Bilim insanlarından Prof. Ali Demirsoy'a tepki: Cehaletle beslenen karanlık

Çin'de korona virüsü hastalarının ilk ortaya çıktıkları anda öldürülmeleri gerektiğini savunan Prof Dr. Ali Demirsoy’a bilim insanları tepki gösterdi. 46 bilim insanı ortak açıklamasında, “Bilimci olsun olmasın, herkesin sakınması gereken, cehaletle beslenen asıl karanlık budur” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Katıldığı bir televizyon programında Çin’de ortaya çıkan korona virüsü salgınına ilişkin,”Siz eğer orada 50 kişiyi itlaf etmiş olsaydınız, 1 milyon kişinin ölümünü engellemiş olurdunuz” ifadelerini kullanan biyolog Prof. Dr. Ali Demirsoy’a 46 bilim insanı ortak açıklama yaparak tepki gösterdi.

Prof. Dr. Demirsoy’ın açıklamalarına ilişkin, “Bu akla ve insanın kendi varlık birikimine aykırı fikirleri savunmakla kalmayıp, bu fikirleri ‘işte buna bilim diyoruz’ diye meşrulaştırmaya da çalışan Demirsoy, ne var ki, iki temel hatayı aynı anda işlemektedir” ifadelerine yer veren bilim insanlarının açıklamalarının satır başları şu şekilde:

AŞI GELİŞTİRMEK BİLİMSEL YAKLAŞIM: Öncelikle bilim, zannedildiği gibi ‘kolay çözümler’ üreten mekanik bir yapı ve bir kesme biçme işi değildir. Bilimin temelinde doğayı derinden ve geniş bir açıdan kavrama ve anlama çabası yatar. İnsan da tüm ilişkileri çerçevesinde bu anlayışa dahil edilmesi gereken bir varlıktır. Örneğin, “COVID-19 salgınını doğuran koşullar nelerdir?” diye sormak ve ardından özellikle düşük gelirli insanların yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığına, uygunsuz yaşama koşullarına itilmesiyle ya da böyle bir kültürü benimsemesiyle hayvandan insana geçen bu salgın üzerine düşünüp toplum temelli radikal çözümlere yönelmek, kapsayıcı yordamlar yapabilen, bunun için eğitim almış bir aklın faaliyeti ve bilimsel bir yaklaşımın gereği olurdu. Yine, salgına yol açan virüsün moleküler biyolojisi ve genetiğine odaklanarak, toplumların özgün yapıları üzerinden oluşturulacak epidemiyoloji modelleri ışığında aşı geliştirmek de bilimsel yaklaşımın önemli bir parçasıdır.

BİLİM TİTİZ VİR UĞRAŞTIR: Yukarda özetlediğimiz, sosyal sorumluluk ilkesine dayanan geniş bilimsel ufuk bir bütün oluşturur. Bilim, laboratuvara kapanıp dünyayla her türlü ahlaki ve insani bağı koparan bir ilişki kurma, çözümleme ve akıl yürütme biçimi değildir; tam tersine bilimsel etkinlik, bu bağların güçlendirilmesiyle başlayan, doğanın tahrip edilmeden kavranmasına ve kendi türümüz dahil bütün türlerin yararını gözeterek doğanın, insanın ve toplumun keşfedilmesine yarayan titiz bir uğraştır.

BAĞNAZLIK: Öte yandan, “insanları salgın yayılmasın diye öldürmek” bilimsel bir yaklaşım değil, tam tersine, bilim kisvesinin arkasına saklanmış bağnazlıktır. Bu bağnazlık, bilimin felsefi doğasından ve saf amacından tamamen koparılarak sadece belli çevrelere ve zihniyetlere hizmet eden popülist bir çığırtkanlığa dönüşmesine yol açar; giderek yükselen bu sahne ve bu sahnede rol alan “şöhretler”, hakikatin karmaşıklığını ve çeşitliliğini birkaç cümlelik dogmalar halinde, “bilim böyle diyor” diyerek veya hakikatin temsilcisinin bizzat kendileri ve sözleri olduğunu topluma dayatacak bu ortamdan istifade ederek aslında ve sadece (kendilerine) inanan fanlar yaratırlar. Bilim sözden çok eylem işidir.

