İstanbul'da bin sağlık çalışanı koronaya yakalandı

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu sağlık çalışanları ve diğer fabrikalarda çalışan işçilerin durumuyla ilgili bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda bin sağlık çalışanının korona virüsü testinin pozitif çıktığı ve çeşitli iş yerlerinde çalışan 28 işçinin de vefat ettiği bilgisi yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

Hacı Bişkin-Aynur Tekin

DUVAR - İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu korona virüsü nedeniyle işçilerin yaşadıkları sorunlar hakkında bir rapor hazırladı. Sendikalara ulaşan bilgileri raporlaştıran platform bugüne kadar bin sağlık çalışanının korona virüsüne yakalandığını söyledi. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu dönem sözücüsü Sinan Ceviz çeşitli yerlerde çalışan 28 işçinin korona virüsü nedeniyle vefat ettiğini açıkladı.

TEMİZLİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR RİSK ALTINDA

Ceviz raporun detayları hakkında şunları söyledi: “Şu an çeşitli fabrikalarda ve iş yerlerinde 2 bin 279 pozitif vaka var. 28 işçi arkadaşımız hayatını kaybetti. 2 bin üzerinde işçi belirti gösterdiği için evinde karantina altında. Bin sağlık çalışanı virüse yakalandı. Taşınma sektörü, belediyelerde pozitif vakalara rastlandı. Ağırıklı olarak temizlik iş kolunda çalışanlarda pozitif vaka görüldü. Üretime ara verilmediği sürece bu yayılmamın engellenemeyceğini söylemiştik. Çeşitli iş yerlerinden gelen bilgileri paylaştığımızda patronlar bizim açıklamalarımızı yalanlamaya çalışıyor. Burada gerek işçi sınıfımızın gerek halkımızın can güvenliğini sağlama çabasındayız. İBB'nin yaptığı gibi verilerin doğru paylaşılması yönünde çağrı yapıyoruz.”

Ceviz bu rakamların her gün arttığının altını çizerken önlemler alınmadığı müddetçe daha kötü sonuçlar ortaya çıkacağını söyledi. Ceviz sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul'da yaklaşık 400 civarında iş yerinin verilerini paylaşıyoruz. Tamamının verilerini toparlamaya da çalışıyoruz. İş yerlerinde ücretsiz izin sürüdürülüyor. İşten atma yasakalnamalı ama ücretli izin uygulanmalı.”

'YOĞUN BAKIMDA OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI...'

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu’na bağlı Sağlık İş Sendikası İstanbul Sözcüsü Nedime Mutlu Yıldırım, sahada ekipman sıkıntısının büyük oranda giderildiğini söyledi. Yıldırım sağlık çalışanlarıyla ilgili şunları söyledi: “Şu an ekipman konusunda ciddi bir sıkıntı yaşamıyoruz. 7-8 arkadaşımız yoğun bakımda. Engelli, krinik hastalığı olan, hamile arkadaşlarımız sahada çalışıyor. Bunlar bizim için risk teşkil eden grup. Vefat eden arkadaşlarımızdan biri bu grupta yer alan arkadaşımızdı. Defalarca başvuruda bulunmamamıza rağmen maalesef bazı hastane yöneticileri bu konuya duyarsız kaldı. Bu arkadaşlarımız adına çekiniyoruz.”

‘CİDDİ VAKALARA RAĞMEN HİJYEN TEDBİRLERİ ALINMIYOR’

DERİTEKS (Deri ve Tekstil İşçileri Sendikası) İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Veysel Arslan, bir aciliyeti olmamasına rağmen deri ve tekstil sektöründeki fabrikaların çalışmaya devam ettiğini belirtiyor. Son süreçte yaklaşık 200 fabrikayla görüştüklerini belirten Arslan, bu görüşmelerin sonucunu şöyle paylaşıyor: “Çok ciddi vakaların görüldüğü yerlerde bile hijyen tedbirleri alınmadan üretime devam ediliyor. Sabuna ulaşma koşulları çok kötü, sosyal mesafe yok, hatta öyle ki maliyetten kısabilmek için işçilere evden yemek getirme telkinlerinde bulunan işletmeler var.”

Toplantıda dikkat çekilen bir başka nokta ise korona virüsüyle mücadele için hazırlanan ve kamuoyuna “işçi çıkarmak yasaklanıyor” diye duyurulan yeni ekonomik paketle askıya alınan sendikal haklar. Buna göre toplu iş sözleşmesi yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü, grev ve lokavta ilişkin süreçler 3 ay süreyle askıya alınıyor. Cumhurbaşkanı isterse bu süreyi 3 ay daha uzatabiliyor. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu dönem sözcüsü Sinan Ceviz, söz konusu düzenleme için “Bu bir yasaklamadır, 12 Eylül döneminde olduğu gibi sendikal faaliyetlerin askıya alınmasıdır, bunun başka bir izahı yoktur” diyor. Ceviz, korona virüsüyle mücadele edilen bu dönemde işçilerin sorunlarını birlik olarak çözmeye çalıştığını ve sendikalara daha çok başvurduğunu hatırlatarak “Bu düzenleme geri çekilmelidir” diyor.

