Sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili ihlal başvurusuna AYM 4.5 yıl sonra yanıt verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasakları için HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın başvurusuna 4 buçuk yıl sonra cevap verdi. AYM,“Yasal yollar tüketilmediği için başvuru kabul edilemez” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın, 16 Ağustos-11 Aralık 2015 tarihleri arasında 7 il ve 17 ilçede ilan edilen sokağa çıkma yasakları için, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruya, 4 buçuk yıl sonra yanıt geldi. Sokağa çıkma yasağı kararlarının yaşam hakkı, işkence ve eziyet yasağı, kişi hürriyeti ve güvenliği ile özel hayatın gizliliği haklarının ihlal edildiği ifade edilen başvuru, AYM tarafından reddedildi.

Beştaş, başvuruda, sivil vatandaşların kolluk görevlilerinin güç kullanımı ya da sağlık hizmetlerine erişememeleri nedeniyle hayatını kaybettiği, kendisinin ve bölgede yaşayan kişilerin Anayasa'nın 13., 15., 17., 19. ve 20. maddelerince güvence altına alınan haklarının ihlal edildiğini vurguladı.Başvuru ile ilgili görüş belirten Adalet Bakanlığı, Beştaş’ın kararın uygulandığı bölgede ikamet etmediği için sokağa çıkma yasağı kararlarından kişisel olarak etkilenmediğini söyledi. Bakanlık ayrıca, AYM’ye başvurmadan önce idari dava açılması gerektiğinbelirterek, “Sokağa çıkma yasaklarının idari işlem olması nedeniyle idari dava konusu olabileceği, başvurucunun idari dava açtığına ilişkin bir bilgi sunmadığı, idari dava yolu tüketilmeden bireysel başvuru yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Beştaş ise Bakanlık görüşüne karşı verdiği savunmada, ikamet adresinin Diyarbakır’ın Sur ilçesinde olduğunu, kendisinin ve ailesinin sokağa çıkma yasağından etkilenen bölgede ikamet ettiğini belirtti. Savunmasında, Bakanlık tarafından belirtilen idari yargı yolunun etkin olmadığını ifade eden Beştaş, açılan idari davaların reddedildiğini, idari davaların sonucunun beklenmesinin temel hak ve hürriyetlerin ihlallerine sebebiyet vereceğini vurguladı. Anayasa Mahkemesi ise, Beştaş’ın cevabına karşı, “Bireysel başvuruda sadece mağdurun etkilendiğini söylemesinin yeterli olmadığını, aynı zamanda mağdur olmasını göstermesi ve mahkemeyi ikna etmesi gerektiği” değerlendirmesinde bulundu. AYM, kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle başvuru için “kabul edilemez” kararı verdi. (HABER MERKEZİ)