dersim37 - 38 Tertelesi gününde ölülerimiz ve kayıplarımız için dua etmek, onların anısına mum yakmak, sosyal medya üzerinden çeşitli şekillerde anmalar ve buna bağlı olarak bulunduğumuz yerlerde yaratıcı bir dizi anma metotlarını gerçekleştirmek istiyoruz. Coğrafyamızda yaşanan katliamların bilinmesini, tarihimizin, kültürümüzün, dilimizin ve inancımızın yaşamasını ve yaşatılmasını istiyoruz. 4 Mayıs’ın Dersim37 - 38 Tertelesi Günü olarak kabul edilmesini ve ölülerimize saygı gösterilmesini talep ediyoruz.”

ARŞİVLER AÇILSIN TALEBİ

Dersimde katledilen on binlerce insanı anmak ve başka 4 Mayısların yaşanmaması için DEDEF ve Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) olarak, dünya toplumları için çok ciddi bir tehlike oluşturan korona virüsü salgını nedeniyle evlerde anma yapılacağı ifade edilen açıklamaca şunlara yer verildi: “Tüm demokratik kurum, dernek üyelerimizi ve Dersim dostlarını 4 Mayıs tarihinde bulundukları yerde, evlerinde mum yakarak ağıtlar söylemeye çağırıyoruz. Gelecek yıllarda hep birlikte taleplerin alanlarda haykırmak umuduyla; arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin, Dersim halkından özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın, dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın, Dersim’deki doğayı talan projeleri iptal edilsin.” (MA)

Etiketler dersim Tertele DEDEF