İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa etti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31 il için alınan sokağa çıkma yasağı kararının zamanlaması ve halkın sokaklara akın etmesi nedeniyle eleştiriliyordu. Soylu sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. Soylu metinde, "Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı. Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı. İyi niyetle, hafta sonunda salgını ve bulaşı bir nebze durdurabilmek adına atılan bir adımdı" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevinden istifa etti. Sokağa çıkma yasağı kararının ardından yaşananlar nedeniyle eleştirilen Soylu, istifa kararını sosyal medya hesabından yayınladığı bir açıklamayla duyurdu.

Kılıçdaroğlu: Kararı Soylu'nun aldığına inanmıyorumKılıçdaroğlu: Kararı Soylu'nun aldığına inanmıyorum

İddialar: Sağlık Bakanı sokağa çıkma yasağını gece öğrendi, Bilim Kurulu istifa ediyorduİddialar: Sağlık Bakanı sokağa çıkma yasağını gece öğrendi, Bilim Kurulu istifa ediyordu

Soylu açıklamasında şunları söyledi: Gayretle ve titizlikle yürütülen bir süreçte, tamamen salgının önlenmesine yönelik hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir. Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı. Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı. İyi niyetle, hafta sonunda salgını ve bulaşı bir nebze durdurabilmek adına atılan bir adımdı. Hiç bir zaman zarar vermek istemediğim Aziz Milletimiz, hayatımın sonuna kadar da sadık olacağım Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın... Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum...

Tüm dostlara, mesai arkadaşlarıma Allahaısmarladık...

Allah milletimizi korusun..."

'MARKETLERE AKIN OLSAYDI DAHA MI İYİ OLURDU?'

Cuma günü saat 21:30’da, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta, hafta sonu için gece 00:01’de yürürlüğe girecek olan sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş; ardından büyük şehirlerde açık olan bakkalların ve gıda, sigara gibi ürünlerin satışının yapıldığı dükkanların önünde kuyruklar oluşmuştu. Hafta sonu sokağa çıkma yasağının sadece iki saat önceden duyurulması sebebiyle, hazırlıksız yakalanan vatandaşların sokağa çıkması ve alışverişler sırasında sosyal mesafe kurallarının çiğnenmesi sonrası Soylu eleştirilmişti.

Süleyman Soylu da o gece çıktığı canlı yayınlarda eleştirilere karşılık, "Tecrübe önümüzde. Erken saatte açıklasaydık, bazı ülkelerde gördüğümüz, izlediğimiz gibi marketlere akın olsaydı daha mı iyi olacaktı? Yağmalarcasına marketlerden tuvalet kâğıtlarına, gıda malzemelerine nasıl hücum edildiğini bir hatırlayın. Böyle bir ortam çok daha mı iyi olurdu, yoksa daha mı kötü olurdu?" demişti.

'ELEŞTİRİLERİ DE HAKARETLERİ DE KABUL ETTİM' 

Soylu ayrıca, sokağa çıkma yasağıyla ilgili eleştiriler üzerine Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a "Eleştirileri de aldım, kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim" demişti.

Soylu şunları kaydetmişti:

KARAR ALDIK ÇÜNKÜ: Hafta sonu iki günlük sokağa çıkma yasağı kararı aldık. Çünkü bu kararın üretim ve tedarik zincirine zarar vermeyeceğini düşündük. Bu açıdan önemli bir karardır.

SINIRLI BİRİKME: Bir buçuk-iki saatlik bir süreçte bazı kısıtlı bölgelerde bir yığılma oldu. Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Tecrübem var. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum.

ELEŞTİRİLERİ KABUL ETTİM: Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim.

ÜÇ GÜN ÖNCE: Biz diğer ülke örneklerini inceledik. O örneklerde şunu gördük: İki-üç gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları marketlere büyük bir hücumu getiriyor. Böyle bir şey yaşanmasın istedik.

NEDEN 23.59 DEĞİL: Saat 21.00 itibarıyla marketler kapanıyor. Bunu düşünerek yasak kararını 21.00’den sonra ilan ettik. Bazıları 23.59’da ilan etseydiniz diyor. Ancak o zaman da insani açıdan büyük sorunlarla karşılaşabilirdik. Bir ziyarete gitmiş, bir yere gitmiş insanlarımız açısından çok büyük sorun olacaktı. Birkaç saat öncesinden haber verilmesi gerekliydi.

RİSK VARDI: Vatandaşımız yasağın ilanihaye devam edeceğini düşünüyor. Sınırlı birikmenin nedeni budur. Ama şundan eminim: Nasıl bir yöntem izlersek izleyelim muhakkak bir risk olacaktı. Sonuçta o saatte sokağa çıkanların sayısı 250 bin-300 bin civarındadır.

HERKES EVDE: Sonuç olarak baktığımızda herkes evlerine çekildi... Gece saat 00.05 itibariyle bu başarıyla sağlandı. Sokaklarda kimse kalmadı.

BU GECE BİTİYOR: Sokağa çıkma yasağı, hafta içine sarkmayacak. Bu kesin. Pazar gecesi (bu gece) saat 24.00 itibarıyla yasak bitecek.

28 Mart'ta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla görevden alınmış ve yerine Bakan Yardımcısı Adil Karaismailoğlu atanmıştı. Görevden almanın, Kanal İstanbul projesi ihalesiyle ilgili olduğu öne sürülmüştü. (HABER MERKEZİ)