Sağlık İş Sendikası İstanbul Sözcüsü Nedime Mutlu Yıldırım da düzenlemenin sağlık çalışanlarını etkilediğini ve mağdur ettiğini söylüyor. Sağlık Bakanlığı’nda 12 bin kişiyi kapsayan bir toplu sözleşme sürecinin 15 aydır devam ettiğini belirten Mutlu Yıldırım şöyle konuşuyor: “15 aydan beri asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız var. Salgının başından beri inanılmaz bir yoğunluk içerisinde gece gündüz çalışan bu arkadaşlarımız 2 bin 350 TL’ye yaşamlarını kaybediyorlar. Günlerce evlerine gidemiyorlar. 2 gün önce çıkan düzenlemeyle yaşlı bakım evlerinde çalışanlar 14 gün boyunca evlerine gitmeden çalışacak mesela. Hal böyleyken toplu sözleşmenin ertelenmesiyle bu arkadaşlar motivasyonlarını tamamen yitirmiş durumlar.”

DERİ VE TEKSTİL SEKTÖRÜ

Raporda deri ve tekstil sektörüyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

  • 200 fabrikadan Covit-19 testi pozitif çıkan işçi sayısı 83 dür.
  • 200 fabrikadan Covit-19 testi pozitif çıkan ve vefat eden işçi sayısı 3 tür.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde 86 fabrika işçilerine ağırlıklı zorunlu yıllık izin kullandırmıştır.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde 102 fabrika işçilerine ağırlıklı olarak zorunlu süreli ve süresiz ücretsiz izin kullandırmıştır.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde 47 fabrika üretime halen kesintisiz devam etmektedir. Bunlardan 9 fabrikada vaka görülmesine rağmen üretim devam etmektedir.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde 28 fabrika kısa çalışma ödeneğine başvurmuş üretim yapılmamaktadır.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde 4 fabrika kapısına kilit vurmuş bütün işçilerini çıkarmıştır.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde yaklaşık olarak 460 işçi işten çıkarılmış çıkarılan işçilerin yüzde 100’üne virüs nedenli olduğu ifade edilmiştir.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde sadece 2 fabrika işçilerini koşulsuz ücretli izne ayırmıştır. Hak edilmiş yıllık izni kullandırmadan.
  • 200 fabrikadan pandemi döneminde sadece 1 fabrikada 40 işçi gönüllü olarak işten çıkmıştır.

GENEL-İŞ KOLU

Belediyelere bağlı Genel İş Kolu'nda ise durum şöyle:

  • Covid-19 kaynaklı vefat eden işçi sayısı 5’dir
  • Vakaların görüldüğü iş alanları Temizlik, Güvenlik, Ulaştırma Birimi, İGDAŞ ve İETT dir.
  • Ayrıca karantina altında bulunan işçi sayısı 2000’dir.
  • İstanbul da 39 İlçe belediyesinin tamamın da virüs vakasına rastlanmıştır. Vakaların bölümlere göre görülme oranı temizlik işçileri içerisin de daha fazladır.

Ambarlı Limanın da bulunan 3 büyük firmanın tamamın da virüs vakası görüldü. Raporda bu sektörle ilgili şu veriler yer aldı:

  • Ambarlı Limanında da toplam da Covid-19 pozitif çıkan işçi sayısı 25’dir.
  • Tuzla bulunan 8 tersane de Covid-19 pozitif çıkan işçi sayısı 57’dir.
  • İstanbul da bilgi alabildiğimiz 17 depo da Covid-19 pozitif çıkan işçi sayısı 170’dir
  • Covit-19 testi pozitif çıkan ve vefat eden işçi sayısı 2’dir.

SAĞLIK SEKTÖRÜ...

Korona virüsünün ülkemizde görüldüğü günden beri en önde yer alan sağlık çalışanlarıyla ilgili bilgiler raporda detaylıca yer aldı. Sağlık çalışanlarının durumuyla ilgili raporda şu bilgiler var:

  • İstanbul ili dâhilindeki Devlet Hastanelerinin neredeyse tamamında Covid-19 pozitif vakasına rastlanmıştır.
  • Sağlık çalışanları içerisinde Covid-19 testi pozitif çıkan sağlık işçisi sayısı yaklaşık 1000’dir.
  • Sağlık sektöründe ise Covit-19 testi pozitif çıkan ve vefat eden işçi sayısı 17’dir.
  • Sağlık sektöründe vakaların görüldüğü statüler şu şekildedir. Doktor, Hemşire, Laborant, Temizlik İşçisi, Hasta Bakıcı ve çeşitli kademedeki memur ve işçilerin bulunduğu bölümler.
  • Özellikle 112 acil müdahale ekibi çalışanların da virüse bulaşma-bulaştırma riski yüksek gruplardır.