CEHALETLE BESLENEN ASIL KARANLIK: Dolayısıyla, insanları tedbir amaçlı öldürmeyi savunmak, ilkel, kaba-bilimci ve çoktan çöpe atılmış bir ideolojiye dayanmanın yanı sıra, insan hayatını hiçe sayan etik dışılığın da açık bir dışavurumudur. Bir insan bireyini yalnızca bir rakam, nesne veya bir işlem parçası olarak kabul etmek, o insanın bireysel tarihini, bütün deneyimini, bütün yönlerini, ve o tarihi ve yönleri çevreleyen diğer tüm insanlarla birlikte hiçe indirgemek demektir. Bilimci olsun olmasın, herkesin sakınması gereken, cehaletle beslenen asıl karanlık budur.

BİLİMLE İLİŞKİSİ YOK: Aşağıda imzası olan bizler salgın karşısında çözüm olarak “insan öldürme”yi önermenin bilimsel akılla ve insani vicdan ve sorumlulukla ilgisi olmadığını güçlü biçimde vurgular, biyoloji ve bilim adına sarf edildiği söylenen bu ve benzeri sözlerin geçerliliğinin olmadığını, savunulan bu tür fikirlerin biyoloji ve bilimle ilişkisinin kesinlikle bulunmadığını kamuoyuna beyan ederiz.

Prof. Dr. Ali Demirsoy’a tepki gösteren bilim insanları:

Prof. Dr. Ergi Deniz Özsoy Evrimsel Biyolog

Prof. Dr.Suavi Aydın Antropolog

Dr. N. Ezgi Altınışık Evrimsel Biyolog

Bahar Patlar Evrimsel Biyolog

Ö. Ali Emek Biyokimya Uzmanı

Dr. Öğr.Üyesi Çağatay Tarhan Moleküler Biyolog

Dr. Ferhat Kaya Paleoantropolog

Doç. Dr.Efe Sezgin Popülasyon ve İstatistiksel Genetikçi

Prof. Dr. Mehmet Elgin Felsefeci (Biyoloji Felsefesi)

Doç. Dr.Sonay Elgin Biyokimyacı

Prof. Dr.Yılmaz Selim Erdal Antropolog

Hüseyin Kerem Okur Biyolog

Prof. Dr. Gıyasettin Demirhan Spor Bilimci

Dr. Çağrı Mert Bakırcı Evrimsel Robotik Uzmanı

Dr. Gökçe B. Ayan Evrimsel Biyolog

Ender Helvacıoğlu Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Doç. Dr. İnan Kalaycıoğulları Bilim Tarihçisi

Araş. Gör. Batuhan Akgündüz Doktora öğrencisi (Felsefe)

Doç. Dr. Baran Yoğurtçuoğlu Balık Ekolojisi ve Biyolojisi Uzmanı

Doç. Dr. Burcu Tarikahya Hacıoğlu Sistematik Botanikçi

Prof. Dr. Cihan Demirci Tansel Zoolog (Fizyoloji)

Prof. Dr. Harun Tepe Felsefeci (Etik)

Opr. Dr. Metin Berberoğlu Genel Cerrahi Uzmanı

Memet Gözüböyük Doktora öğrencisi (Genetik)

Gülnur İpek Yüksek Lisans Öğrencisi (Genetik)

Mert Kükrer Doktor adayı (Evrimsel Ekoloji ve Genetik)

Prof. Dr. Erhan Nalçacı Hekim (Fizyoloji)

Zelal Özgür Durmuş Doktora Öğrencisi Evrimsel Genetikçi

Yiğit Berkay Gündoğmuş Yüksek Lisans Öğrencisi (Gelişim Biyolojisi)

Dr. İyas Umur Ayaz Biyomühendis

Hakan Mutlu Doktora Öğrencisi (Paleoantropoloji)

Gizem Batı Ayaz Doktora Öğrencisi (Biyomühendislik)

Prof. Dr. Sinan Canan Nörobilimci

Özge Şahin Doktora Öğrencisi (Biyoloji)

Dr. Öğretim Üyesi Volkan Kavas Tıp Tarihi ve Etik Uzmanı

Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Görmez Kardiyolog

Dr. Öğretim Üyesi Nevin Eracar Klinik Psikolog

Doç. Dr. İlker Belek Halk Sağlığı Uzmanı

Prof. Dr. Nezhun Gören Farmakognozi Uzmanı

Erdal Topparmak Doktora öğrencisi (Biyokimya)

Doç. Dr. Iraz Akış Biyokimyacı

Gizem Gül Doktora öğrencisi (Biyoinformatik ve Sistem Biyolojisi )

Prof. Dr. Zuhal Okuyan Halk Sağlığı Uzmanı

Doç. Dr. Tolga Binbay Psikiyatrist

Prof. Dr. Şule Arı Moleküler Biyolog

Dr. Öğr. Üyesi Murat Pekmez Moleküler Biyolog