Etik Kurulu'nun RTÜK Başkanı Şahin kararı mahkemeye taşındı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği düşürülen Faruk Bildirici'nin, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında yaptığı "etik ve yaşa dışı davranış" başvurusu reddedildi. Bildirici'nin başvurduğu Kamu Görevlileri Etik Kurulu, ret kararını sadece ilgili kurumların beyanlarına dayandırdı ve "Kamu idarelerinde idarenin beyanı gerçek ve doğru kabul edilir" yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında Etik Kurulu'na yaptığı başvuru reddedilen Faruk Bildirici, konuyu mahkemeye taşıdı.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği düşürülen Faruk Bildirici henüz kurul üyeliği sürerken, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in hem RTÜK hem de TÜRKSAT yönetiminde yer almasının kurallara aykırı olduğunu öne sürerek Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na başvuruda bulunmuştu. Bildirici'nin başvurusu başkanlığını aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Köksal Toptan’ın yürüttüğü Etik Kurulu tarafından reddedildi. Kararda RTÜK ve TÜRKSAT hukuk müşavirlerinin çağrılarak bilgi alındığı, ardından bu sonuca ulaşıldığı bildirildi.

'KAMU İDARESİ BEYANI GERÇEK SAYILIR'

Bildirici ise, Etik Kurul’un "araştırma yapmak yerine, şikayet edilen RTÜK ve TÜRKSAT hukuk müşavirlerinin verdiği bilgiye dayanarak karar alınmasının tarafsızlık ve bağımsızlığa ters düştüğünü" ifade etti ve Kurul kararını idare mahkemesine taşıdı. Köksal Toptan başkanlığındaki Etik Kurulu'nu mahkemede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsil etti. Bakanlığın 6 Mart’ta mahkemeye gönderdiği yanıt metninde "Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun araştırma yapmadan sadece şikâyet edilen idarenin yazı ve açıklamalarına bağlı kaldığı iddia edilmiş ise de bilindiği üzere tüm kamu idarelerinde idarenin beyanı gerçek ve doğru kabul edilir” ifadesi yer aldı.

'O ZAMAN İTİRAZ ETMENİN ANLAMI YOK'

Bildirici ise 14 Nisan'da gönderdiği dilekçede şu ifadeleri kullandı:

“Bu açıklama, adında etik geçen bir İdare için yüz kızartıcıdır ve Etik Kurulu’nun hiçbir işlevi, anlamı ya da önemi olmadığını gösterecek niteliktedir.

İdarenin bu beyanı doğru ise, Kurulun herhangi bir iddiayı incelemesine gerek bulunmamaktadır! Bu ifade ‘Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun idarenin verdiği eksik ve yanlış bilgilere dayalı tek yanlı karar verdiğinin’ itirafı niteliğindedir. Eğer ‘idarenin her türlü beyanı gerçek ve doğru kabul ediliyor’ ise o kararlara itiraz etmenin de dava açmanın da bir anlamı kalmamaktadır. Böyle bir cümlenin hukuki bir metne yazılabilmiş olması tam bir garabettir.

İdare, dava dilekçemizdeki iddiaları aynen doğrulayarak, ‘İdareyi çağırdım bilgi aldım, her türlü beyanlarını da gerçek kabul ettim, kararı da böyle aldım. Davacı olarak sizi çağırmama, sormama da hiç gerek yoktu’ demektedir.”

İKİ DAVA DA DEVAM EDİYOR

İki tarafın görüşlerinin alınması tamamlandığı için mahkeme kısa süre içinde dosyayı esastan görüşecek ve isterse taraflardan yeni belgeler isteyebilecek.

Bildirici’nin RTÜK üyeliğinin düşürülmesine karşı açtığı dava ile RTÜK’ün Ebubekir Şahin’in TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu yönetiminde yer almasıyla ilgili başvurusunun Üst Kurul’da gündeme alınmaması kararının iptali istemini içeren iki dava daha devam ediyor. (HABER MERKEZİ)