Korona virüsü huzurevlerine de girdi

Huzurevlerinde, karantina koşullarında kalan 65 yaş üstü kişiler de korona virüsünden kurtulamadı. Etiler'de 400 kişinin kaldığı huzurevinde 40'a yakın kişinin korona virüsü testinin pozitif çıktığı belirtildi. SES İstanbul Anadolu Şube Eş Başkanı Erdal Güzel kentteki pek çok huzurevinde benzer vakaların yaşandığını ancak detayların kamuoyuyla paylaşılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Facebook gruplarında dolaşan bir metinde İstanbul'daki Etiler Emekli Sandığı Dinlenme ve Bakım Evi'nde kalan kişilerden 37'sinde korona virüsü tespit edildiği ileri sürüldü. Metinde karantina şartlarında kalan huzurevi sakinlerine virüsün nasıl bulaştığı sorgulanırken şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye’de ilan edildiği tarihten itibaren kurum içinde ve evim dedikleri odalarında maske ile oturan, sosyal mesafeye uyan büyüklerimize nasıl bulaştı? Yaşlılara yasaklar konurken hangi tedbirsizlik buna yol açtı? Dışarıdan gelip giden personel yeterli kontrol edilmedi mi? Araştırılmalı. Kuruma emanet ettiğimiz büyüklerimiz pazar günü odaları telefonla aranarak 'Üzgünüz pozitifsiniz' diye bilgilendirilmiştir. Telefonda hasta olduğunu öğrenen büyüklerimizin yaşadığı şoku düşünebiliyor musunuz? 60 yaş üzeri büyüklerimize bakım evi kurumunun bu haber verme şekli de ayrı bir duyarsızlık,ilgisizlik ve acımasızlıktır.

Pazar günü büyüklerimiz teker teker ambulansla hastaneye taşınmaya başladı. Tamamen bir plansızlık örneği olan nakil süreci gece yarısı 1:30 a kadar sürdü. Sabahtan hasta olduğunu öğrenen ve hazır olun denen hastalar, hastaneye nakillerini stres altında beklediler. Bir çoğu yemek bile yiyemedi ve sürekli ağladı. Bizim hastamız gece 1:30 en son giden hastalardan. Samatya’ya götürüldü. Gece tetkikler, tahliller yapılmış. Sonuçlar beklenirken acilde tutuldular. Beklerken sadece bir kurum sakinini görmüş. Diğerleri başka hastanelerde olabilir. Ambulansla gittikleri ve hemen yatacaklarını düşündükleri için yanlarına pijamalarını ve ilaçlarını aldılar. Üstleri de pek kalın değil. Acilin havalandırılması için camlar açık ve geceyi o soğukta sandalye üzerinde geçirdiler.

68 yaşındaki büyüğümüz hastaneye gitmeden önce gayet iyiydi,ne ateşi vardı, ne öksürüğü, ne nefes sorunu vardı? Acilde bulunduğu ortamda sağlam ise de hastalanacağından endişe ediyoruz. Aslında Covit olmayabilir de, malum testler hatalı çıkabiliyor. Ancak acildeki bekleyiş sonu ne olur bilmiyoruz. Hala yatak yok,hala yatış yapılmadı, hala acile gelen hastalarla aynı ortamda sandalye üstünde bekletiliyorlar. Hatta ne olacak halimiz, ne yapacağız dedikleri zaman yoğun çalışmanın stresine dayanamayan doktor ve hemşirelerce bilgilendirilmek yerine azarlanıyorlar. Bakım evi emanetlerinin durumundan habersiz.. "

YAŞLI YAKINI İDDİAYI DOĞRULADI

Gazete Duvar iddiayı teyit etmek için Etiler'deki huzurevini aradı. Kurum temsilcisi, “Böyle bir şey yok” diyerek iddiayı reddetti. Bunun üzerine huzurevi sakinlerinden birinin yakınına ulaştık ve bu iddiayı kendisine sorduk. Güvenlik sebebiyle ismini gizli tuttuğumuz yaşlı yakını, annesine Covid-19 tanısı koyulduğunu doğruladı. Huzurevindeki 40'a yakın kişiye de aynı teşhisin konulduğunu söyleyen kişi, testi pozitif çıkan annesinin hastaneye sevk edildiğini ve şu anda durumunun iyi olduğunu söyledi. Virüsten etkilenen diğer huzurevi sakinlerinin çeşitli hastanelerde tedavi edildiğini ve şimdiye kadar bir vefat haberi almadıklarını belirten kişi, “Testi pozitif çıkan hiçbir hastayı bakım evinde tutmuyorlar, tedaviye gönderiyorlar. Anneme 14 gün sonra tekrar test yapılacak ve sonuç negatif çıkarsa kuruma geri dönebilecek” dedi.

Çoğu 65 yaşını geçmiş olan ve testi pozitif çıkan bakım evi sakinlerinin hastaneye sevkleri, ambulans ekiplerinin yoğunluğu sebebiyle gece geç saatlerde gerçekleşti. 01.00 ve 02.00 sularında yapılan sevklerin yaşlıların bedensel ve ruhsal sağlığını etkileyebileceği belirtiliyor. Etiler Huzurevi’nde alınan önlemleri yeterli bulduğunu belirten yaşlı yakını, salgının ilk günlerinde bakım evine ziyaretçi girişinin yasaklandığını belirtiyor. 40’a yakın yaşlıya yayılan virüsün, dışarıyla teması olan personellerden bulaşmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

TESTLER ZAMANINDA GÖNDERİLMEDİ

Son birkaç haftadır huzurevinde bulunan sağlık personellerinin sayısının arttırılması ve şüpheli kişilere uygulanmak üzere bir an önce Covid-19 testlerinin gönderilmesi talebinde bulunan yaşlı yakınları, bu taleplerinin Sağlık Bakanlığı tarafından dikkate alınmadığını belirtiyor. 400’ün üzerinde yaşlının bulunduğu Etiler Huzurevi’nde çalışan sınırlı sayıdaki sağlık personelinin, bu dönemde huzurevi sakinlerine yetişemediği kaydediliyor. Kurumda 1 hekim ve 9 hemşire görev yapıyor.

SES İstanbul Anadolu Şube Eş Başkanı Erdal Güzel de İstanbul'daki çeşitli huzurevlerinde benzer vakaların yaşandığını ancak detayların Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda kamuoyuyla paylaşılmadığını söylüyor.