Uzaktan eğitim Dokuz Eylül Üniversitesi’nde kaosa dönüştü

Korona virüsü salgını nedeniyle ilköğretimden üniversiteye uzaktan eğitime geçildi. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi'nde uzaktan eğitim bir türlü sağlıklı bir şekilde sağlanamadı. Üniversite öğrencileri yaşadıkları sıkıntıları duyurmak için 17 Nisan’da #DeuSiniftaKaldi etiketiyle kampanya başlattı. Bu etiketle binlerce gönderi paylaşılarak sosyal medyada ülke gündemine yerleşti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Korona virüsü tedbirleri kapsamında üniversitelerin bahar döneminin sadece uzaktan eğitim ile yapılacağı YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından açıklanmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi de uzaktan eğitim kararı veren üniversiteler arasındaydı.

Üniversite tarafından 23 Mart’ta "Microsoft Teams" uygulaması kullanılarak uzaktan eğitim yapılacağı ilan edildi. Gerekli donanımın sağlanmadığı bir ortamda öğrenciler ve hocalar bu yeni sisteme alışmaya çalışırken, üç haftanın ardından uzaktan eğitimin "Sakai" sistemi ile devam edileceği duyuruldu. Üniversite, yaptığı yazılı açıklama ile “Her türlü verinin üniversitemiz kontrolünde/bünyesinde tutulması gerekliliği ve özellikle öğrencilerin internet kota kısıtlamaları nedeniyle” yeni bir öğretim portalına geçişin zorunlu hale geldiğini belirtti. Bu süreçte yaşanan sıkıntılar nedeniyle Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Çavaş da görevinden alındı.

Ancak yeni sisteme geçilmesiyle sorunlar giderek daha da büyüdü. Öğrenciler ve akademisyenler sisteme erişemediği için derslerin canlı yürütülmesi imkânsız hale geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri yaşadıkları sıkıntıları duyurmak için 17 Nisan’da #DeuSiniftaKaldi etiketiyle kampanya başlattı. Bu etiketle binlerce gönderi paylaşılarak sosyal medyada ülke gündemine yerleşti.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ DEKAN VE MÜDÜRLERE GÖRÜNTÜLÜ MESAJ YAYIMLATTI

Öğrencilerin seslerini kamuoyuna duyurmalarının ardından 18 Nisan’da üniversite yönetimi tüm dekan ve müdürlere konuyla ilgili görüntülü mesaj yayımlattı. Rektörlüğün hazırladığı matbu metin üniversitenin kurumsal hesaplarından yayınlandı.

“Değerli Öğrencilerimiz, sağlığımızı öncelediğimiz bu Covid-19 pandemi sürecinde YÖK’ün zorunlu olarak almış olduğu uzaktan eğitim kararı doğrultusunda Dekanı/Müdürü olduğum …..Fakültesinde/Enstitüsünde/yüksek okulunda uzaktan eğitime ilişkin sorunları en kısa sürede çözmek için tüm çabayı sarf etmekteyiz.”

Yayımlanan görüntülü mesajların ardından öğrencilerin tepkisi devam etti. Üniversite yönetiminin sorunları çözmek yerine sorumluluğu YÖK’e yüklemeye çalıştığı belirtildi. Ayrıca, aynı metnin birer “bilim insanı” olan tüm yöneticilere ezberletilerek okutulması eleştiri konusu haline geldi.

ÜNİVERSİTE HIZLA TEK SESLİLİĞE SÜRÜKLENMEKTEDİR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, İzmir Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu, uygulanmak istenen uzaktan eğitim sistemi ile ilgili alınan karar öncesinde, yaşanabilecek muhtemel sorunlara dikkat çektiklerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu gün görmekteyiz ki belirttiğimiz tüm çekinceler gerçeğe dönüşmüştür. Öğrencilerin ve hocaların görüşü alınmadan 'ben yaptım oldu' mantığı ile dayatılan akıl ve bilim dışı uygulamalar zaman ve kaynak kaybından öteye geçemez. Öte yandan DEÜ‘nde bugün yaşanan 'videolu mesaj' olayı da göstermektedir ki üniversite, atanmış yöneticiler eliyle hızla tek sesliliğe sürüklenmektedir. Yeniden hatırlatıyoruz, üniversite öğrencisi ile çalışanıyla bir bütündür ve herkesi ilgilendiren kararlar tüm bu unsurlarla birlikte alınmalıdır. DEÜ’nü bu yanlıştan bir an önce dönüp tüm bileşenlerin görüşünü alarak soruna çözüm üretmeye davet ediyoruz.”

https://egitimsen.org.tr/egitim-senden-yok-ve-kamuoyuna-cagri/