Mülteciler yol kenarına bırakıldı: Ne haliniz varsa görün dediler

Mülteciler, Yunanistan’a geçmeye teşvik ediliyor. Geri gönderme merkezlerine gönderilen mülteciler de dün İzmir'de yol kenarına bırakıldılar. Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, "Hangi mantıkla bunu yapıyorlar, dünyada başka hangi hükümet bunu yapar bilmiyorum. Bu benim nefesimi kesen bir kötülük!" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Mültecilerin dramı gün geçtikçe artarak devam ediyor. Osmaniye’den getirilerek Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde iki gün bekletilen 200 kadar mülteci, Yunan adalarına geçmeleri teşvik edilerek İzmir’in Menemen ilçesine bırakıldı.

Pazarkule’deki mülteciler, Malatya Beydağı ve Osmaniye mülteci kampları ile Kırklareli ve Kocaeli Geri Gönderme Merkezleri'nin de aralarında olduğu dokuz ile gönderilmişti. Salgın nedeniyle Pazarkule’den Osmaniye ve daha sonra İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen mülteciler de dün Menemen’de yol kenarına bırakıldılar.

.

Otobüslerle yol kenarlarına bırakılan mültecilerden ikamet ettikleri şehirlere dönmeye karar verenler kilometrelerce yürüyerek İzmir Otogarı’na ulaştı. Çocukları olduğu için yürüyemeyen 50 kişilik bir grup da gönüllülerin desteğiyle arabalarla otogara getirildi. Otogara gelen 200 civarında mülteci, salgın nedeniyle içeriye alınmadıkları için otogarın dışında kaldırımda ve çimlerde bekleyişlerini sürdürüyor. Öte yandan otogara gelen bir grup gönüllü yanlarında getirdikleri bisküvi, ekmek ve sütleri mültecilere dağıttı.

'SİZİ AVRUPA’YA KADAR BIRAKACAĞIZ'

Telefonla ulaştığımız bir Afganlı mülteci şunları anlattı: “Osmaniye’ deki Geri Gönderme Merkezi Müdürü bize, “Türkiye’de mi kalmak istiyorsunuz, Avrupa’ya mı gitmek istiyorsunuz? ” diye sordu. Biz de “Avrupa’ya gitmemiz artık çok zor” dedik. “Biz yardımcı olacağız. Sizi Avrupa’ya kadar bırakacağız. Hepinizi İzmir’e götüreceğiz. Sonra oradan gemiye bindirip Avrupa’ya geçmenizi sağlayacağız” dedi. Biz kabul edince hepimize ayın 24’ üne kadar Türkiye’den çıkacağımıza dair belge imzalattılar.”

Mülteciler kamplardan sahillere taşınıyorMülteciler kamplardan sahillere taşınıyor

“Bizi İzmir’e getirip Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne yerleştirdiler. Sonra “Deniz müsait değil. Birkaç gün bekleyeceğiz” dediler. İki gün beklettikten sonra bizi merkezin yakınında bir yere bıraktılar. Yani ne haliniz varsa görün dediler.”

'BU BENİM NEFESİMİ KESEN BİR KÖTÜLÜK'

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart ise mültecilerin yaşadıklarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Mülteciler, hiçbir tutar yanı olmayan insanlık dışı bir davranışla karşı karşıya. Devlet, bir yandan çok tehlikeli, saldırgan bir virüsün yayılmasını engellemek için hafta sonu sokağa çıkma yasağı koyuyor. Sonra da sokağa çıkma yasağını koyduğu gün bu insanları alıp sokağa atıyor. Bu nasıl bir çelişki! Bu insanları yiyecek ekmekleri, yatacak yerleri olmadan sokağa atıyorlar. Binlerce insanla oyun oynanıyor. Önce alıp Pazarkule’ye götürüyorlar, sonra kamplara! Şimdi de virüsün en saldırgan olduğu dönemde alıp kentlerin ortasına bırakıyorlar. Hangi mantıkla bunu yapıyorlar, dünyada başka hangi hükümet bunu yapar bilmiyorum. Bu benim nefesimi kesen bir kötülük!”