Berberlerden sitem: Sahipsiz bırakıldık

Korona virüsü nedeniyle haftalardır dükkanlarını açamayan berberler zor günler geçiriyor. Hükümete, “Sahipsiz bırakıldık” diye seslenen berberler, çözüm için çağrıda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı’nın 21 Mart’ta, 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetleri korona virüsü salgını önlemleri kapsamında geçici olarak durdurulmuştu. Esnafın kira, elektrik, vergi borçları birikmiş durumda. Hükümete, “Sahipsiz bırakıldık” diye seslenen kuaförler, açıklanan ekonomi paketinden yararlanamadıkları için tepki gösteriyor. İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz devletin berberlere en az bir asgari ücret yardımda bulunmasını istiyor.

'GELİP BİZİ DENETLESİNLER'

Yıllardır İstanbul'da çalışan Erkan Ergüler, yaşadıkları sorunların aratarak devam ettiğini söylüyor. Kepenk kapatma süresi uzadıkça ödemelerinin de arttığını belirten Ergüler, “Borç gırtlağa dayandı” diyor ve ekliyor: “Tam 1.5 aydır iş yapmıyoruz. İlk başlarda bu kadar uzun süreceğini tahmin etmiyorduk. Evet, her kuaför istenilen hijyen koşullarında olmayabilir. Ama bu koşullar düzeltildikten sonra hayatımıza devam etmeliyiz. Örneğin belirli günlerde bize kepenklerinizi açın demeleri gerekiyor. İş başı yaptığımızda da gelip bizleri denetlesinler.”

Ergüler, süre uzadığı için müşterileriyle arasında sık sık sorunlar yaşadıklarını da söylüyor: “Müşterilerim 'Beni ne zaman traş edeceksin?' diye soruyor. Eminim ki hayat normale döndüğünde birçok müşterimi kaybedeceğim. Bize hiçbir şekilde sahip çıkılmadı. Her türlü yardımdan, destekten mahrum bırakıldık. En önemli mesleklerden biri biziz ama bizi görmemek için direndiler. Gelecekle ilgili büyük kaygılarım var. Sesimizi duysunlar.”

'ENKAZI GEÇ OLMADAN GEÇ OLMADAN KALDIRMAMIZ GEREKECEK'

Oğlu Ergüler'le birlikte çalışan Ertan Ergüler ise hükümetin kendilerine, 'Ne haliniz varsa görün' imasında bulunduğunu düşünüyor: “Müşterilerimizin bizden beklentileri var. Biz berberler çok zor durumdayız. Müşteriler bizi arayıp ne olacak bu halimiz diyor. Biz de kendilerine biraz daha sabredin diyoruz. İlerki zamanlarda kontrollü bir şekilde müşteri alınmalı diyoruz. Hükümetin bizim sesimizi de duyması gerekiyor. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Çoğu meslektaşım hayattan umudunu kesti. Elektrik, su, vergi... Hiçbirini ödeyemiyoruz. Hayat normale döndüğünde dükkanın kapısına kilit vuracak meslektaşlarım artacak. Bu enkazı geç olmadan kaldırmamız gerekiyor. Ekonomik olarak toparlanmamız zor olacak. Artık söylenecek söz kalmadı. Şu an sadece nefes alma çabasındayız. Bizi sahipsiz bıraktılar. Tek başına bırakıldık.”

Ergüler hükümete şu soruyu soruyor: “Ülkemizde zor günler için ayrılan bir bütçemiz yok mu? Bu bütçeden niye kuaförler yararlanamıyor? Eğer bugünlerde el uzatılmıyorsa diğer günlerde selam bile vermesinler. Biz hükümetimizin yanındayız. Gerekesinim duydukları zaman her zaman yanlarındayız ancak adaletli bir paylaşım yapmaları gerekiyor. Biz parti davasında değiliz. Hiçbir partiyi tutmuyoruz. Ailemizin geçimini sağlamak zorundayız. Sadece bunu istiyoruz.”

'EN AZ BİR ASGARİ ÜCRET'

İstanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Akyüz ise dükkan sahiplerinin zor süreçlerden geçtiğini söyledi. Akyüz, hükümetin dükkan sahiplerine en azından bir asgari ücret ödemesi gerektiğinin altını çiziyor: “Dükkanlar kapalı olduğundan beri hükümetten hiçbir yardım alınmadı. Berber esnafı, günlük kazanan küçük esnaf. Mutlaka bu esnafa devletimizin destek olması lazım. Devletin ihtiyaç sahiplerine faizli kredi yerine kapalı kaldığı sürece en azından asgari ücret tutarında yardım etmesi lazım.”